انواع صدای لنت ترمز و آموزش روش‌های رفع آن‌ها

انواع صدای لنت ترمز و روش‌های رفع آن‌ها

آیا با انواع صدای لنت ترمز آشنایی دارید؟ وظیفه اصلی سیستم ترمز این است که به راننده اجازه دهد در ناحیه چرخ‌ها تولید اصطکاک کرده و سرعت ماشین را کم و در نهایت آن را متوقف کند. به این منظور، این سیستم بین لنت ترمز و دیسک چرخ اصطکاک ایجاد کرده و شتاب منفی را شکل می‌دهد تا سرعت کم شده یا اتومبیل به طور کامل بایستد.

سیستم ترمز را مهم‌ترین آپشن ایمنی خودروها می‌دانند و به همین دلیل، سلامت تمامی اجزای آن اهمیتی حیاتی دارند.چرا که نقص در هریک از اجزای سیستم ترمز می‌تواند منجر به عملکرد ناقص آن و به‌بار نشستن یک فاجعه شود. بنابراین توصیه می‌شود همواره نسبت به سلامت این سیستم دقیق باشیم و هرگونه علامتی از نقص اجزای آن را به طور جدی پیگیری کنیم.

لنت ترمز یکی از مهم‌ترین بخش‌های این سیستم است که مشکلات آن معمولاً با صدایی غیر عادی نمایان می‌شود. اما هر صدایی از لنت ترمز، می‌تواند نشانه یک مشکل متفاوت باشد و گاهی نیز ممکن است علامت خطرناکی محسوب نشود.

بنابراین امروز قصد داریم کمی بیشتر در مورد انواع صدای لنت ترمز صحبت کنیم تا بدانیم چه موقع باید نگران عملکرد آن‌ها شویم و چگونه می‌توانیم مشکل را برطرف کنیم.

انواع صدای لنت ترمز و آموزش روش‌های رفع آن‌ها

لنت ترمز چیست؟

امروزه کارکرد ترمز‌ها از کاهش سرعت و توقف اتومبیل فراتر رفته و در هندلینگ آن هم نقش مهمی دارد. این ویژگی مخصوصاً در پیچ‌ها و دورهای خطرناک، به شدت به فریاد اتومبیل رسیده و از لغزش‌های خطرناک روی جاده یا تغییر جهت آن جلوگیری می‌کند. به همین دلیل، امروزه از سیستم‌های ترمز پیشرفته‌تر و متنوع‌تری در خودروسازی کمک گرفته می‌شود.

ترمزهای دیسکی از رایج‌ترین نوع سیستم ترمز هستند که طی سال‌های اخیر در اغلب خودروها دیده می‌شوند. در این سیستم بخشی وجود دارد که لینک نامیده می‌شود. لنت ترمز دیسکی در واقع همان کفشک سیستم ترمز کاسه‌ای است. با این تفاوت که کفشک خمیده است اما لنت، صاف و صیقلی.

ترمزهای دیسکی دارای دو لنت هستند که دو طرف دیسک جا خوش کرده و از پشت به یک سیلندر و پیستون وصل می‌شوند. در این سیستم وقتی پدال ترمز را فشار می‌دهید، روغن ترمز توسط نیرویی هیدرولیکی از یک کانال فلزی به سیلندر چرخ رسیده و پیستون را به سمت بیرون فشرده می‌کند.

در نتیجه، لنت‌ها به دیسک چسبیده و ترمزگیری صورت می‌گیرد. لنت ترمز از جنس‌های مختلف مانند سرامیک، فلز یا لاستیک ساخته می‌شود. بیان همین مکانیزم ایجاد برخی صداها را ممکن است عادی جلوه دهد. اما صدای لنت ترمز همیشه هم عادی نیست. 

انواع صدای لنت ترمز با توجه به جنس لنت

صدای لنت ترمز انواع مختلفی دارد. این انواع به جنس لنت ترمز، نوع رانندگی و البته شرایط لنت بستگی دارد. به‌طور کلی صدای لنت را با توجه به شدت و بلندی آن به دو دسته تقسیم می‌کنند.

