یکی از محبوبترین خودروهای فرانسوی مونتاژ شده در ایران، رنو ۵ است؛ خودرویی که نه تنها در ایران که در سایر نقاط جهان نیز هنوز هم دوستداشتنی و نوستالژیک است. رنو ۵ به نحوی اولین سوپرمینی ساخت ایران بود که راه را برای تولید محصولاتی نظیر پراید و پژو ۲۰۶ در دهههای بعد موار کرد. در این مطلب به طور خلاصه به ویژگیها و تاریخچه این خودروی کوچک فرانسوی میپردازیم.
ورود رنو ۵ به ایران و محبوبیت بالا
رنو به روایتهای گوناگون یکی از اولین برندهایی است که به ایران آمده. حضور این برند در دهه ۳۰ شمسی به لطف واردات مدل دوفین توسط شرکت ایران شرق، در ایران بیش از پیش پررنگ شد، اما از اواسط دهه چهل به تدریج رنو دیگر مثل سابق در ایران نقشی کلیدی نداشت. این روند در اواسط دهه پنجاه با معرفی یک مدل جدید به طور کلی دگرگون شد. رنو ۵ که در سال ۱۹۷۲ معرفی شد، به تدریج از سال ۱۳۵۲ به ایران هم وارد شد. واردات این مدل به طور محدود تا سال ۱۳۵۵ ادامه یافت تا آن که قرار شد تا سایپا این مدل را در کنار محصولات سیتروئن، مونتاژ کند.
نشریات ایرانی در این سال اعلام کردند که رنو ۵ قرار است در ایران تولید شود. نکته حائر اهمیت در این مورد، معرفی مدل ۵ در مختص بازار ایران بود؛ مدلی که به تدریج به سایر نقاط جهان نیز رسید، اما معرفی آن همزمان و به بهانه معرفی این مدل در کشورمان بود. مونتاژ رنو در ایران با استقبال قابل توجه خریداران ایرانی مواجه شد. همزمان با این اتفاق، نمونههای خاصی نظیر مدلهای آلپین و TS که در تعدادی محدود به ایران وارد شدند نیز در بین علاقمندان خودروهای خاص و جوانپسند بسیار مورد توجه بودند. از همان زمان، پای بسیاری از این رنوها به مسابقات دور استادیوم یکصد هزار نفری (آزادی) باز شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رنو ۵ یکی از معدود خودروهای مونتاژ داخل کشورمان بود که تولیدش قطع نشد و ادامه یافت. در دهه شصت تقریباً رنو ۵ بدون تغییراتی اساسی مونتاژ شد تا آن که با عرضه نمونههایی با سپر بلند و کابین به روز رسانی شده، تحولی اساسی انجام شد. مورد دیگر به روز شدن پیشرانه از نمونه ۹۰۰ سیسی به ۱۱۰۰ سیسی بود که قدرت و عملکرد بهتری به رنو ۵ نسبتاً کند داد. حضور رنو ۵ در فیلم سینمایی «رنو تهران-۲۹» در سال ۱۳۶۹ به نحوی محبوبیت این مدل در اواخر دهه شصت و اوایل دهه هفتاد را تضمین کرد.
بیشتر بخوانید: بررسی تاریخچه و نکات مهم خرید و نگهداری مرسدس بنز R107/C107 در ایران
رنو ۵ در سراشیبی
با وجود معرفی نسل جدید رنو ۵ در سال ۱۹۸۴، همان نسل اول با تغییراتی به دهه هفتاد شمسی رسید. سایپا در آن زمان، طی قراردادی تعدادی از انواع سفارشی این مدل مجهز به سانروف، برف پاک کن عقب و صندلیهای چرمی روانه بازار کرد که همگی سفید رنگ بودند و قرار بود تا به ترکیه و کشورهای شرق اروپا صادر شوند که تقریباً محقق نشد و این نمونههای معروف به صادراتی در بازار ایران فروخته شدند. پس از آن، در سال ۱۳۷۸ خط تولید این مدل به پارس خودرو واگذار شد که آن را با تغییراتی بسیار اندک تحت عنوان سپند روانه بازار کرد. پارس خودرو بعدها نمونه فیسلیفت شده مشهور به سپند ۲ و سپس مدل GT یا جوانان را عرضه کرد.
