در این مطلب، مهمترین اخبار روزهای پایانی مرداد ۱۴۰۰ در بازار مسکن را مطالعه میکنید. اخباری که باز هم حول تسهیلات مسکن و (شاید) کاهش تأثیر سوداگران بر بازار بودند.
افزایش تسهیلات مسکن در دستور کار قرار گرفت
مدیرعامل بانک مسکن از افزایش وام خرید مسکن و برنامه جدید این بانک برای فروش متری زمین با استفاده از اوراق موازی سلف خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آریا ، محمود شایان با اعلام خبر افزایش نرخ تسهیلات مسکن گفت: سال گذشته وام خرید مسکن افزایش داشته و بر اساس شرایط خاص به ۴۰۰ میلیون تومان رسید. اما با توجه به تورم موجود در کشور، برای افزایش سقف وام خرید مسکن در حال پیگیری هستیم. در کنار این برنامه، طرح دیگری با نام فروش متری آپارتمان توسط بانک مسکن در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرعامل بانک مسکن گفت: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، شرکتهای زیرمجموعه بانک مسکن از طریق بورس، با اوراق موازی سلف فروش متری مسکن را اجرایی میکنند. در این راستا در حال مذاکره با بورس هستیم تا در کنار صندوقهای پسانداز، جوانان و خانوادهها بتوانند به صورت متری اقدام به خرید مسکن کنند.
وی به رویکرد بانک مسکن در ابتدای طرح خرید متری مسکن اشاره کرد و گفت: به شرکتهای زیرمجموعه بانک تکلیف شده پروژههای بیشتری را در این زمینه معرفی کنند. درضمن مردم نیز میتوانند در بازارسرمایه اوارق خود را به فروش برسانند و در بازار آزاد اقدام به خرید خانه کنند.
وی تاکید کرد: وقتی اقتصاد مسکن ساماندهی شود، این برنامهها زنجیروار به صورت مکمل همدیگر، در راستای خانهدار کردن مردم عمل خواهند کرد.
قیمت اوراق دریافت تسهیلات مسکن در مرداد ماه ۱۴۰۰
یکی از مباحث مهمی که متقاضیان دریافت تسهیلات مسکن با آن درگیرند، خرید اوراق تسه است. اوراقی که نرخ آن با عرضه و تقاضا در فرابورس مشخص میشود و گران شدن آن نشان دهنده استقبال متقاضیان برای استفاده از تسهیلات است. در حال حاضر که مدیرعامل بانک مسکن، خبر افزایش نرخ تسهیلات را اعلام کرده، باید منتظر نوسان قیمت این اوراق باشیم.
ارزش این اوراق در نیمه دوم مرداد ماه با نوسانات نسبتا زیادی همراه بود. به طوری که در روز ۱۶ مرداد ماه قیمت متوسط هر ورق تسه، ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان شد که در نهایت با گذر از یک شیب صعودی، در روز ۲۴ مرداد ماه، به قیمت ۶۱ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. گفتنی است با خرید هر یک از این اوراق، می توان ۵۰۰ هزار تومان وام، از بانک مسکن دریافت کرد. پس با توجه به اینکه بانک مسکن، مبلغ وام برای مجردین را ۱۴۰ میلیون تومان و برای متاهلین را ۲۴۰ میلیون تومان اعلام کرده، مجردها به خرید ۲۸۰ ورق و متاهلین ۴۸۰ ورق تسه نیازمند خواهند بود.
بر این اساس هزینه کل خرید اوراق تسه به منظور اخذ تسهیلات مسکن در هفته پایانی مرداد ماه، برای مجردها از ۱۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به ۱۷میلیون و ۱۶۰ هزار تومان رسید. این رقم در ابتدای هفته برای متاهلین ۲۹ میلیون تومان محاسبه شده بود که در انتها با رشدی ۱.۳ درصدی در حد ۲۹ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان برآورد شد.
(منبع: ساختمان آنلاین)
بیشتر بخوانید: چگونه بدون نوبت وام مسکن بگیریم؟ شرایط دریافت وام اوراق مسکن
کارت مصالح ساختمانی، سوداگران را از بازار حذف میکند
مدیرعامل بانک مسکن نیمه ماه جاری (مرداد ۱۴۰۰) از نهایی شدن صدور کارت مصالح ساختمانی برای پیشبرد برنامه ساخت یک میلیون مسکن خبر داد و گفت: این کارتها از ۵۰ تا یکصد میلیون تومان اعتبار دارد.
وی با اشاره به قطعی برق و اثر آن در تولید کارخانههای سیمان و فولاد، گفت: باید سازوکاری تعریف شود تا این دو نهاده مهم ساختمانی بهصورت مستقیم از تولید به دست مصرفکننده برسد. با این کار دست واسطههای سوداگر قطع شده و قیمت آنها به تعادل میرسد.
شایان همچنین تاکید کرد: کارت مصالح ساختمانی در حال پیگیری است تا بتوانیم بخشی از تسهیلات خُرد را در این قالب ارائه دهیم. وقتی این کارت شارژ میشود فقط برای خرید مصالح ساختمان است و سازنده نمیتواند آنرا جای دیگری مصرف کند.
