تب استفاده از وسایلنقلیه برقی در سرتاسر جهان فراگیر شده است و امروزه انواع و اقسام وسایل نقلیه مجهز به قوای محرکه برقی در حال تولید و استفاده است. در کشور ما هم باتوجهبه نو پا بودن این تکنولوژی، محققان دانشگاهی و فعالان شرکتهای دانشبنیان قدمهای بهنسبت خوبی را در راستای طراحی و مهندسی خودرو برقی یوز و موتورسیکلتهای برقی برداشتهاند.
ماجرای ساخت خودرو برقی یوز به سال ۱۳۹۵ باز میگردد. زمانی که دانشجویان دانشگاه آزاد باراجین قزوین این خودرو را بهعنوان یک پروژه دانشگاهی با موفقیت ساختند، پس از مدتی این پروژه از بخش علم و فناوری نهاد ریاستجمهوری سر در آورد. اکنون به نظر میرسد که مجوز شمارهگذاری ۳۰ دستگاه از این خودرو برقی داخلی صادر شده است.
پس از دریافت مجوز شمارهگذاری پلاک اولین خودروی برقی ایرانی، برخی منتظر اعلام قیمت رسمی آن هستند. هرچند این خودرو هنوز عرضه عمومی و گسترده نداشته، اما طبق آخرین پیگیریها نرخ تخمینی برای آن حدود ۶۰۰ میلیون تومان ارزیابی شده است.
آن طور که فعالان بازار خودرو میگویند این خودرو هنوز عرضه عمومی نداشته است و احتمالاً در عرضه عمومی قیمت آن کمتر از این میزان خواهد بود. بااینحال به نظر میرسد در پیشخرید تعداد محدود این خودرو هم مشتریان این میزان را پرداخت نکردهاند، اما برای خرید و فروش در بازار نرخ پیشنهادی تعدادی از فعالان بازار خودرو رقمی تا حدود ۶۰۰ میلیون تومان است.
خودرو برقی یوز از ۹۰۰ قطعه تشکیل شده است که علاوه بر تیم اصلی توسعه خودرو، تیم بزرگی متشکل از ۹۰ قطعهساز داخلی و افرادی با تخصصهای مختلف در ساخت آن مشارکت داشتهاند. بهصورت کلی، حدود ۸۵ درصد از قطعات این محصول در داخل کشور ساخته شده و مابقی آن از خارج کشور تهیه شده است.
این موتور چهارچرخ دو نفره است و تا وزن ۲۵۰ کیلوگرم بار را تحمل میکند. وزن خودرو بدون پک باتری ۴۰۰ کیلوگرم و توان نامی آن ۱۵ کیلو وات است. حداکثر ۸۰ کیلومتر بر ساعت سرعت دارد و برای حرکت در تندترین شیبهای خیابان های تهران نیز مشکلی ندارد و شعاع دورزنی بسیار کمی دارد. این خودرو دارای موتور ۲۰ اسب بخاری است و هر بار که شارژ باتری آن کامل میشود، میتواند تا ۳٫۵ ساعت حرکت کند.
نکته جالبتوجه در خودرو برقی یوز این است که طول آن ۲٫۳۲ متر و برابر با عرض خودروهای معمول است. عرض آن نیز ۱٫۱۹ متر و ارتفاع آن ۱٫۴۶ متر است که این امکان را به وجود آورده است که در کمترین فضای ممکن آن را پارک کرد. علاوه بر این، درهای آن بهسمت بالا باز میشود که علاوه بر زیبایی ظاهری، بازکردن در را در حداقل فضا ممکن کرده است. صفحه نمایش ۴٫۳ اینچی، ایموبلایز و … از دیگر مشخصات و ویژگیهای این خودرو است.
قیمت نمونه خارجی این محصول که شرکت رنو آن را تولید کرده است، بدون پک باتری در بازه ۶ تا ۸ هزار یورو عرضه میشود. در اروپا پک باتری بهصورت ماهانه و بر اساس میزان مصرف فرد اجاره داده میشود که هزینه ماهیانه آن در بازه ۴۵ تا ۷۰ یورو است. همچنین قیمت فروش خودرو برقی یوز به همراه پک باتری معادل ۱۴ هزار و ۵۰۰ یورو است.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.
10 پاسخ
این خودرو فرانسوی است و مدل Renault Twizy
به نظر میاد تولیدات داخل در صنعت ماشین سازی فقط تغییر نام محصولات هست.
باسلام و خدا قوت نیازی به این همه هزینه ساخت تجهیزات و وقت گذشتن برای طراحی نبود یک اسب هم بهش اضافه میکردید میرفتیم به دوران باستان، خداییش بااین طراحی یادتون به زمان کالسکه سواران نمی افته
اگه مردم ۶۰۰ ملیون داشته باشن بجای خودرو کوچک ۲ نفره
خب می دن هایما یا جک شاسی بلد می خرن این قیمتی که شما گذاشته اید
قسطی هم مردم نمی خرن
این ۸۰ ملیون هم زیاد هست
چون الان پراید مدل ۹۵
۸۰ ملیون هست
ولی این که اینقدر کوچک و زشت هست۶۰۰ ملیون
معلوم نیست چقدر پول باطری می خواهن بگیرن
۶۰۰ میلیون برای این؟!؟!؟
من ۶ میلیونم واسه این پول نمیدم چیه این آخه
شبیه کالسکه بچه میمونه
یه کپی کاری از خودرو فرانسوی و شکست این پروژه قطعی شک نکن هر چند از ما ایرانی ها همچی بر میاد وقتی پراید ۱۵۰ م میخریم از این جماعت جز اینم توقع نمیره که پیش فروش این خودرو رکورد میلیونی بزنه
دوستانی که میگن این خودرو یک کپی از رنو توییزی هست توجه داشته باشید که پلتفرم رنو توییزی Open Source هست و رنو خودش اجازه استفاده از این پلتفرم را برای استارت آپ ها صادر کرده.
با توجه به اینکه رنو توییزی در خود فرانسه و اروپا موفقیت نداشت متاسفانه احتمال شکست این پروژه در ایران بسیار بالا است.
مگه آدم دیونست ۶۰۰یا۷۰۰ تومن بده اونم فقط تو شهر مگه تا حالا ایرانخودرو وسایپا رو حمایت کردیم بغیر این بوده دامنه مرگ میر بیشتر بوده.وجیب اوناپر پول تر وکیفیت کمتر بوده.
پول بدین به مردم تا بخرن ،حقوقا به ریال ،قیمتا به دلار،شکممون به زور سیر میشه.خدایا نگاهی هم بما بکن
یوز ایرانی
۸۰کیلومتر بر ساعت !این به ۱۰میلیون نمی ارزه