  • ناله (GROAN) : ارتعاش آرام
  • جیغ (SQUEAL) : ارتعاش بلند

این دو نوع صدا نسبت مستقیم با جنس لنت‌ها دارد. برای مثال لنت‌های فلزی و نیمه‌فلزی معمولاً صدایی با ارتعاش بلند ایجاد می‌کنند. لنت‌های پلاستیکی نیز صدای آرامی تولید می‌کنند. همچنین شکل لنت‌ها و تراش آن‌ها نیز در ارتعاش صدای تولیدی‌شان موثر است.

انواع صدای لنت ترمز با توجه به نوع صدا

نوع دیگر دسته‌بندی صدای لنت ترمز باتوجه به فرم صدا صورت می‌گیرد. به این ترتیب که:

صدای جیغ لنت ترمز

صدای جیغ به‌خصوص از لنت‌های فلزی و هنگام سرد بودن خودرو  طبیعی است، اما اگر ترمز‌ها در هر حالتی صدای جیغ تولید می‌کنند، ممکن است علامتی بر فرارسیدن زمان تعویض آن‌ها باشد.

صدای ناله هنگام متوقف کردن خودرو

این صدا نشانه‌ای از تمام شدن لنت‌ها است و البته نیاز دیسک‌ها به پرداخت مجدد. این مشکل معمولاً در اثر ترمزگیری‌های شدید و مداوم ایجاد می‌شود.

صدای نویز یا تق‌تق لنت ترمز

اگر این صدا را از چرخ‌های جلو شنیدید، احتمالاً باید به محل نصب لنت‌ها مراجعه نمایید و از اتصال دقیق و بی‌نقص آن‌ها در جای خود اطمینان حاصل کنید. البته این صدا ممکن است در اثر فشرده نشده پدال ترمز نیز ایجاد شود.

صدای نویز یا تق‌تق چندگانه

اگر خودرو دارای سیستم ترمز ABS است و این صدا فقط یک بار و هنگام روشن کردن خودرو شنیده می‌شود، می‌توان آن را عادی تلقی کرد. اما در صورتی که خودرو ترمز ABS ندارد یا این صدا به دفعات از ترمز‌ها شنیده می‌شود، بهتر است به تعمیرکار مراجعه کنید. ممکن است نقصی در سیستم ترمز ایجاد شده باشد.

صدای سوت یا جیغ ممتد لنت ترمز

اگر هنگام ترمزگیری صدای جیغ ممتد شنیده شد و ترمزها به خوبی عمل نکرد، حتماً نیاز به تعویض لنت ترمز دارید. این مشکل از داغ شدن بیش از حد لنت و دیسک، ناهموار شدن سطح دیسک، خورده شدن سطح دیسک و لنت، کیفیت پایین لنت‌ها، شل بودن کلاپر و به وجود آمدن خط در دیسک‌ها ایجاد شود.

در هر صورت اگر صدای سوت یا جیغ ممتد از ترمز‌های خود شنیدید و این اتفاق بارها تکرار شد، به تعمیرکار مراجعه نمایید.

صدای خراشیده شدن آهن

این صدا به دلیل تمام شدن لنت یا خراشیده شدن دیسک اجیاد می‌شود.

صدای خرخر لنت 

این صدا معمولاً در اثر خرابی یا شکستگی پلوس، تمام شدن یا بی‌کیفیت بودن لنت‌ها یا ایجاد نقصی در دیسک ترمز ایجاد می‌شود.

دقت داشته باشد، درصورتی که صداهایی از ترمز خود شنیدی که می‌تواند علامتی بر تمام شدن لنت‌ها باشد، سریعا به تعمیرکار مراجعه کنید چرا که بی‌توجهی به این نکته می‌تواند منجر به آسیب جدی به دیسک‌ها شود.

