معامله یک سرِ پرسود دارد و یک سرِ پرضرر. در نگاه اول فاصله سود و ضرر باهم یک دنیاست اما اگر یک اشتباه و بیدقتی کوچک انجام دهید، جای سود و ضرر به سرعت با یکدیگر عوض میشوند. در این مطلب چکلیستی ساده و کاربردی برای هزینههایی که باید قبل از خرید مسکن تسویه شوند را به شما ارائه میدهیم تا زمان خرید خانه با پیگیری هرکدام از آنها با خیال راحت معامله را پیش ببرید.
از استعلام تا پرداخت عوارض
بعد از اینکه دفتر اسناد رسمی، استعلام ثبتی سند رسمی خانه را انجام داد و مطمئن شدید که منزلی که قصد خرید آن را دارید جایی گرو نیست و آزاد است، نوبت تسویه حسابهایی میرسد که قبل از انتقال سند باید توسط صاحبخانه انجام شود. مثلاً اگر ملک در گرو بانک باشد، باید تسویهحسابهایی صورت گیرد تا بتوان انتقال سند را انجام داد. قبل از امضای هرگونه قراردادی بهتر است اطمینان پیدا کنید، فردی که قصد خرید خانهاش را دارید حساب شهرداری، اداره دارایی و مالیاتش را پرداخت کرده باشد.
مفاصاحساب و عوارض شهرداری
اولین قدم پرداخت مفاصا حساب شهرداری است. علاوهبر آن اگر صاحبخانه به هر دلیلی خانه موردنظر را طبق پروانه نساخته باشد، باید جریمه پرداخت کند. درصورتی که این جریمه ازسوی صاحبخانه پرداخت نشود، ممکن است شما بهعنوان صاحبِ سند، مجبور به پرداخت آن شوید. در کنار مفاصا حساب شهرداری، پرداخت عوارض نوسازی، پسماند، که در شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر انجام میشود، و کمک به آموزش و پرورش هم جزو موارد بسیار مهم است که زمان خرید خانه باید توسط صاحبخانه پرداخت شوند.
عوارض مربوط به ساختوساز
اگر درگیر خرید خانه هستید حتما اطرافیان به شما گوشزد کردهاند «سعی کن خانهای بخری که حداقل یک یا دو سال از زمان ساختش گذشته باشد»! توجیه اطرافیانتان این است که این خانهها معمولا عوارض و بدهیهایشان پرداخت شده و شستهرفتهتر هستند. اما اگر به هر دلیلی قصد دارید خانه کلیدنخورده بخرید، بهتر است مطمئن شوید که عوارضهای مربوط به ساختوساز، پایانِ کار و… توسط صاحبخانه پرداخت شده یا نه؟ فردی که سند به نام اوست باید همراه با مدارک شناسایی به شهرداری برود و هرچیزی را که مربوط به خانهاش است تسویه کند.
تسویهحساب دارایی
قدم بعدی تسویه حساب دارایی است. تمام مالیاتها باید قبل از انتقال سند به خریدار پرداخت شوند. یکی از مراحل سخت و زمانبر در فروش خانه همین قدم است. انجام اینکار معمولا چند روز زمان میبرد و باید چند مرتبهای به بانک و اداره دارایی رفتوآمد داشته باشید. قبل از اینکه قرار محضر بگذارید، بهتر است اطمینان پیدا کنید تمام این بدهیها توسط فروشنده خانه پرداخت شده و او برگهی مفاصا حساب مالیاتیاش را در دست دارد.
تعیین تکلیف مستأجر
اگر ملکی که قصد خرید آن را دارید مستأجر دارد، دو راه پیش روی شماست؛ یا باید برای تسویه با او اقدام کنید یا انتقال اجارهنامه به اسم خودتان را انجام دهید. برای این کار بهتر است قبل از سندزدن کامل خانه، یک جلسه با حضور مستأجر و مالک بگذارید و همهچیز را بین خودتان حلوفصل کنید. هزینه نوشتن اجارهنامه جدید هم توافقی بین شما و مالک است و به مستأجری که یک بار این هزینه را پرداخته ارتباطی ندارد.
توافق کنیم یا نه؟
هر توافقی در معامله امکان دارد. ممکن است شما به دلیل اینکه خانه را سریعتر بخرید، توافق کنید که مثلا عوارض شهرداری را خودتان بپردازید. اما یادتان باشد تمام این توافقها باید بهصورت رسمی و محضری انجام شود. بدیهی است اگر هرکدام از طرفین به توافق قانونی که آن را قبول کرده عمل نکند، گزینه شکایت به دادگاه و رفتن به شورای حل اختلاف محفوظ است و میتوان از آن استفاده کرد.
زمانی که تمام این کارها انجام شد، میتوانید به دفترخانه مراجعه کنید و در چشم برهمزدنی صاحب خانهای شوید که نه بدهی دارد و نه سندش در جایی گرو مانده است.
یک پاسخ
با سلام واحترام
درخصوص خرید ملک شمال با توجه به سند شورایی و نسق می باشد اطلاعاتی جهت بازدید کنندگان اعلام نماید