سپند در پارس خودرو چندان موفق نبود و به تدریج جایش را به پی کی و نیو پی کی داد. خودروهایی که از نظر ظاهری و شمایل مشترکات زیادی با رنو ۵ داشتند، اما از نظر فنی براساس پراید ساخته شده بودند. در نهایت بیش از ۲۵۱ هزار دستگاه از تمامی این مدلها در ایران تولید شد.
رنو ۵ که در دهههای پنجاه و شصت مورد توجه خانوادههای کوچک و خانمهای متمول بود، به تدریج از اوایل دهه هفتاد جایگاهش را با ورود محصولاتی نظیر اوپل کورسا و پراید از دست داد. سقوط رنو ۵ در سراشیبی با آغاز مونتاژ آن در پارس خودرو شدت گرفت. تعداد زیادی از رنوهای قدیمی ایران در جریان طرح تبدیل خودروهای فرسوده از اوایل دهه هشتاد زیر تیغ اسقاط رفتند. با این حال، هنوز هم تا اوایل دهه هشتاد رنو ۵ یکی از خودروها محبوب و مطرح مسابقات پیست آزادی بود و برخی جوانان به دنبال خرید آن بودند.
بیشتر بخوانید: بررسی تاریخچه و نکات مهم خرید و نگهداری جیپ واگونییر، چروکی و گلادیاتور
نکات خرید و نگهداری رنو ۵
همانند بیشتر خودروهای کلاسیک بازار ایران، پوسیدگی یکی از عوامل اصلی نابودی و مشکلات عدیده رنو ۵ است و باید به هنگام خرید، بخشهای مختلفی نظیر اطراف سر کمکهای جلو، گلگیرهای عقب و اکسل عقب بررسی شوند. علاوه بر این، طراحی جلوبندی رنو ۵ به نحوی است که در مسیرهای پر دست انداز معابر کشورمان معمولا به سرعت دچار استهلاک و نیازمند آچارکشی میشود.
لوازم ظاهری اصلی فرانسوی رنو ۵ این روزها بسیار کمیاب و گرانقیمت شده، اما هنوز هم لوازم یدکی ایرانی به وفور در دسترس است. چراغهای جلو و عقب، جلوپنجره و آرمهای اصلی رنو ۵ این روزها کمیاب شدهاند. در مورد قطعات یدکی فنی، هنوز وضعیت این مدل رنو نسبتا خوب است و قطعات فنی ایرانی و فرانسوی با قیمتی معقول در دسترس است.
در بازار ایران ارزشمندترین نمونهها، رنو ۵ های وارداتی و دو درب مدل پایین هستند. نمونههای سالم و کم کارکرد مونتاژ سایپا در رتبه بعدی قرار میگیرند و از نظر بیشتر علاقمندان انواع سپند و پی کی ارزش کلاسیک ندارند.
در پایان میتوان رنو ۵ را یکی از خودروهای کلاسیک در دسترس اروپایی دانست که به لطف فراوانی قطعات فنی، قیمت مناسب و مونتاژ در کشورمان، هنوز برای استفاده روزمره مناسب است. این خودرو با وجود آن که استحکام و دوام بالایی ندارد، اما کم آزار است و میتواند به لطف طراحی جذاب و دوست داشتنی و خاطراتی که برای همه ایرانیان داشته، نظرها را به خود جلب کند.
جهت اطلاع از قیمت خرید و فروش رنو ۵ به سایت دیوار مراجعه کنید.
***
شما میتوانید آگهیهای خرید و فروش انواع خودروهای کلاسیک و قدیمی را در بخش آگهیهای خودروی سایت دیوار مشاهده کنید.