دقیقاً سه سال قبل از خداحافظی ایرانخودرو با پیکان، شاهد ورود سمند به بازار کشورمان بودیم؛ خودرویی که ۲ دهه از زندگیاش گذشته است. علیرغم تغییرات اساسی اندک در طول زمان زندگیاش ، همچنان هم یکی از پرفروشترین خودروهای داخلی است. سمند اولین خودرویی بود که خودروسازی داخلی صفر تا صد ساختش را مدیریت میکرد؛ به همین دلیل به آن لقب اولین خودرو ملی دادند و به تولید انبوه میرسید.
سمند پلاس که به سمند بهینه معروف شده، نمونهای جدید از LX سابق است که بهزودی به بازار عرضه میشود. سال گذشته ایرانخودرو طی فرایندهای مختلفی، تحقیقات بازار سمند فیسلیفت را انجام داد و ویدئوهایی را برای این اتفاق در فضای مجازی منتشر نمود. باتوجهبه صحبتهای گذشته مدیرعامل ایرانخودرو مبنی بر عرضه سمند بهینه در هفتههای آتی، احتمال آن زیاد است که این خودروساز سرعت تولید سمند جدید را افزایش داده باشد تا بتواند مقدمات عرضه این خودرو را فراهم کند.
بعد از عرضه سورن پلاس که از پاییز ۹۹ به بازار آمد، سمند پلاس دومین سمندی است که ایرانخودرو پسوند پلاس را روی آن گذاشته است. سمند بهینه نمونه فیسلیفت از سمند LX به حساب میآید که در آستانه ۲۰سالگی اولین خودروی ملی، پا به خط تولید ایرانخودرو گذاشته است. این خودرو نسبت به سایر نسخهها تفاوت چندانی ندارد و فقط برخی ویژگیها به آن اضافه شده و حداقلهای استانداردهای ۸۵ گانه در آن رعایت شده است. این خودروی فیسلیفت در بخش ظاهر بیرونی و کابین متفاوت از نسخههای قبلی سمند است و برخی ویژگیهای سورن به آن اضافه شده است.
بیشتر بخوانید: نسخه اولیه سمند اتوماتیک آماده شد
سمند بهینه بیشترین تغییر را در بخش چراغها دارد و استاندارد چراغ روشنایی روز به آن اضافه شده است. همچنین گرافیک چراغهای جلو و عقب تغییر کرده و طراحی کلی کاسه چراغ روی در صندوق متفاوت از نمونههای فعلی شده است. جلوپنجره سمند فیسلیفت هم متفاوت از نسخههای SE و LX این سدان ملی است و با طرحی کرومی و قالبی جدید بر روی این خودرو حضور دارد. قاب چراغ سمند بهینه که بر روی در صندوقعقب نصب شده است، بهخاطر تغییرات کاسه چراغ عقب شکلی جدید به خود گرفته و متناسب با آن طراحی شده است.
بیشترین بخش بهروزرسانی در سمند، مربوط به داخل خودرو است. کابین سمند پلاس اجزایی مشابه به سورن دارد و بیشترین تفاوت در بحث رنگ کرمی کابین دیده میشود. رودریها، داشبورد و صندلیها مشابه به سورن ELX است و فقط برخی از اجزای سمند فیسلیفت متفاوت از سورن به نظر میرسد. جلو آمپر نسخه جدید سمند با سبکی متفاوت در این خودرو دیده میشود و از سویی رودریها تزیینات طرح چوب دارند. همچنین دستگیرههای داخلی مانند سورن ELX، به رنگ نقرهای در آمده است.
بخش میانی داشبورد سمند پلاس هم متفاوت از سورن پلاس و سورنهای ELX جدید است که الگوی قدیمی داشبوردهای سورن ELX در این خودرو وجود دارد. این الگوی قدیمی باعث شده است تا تنظیمات تهویه در بخش پایین داشبورد نصب شود. از سویی بخش مربوط به سیستم صوتی از نوع تک دین (Single Din) است و امکان نصب نمایشگر لمسی یکپارچه بر روی سمند فیسلیفت وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: قیمت FMC SX5 خودروسازی شرکت فردا در بازار آزاد
بهگفته مدیران ایرانخودرو تولید سمند بهینه در نسخه پایه با پیشرانه ارتقایافته XU7 خواهد بود. پیشرانه ارتقایافته این خودرو XU7 پلاس نام دارد که به استاندارد آلایندگی یورو ۵ مجهز شده است و تا حدودی قدرت بیشتری را نسبت به نسخه های قبلی تولید میکند. این پیشرانه ۱٫۸ لیتر حجم دارد و ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ در آن دیده میشود. همچنین XU7 پلاس نسبت به نسخه قبلی حدود ۱۰ درصد قویتر شده است و میتواند قدرتی در محدوده ۱۱۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۵۸ نیوتنمتر تولید کند. بهگفته مهندسان ایرانخودرو، این پیشرانه تا حدودی مصرف سوخت بهینهتری را دارد و میتواند با استهلاک کمتری نسبت به گذشته بر روی سمند جدید نصب شود.
سمند فیسلیفت در بحث امکانات رفاهی و ایمنی متفاوت از سایر نسخهها نیست. بیشتر تغییرات اعمالشده بر روی این خودرو، بهخاطر تطبیق اولین سدان ملی با استانداردهای جدید بوده و آنچنان آپشنهای مدرنی بر روی نمونه جدید سمند نصب نشده است. ازجمله امکانات رفاهی و ایمنی سمند پلاس جدید میتوان به ۲ کیسه هوا، ترمز ABS، EBD و BA، ترمز دیسکی جلو، ترمز کاسهای عقب، فرمان هیدرولیک، شیشهها و آینههای برقی، تهویهدستی، زیر آرنجی جلو و عقب، تزیینات طرح چوب داشبورد، رودریها و دستهدنده، سیستم صوتی با قابلیت پخش بلوتوث، USB و AUX، صندلی ۶حالته دستی راننده (پشتی برقی بهصورت آپشن)، صندلی ۴حالته دستی شاگرد (پشتی برقی بهصورت آپشن)، رینگ فولادی (رینگ آلومینیومی بهصورت آپشن)، چراغ روشنایی روز، سنسور پارک عقب (آپشن) و راهنمای تعویض لاین اشاره کرد.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.