انواع صدای لنت ترمز و آموزش روش‌های رفع آن‌ها

برای رفع صدای لنت ترمز چه کار کنیم؟

برای رفع صداهای ایجاد شده توسط لنت ترمز نیز راه‌کارهایی وجود دارد. البته این راه‌کارها درمورد صداهایی ذکر می‌شود که نشانه تمام شدن لنت یا آسیب به دیسک‌ها نیستند.

راهکارهای موثر در رفع صدای لنت ترمز عبارتند از:

  • اگر هر صدای غیرعادی از لنت ترمزهای خود شنیدید، به مقدار باقی‌مانده و لغزنده نبودن لنت دقت کنید. اگر در این بخش اطمینان حاصل نمودید، چند بار ترمزگیری را با شدت‌های مختلف تکرار کنید تا نوع صدای شنیده شده را دقیق تشخیص دهید. به این ترتیب می‌توانید مشکل را بهتر پیدا کنید.
  • در صورتی که لنت‌ها در جای خود به خوبی محکم شده بودند و رو به اتمام نبودند، باید کیفیت آن‌ها را بررسی کنید. در صورتی که کیفیت استانداردی دارند، اما باز هم به‌شکل مداوم تولید صدای غیرعادی می‌کنند، توصیه می‌شود که لنت‌ها را خارج کنید و به پشت آن‌ها Shim نصب کنید. این کار از سرو صدایی که بین لنت و کالیپر ایجاد می‌‌شود جلوگیری می‌‌کند.
  • هنگام خرید به کیفیت و استانداردهای لنت خریداری شده دقت کنید و لنت را از برندهای معتبر شناخته شده تهیه نمایید.
  • در سرویس‌های دوره‌ای به شرایط لنت‌ها و دیسک‌ها نیز توجه داشته باشد.
  • اگر در شرایطی رانندگی می‌کنید که نیاز به ترمزگیری مکرر دارید باید بدانید که کلیه اجزای ترمز از قبیل فنرها، پین‌ها و گیره‌ها که در اثر فشار و یا دمای بالا و یا کارکرد زیاد کیفیت خود را از دست می‌‌دهند. بنابراین در این شرایط نسبت به سلامت دیسک و لنت‌ها دقیق‌تر باشید.
  • در سرویس‌های دوره‌ای یا بازرسی‌های شخصی اگر مشخص شد که لنت و دیسک بیش از حد معمول شیاردار شده‌اند نیاز به تعویض دارند.
  • در اقدامات اولیه برای رفع صدای لنت می‌تواند به کمک یک سمباده سطح لنت را تمیز سپس با بستن مجدد آن صدا را قطع یا کاهش دهید.
  • چنانچه که مدت طولانی اتومبیل خود را حرکت نداده‌اید بهتر است دیسک خود را از لحاظ کثیف بودن یا زنگ‌زدگی مورد بررسی قرار دهید.
  • با هر مرتبه عوض کردن لنت گیره نگهدارنده آن را نیز عوض کنید.

دقت داشته باشد که با رعایت تمامی نکات مطرح شده و داشتن توجه کافی به سلامت لنت‌ها و دیسک‌ها، دیگر از صدای اضافی و غیرعادی آن‌ها رنج نخواهید برد. 

در پایان امیدواریم که مطالعه این مطلب در شناسایی انواع صدای لنت ترمز و روش‌های برطرف کردن آن‌ها موثر بوده باشد. اگر از این مطلب خوشتان آمد، پیشنهاد می‌کنیم مطلب دلیل نشت مایعات خودرو و نکات مهم تعویض روغن موتور را هم مطالعه کنید.

خرید و فروش لوازم جانبی و قطعات یدکی خودرو

شما چه تجربه مشابهی در این زمینه دارید؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما و خوانندگان بلاگ دیوار در میان بگذارید.

اخبار مرتبط

از بلدرچین تا فرش؛ داستان موفقیت خانواده ضیائیان با دیوار

چطور با رسید جعلی کلاه سرمان نرود؟ مقابله با رایج‌ترین نوع کلاهبرداری اینترنتی

پشتیبان هوشمند دیوار: راهکار ۲۴ ساعته برای حل مشکلات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید

search