کشور به ساخت دو میلیون واحد مسکونی در سال نیاز دارد
مدیرعامل بانک مسکن با اشاره به طرح ملی مسکن، افزود: تمام زیرساختهای این طرح آماده بوده و وزارت راه و شهرسازی زمینها را جانمایی و واگذار کرده است. همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی فعایت خوبی در این برنامه داشته است. ضمن این که ستاد اجرایی نیز زحمت زیادی کشیده و در مجموع پروژهها خوب پیش میرود.
شایان با یادآوری این که الان سالانه ۲ میلیون مسکن نیاز داریم، گفت: با توجه به عقبماندگی موجود، برنامه آیت الله رئیسی برای مسکن، میتواند فاصله بین عرضه و تقاضا را بهبود ببخشد.
یک قدم مانده تا ورود مسکن به بورس
سیاستگذاران وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی بورس، مدتها از راهاندازی بورس مسکن صحبت میکردند. این مهم با بروز مشکلات متعدد به تعویق میافتاد تا در نهایت سال گذشته آغاز به کار بورس پنجم رسما اعلام شد. اما فعالیت گستردهای در این بخش صورت نگرفت و صرفا شرکت سرمایهگذاری مسکن چند پروژه کوچک را در بورس کالا عرضه کرد. اما ابتدای هفته آخر مردادماه، معاون وزیر راه و شهرسازی از راهاندازی «صندوق زمین و مسکن» با هدف جذب سرمایه برای ساخت پروژهها، مشارکت و حفظ ارزش سرمایههای مردم و امکان خرید مسکن به صورت کامل و متری، خبر داد.
نخستین هدف راهاندازی بورس مسکن، عرضه پروژههای مسکونی و تجاری، در بازارسرمایه بود تا با جذب سرمایههای خرد، تولید مسکن افزایش یافته و سهامداران نیز از ارزشافزوده آن بهرهمند شوند.
البته از ابتدا قرار بود وزارت راه و شهرسازی، شرکتها و سازمانهای زیرمجموعه خود را که امکان عرضه پروژههای بزرگ مقیاس را دارند وارد این عرصه کند و این بخش را توسعه دهد. طرحی که مجددا توسط معاونت مسکن این وزارت خانه مطرح شده است.
محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در خصوص وضعیت فعلی این طرح به خبرنگار ایسنا گفته است: همکاری وزارت راه و شهرسازی و بورسکالا، از ماهها قبل آغاز شده و در قالب آغاز چند همکاری، در حال پیگیری است.
یکی از این همکاریهای مشترک وزارتخانه با بورس کالا، ایجاد صندوق زمین و مسکن است که مصوبه اصلاح آییننامه آن از دولت گرفته شده و به شرکتها و سازمانهای مرتبط با وزارت راهوشهرسازی هم ابلاغ شده است. طبق برنامهریزیها، این پروژه در نیمه دوم سال جاری وارد فاز اجرا میشود که البته منوط به اخذ مجوزهای قانونی توسط بورس کالا از سازمان بورس و اوراق بهادار، این زمانبندی محقق خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بورس مسکن چیست؟ آیا خرید خانه از این مسیر ممکن میشود؟
املاک و مستغلات دولتی، در راه بورس کالا
تا امروز به دلیل قیمت بسیار زیاد املاک مازاد بانکها و سایر دستگاه هایدولتی، پروسه فروش آنها با سرعت بسیار کمی صورت میگرفت. حتی در برخی از پروژهها، رانتهایی ایجاد میشد که خوشبختانه با ورود این پروژهها به بورس، این مشکلات از میان برداشته میشود.
اما براساس تصمیم وزارت اقتصاد و دارایی، نهادهای مختلف به جای برگزاری مزایده به شیوههای سنتی، باید املاک مازاد خود را از مسیر بورسکالا به فروش برسانند. این مهم علاوه بر افزایش سرعت در فروش، فضای معاملات را شفاف میکند.
به با توجه به اینکه وظیفه فروش اموال مازاد دستگاههای دولتی به عهده وزارت اقتصاد است، این موضوع نیز توسط این وزارتخانه در حال پیگیری است.
جزئیات فروش متری مسکن در بورس
در بورس املاک، داراییهای مازاد شرکتهای دولتی و بانکها، برای فروش در بازارسرمایه عرضه میشود. اما در فروش متری مسکن، جذب سرمایههای خرد برای تامین مالی پروژههای عمرانی و راهسازی صورت میگیرد. به این صورت که مردم با خرید اوراق سلف مسکن، به تامین مالی یک پروژه که ارزش نهایی آن محاسبه شده است کمک میکنند و به نوعی در ساخت آن پروژه شریک میشوند. این شراکت میتواند با مبالغ خرد و کلان صورت بگیرد.
به این صورت انبوهسازان با انتشار این اوراق، نقدینگی مورد نیاز خود را برای ساخت پروژه جذب کرده و سهامداران را در سود حاصل از ساختوساز شریک میکنند. این مهم علاوه بر اینکه تولید مسکن توسط بخشخصوصی را افزایش میدهد، به گردش سرمایه در بازار مسکن هم کمک میکند.