در حدود ۱۱ ماه قبل، یک موسسه آماری معتبر در آمریکا از دارندگان گوشیهای موبایل گران قیمت در خصوص میزان استفادهٔ آنها از قابلیتها و امکانات گوشی آنها نظرسنجی کرد و در کمال تعجب مشخص شد که بسیاری از خریداران گوشیهای پرچمدار و گران قیمت، در واقع استفاده خاص و عجیبی از امکانات گوشی خود ندارند. با این مقدمهٔ کوتاه به سراغ مقوله جذاب و محبوب آپشن در خودرو میرویم.
کروز کنترل، رادار حرکت بین خطوط، سقف پانوراما، ایرکاندیشن سه منطقهای کابین، ترمز خودکار اضطراری، گرمکن فرمان، سانروف، روکش چرم صندلی، مموری و تنظیم چند ده حالته صندلی، سیستم صوتی فوق حرفهای، اتوپارک و … اینها لیستی کوتاه از آپشنهای رفاهی یا ایمنی خودروهای امروزی است که برخی از آنها علیرغم کم یا بلااستفاده بودن برای ما، اما هنگام خرید اصرار عجیبی بر داشتنشان داریم. پس اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که هنگام خرید خودرو سراغ فول آپشنترین و مدرنترین مدلها میروید، بد نیست این مقاله را تا انتها بخوانید.
موسسهٔ معتبر JD Power آمریکا، اخیراً گزارشی در خصوص میزان استفاده، سودمندی و یا اصولاً قابل استفاده بودن آپشنها و امکانات رفاهی جدید خودروهای امروزی را در مصاحبه با برخی مالکین منتشر کرده است. بر اساس این گزارش، بسیاری از خریداران خودروهای امروزی بهویژه مدلهای برقی علیرغم پرداخت مبالغ بیشتر برای برخی آپشنهای رفاهی/تکنولوژیکی، استفاده چندانی از آنها ندارند و حتی در مواردی این آپشنها یکبار هم استفاده نمیشوند.
به گفتهٔ کریستین کولج یکی از مدیران J.D.POWER با توجه به افزایش شدید قیمت خودروهای جدید، بسیاری از افراد هنگام خرید یک خودرو، امکانات و آپشنهایی را سفارش میدهند که کاربری چندای برایشان نداشته، اما بهطرز محسوسی در افزایش قیمت نهایی خودرو تاثیرگذار است. بر اساس آمار بهدست آمده کمتر از ۵۰ درصد مالکان خودروهای جدید طی ۹۰ روز اول، از برخی آپشنهای خاص خودروی خود استفاده کردهاند.
بیشتر بخوانید: معرفی یکی از سفارشیترین نسخههای مرسدس بنز اس کلاس ۲۰۲۱
بهعنوان مثال، ۶۱ درصد دارندگان خودرو هرگز از فناوری دیجیتال مارکت وسیلهٔ خود استفاده نکردهاند و ۵۱ درصد از آنها اصولاً نیاز به وجود چنین تکنولوژی در خودرو را الزامی نمیدانند.
این اتفاق در خصوص فن آوری «سامانهٔ ارتباط راننده و سرنشین» نیز صادق است تا آنجا که ۴۰ درصد از خریداران اظهار داشتهاند که اصولاً وجود چنین فناوری الزامی و مهم نیست. اما در مقابل، برخی آپشنهای رفاهی و ایمنی نظیر دوربین دید عقب و دوربین محیطی و زمین، دو مورد پرکاربرد و محبوب مشتریان بهویژه در آمریکا است. بد نیست بدانید در حالیکه اکثریت مشتریان آمریکایی (۶۲ درصد) با این وجود آپشنهای فوق و کاربردی بودن آن بهشدت موافق هستند، تنها ۲۴ درصد مشتریان چینی آن را الزامی میدانند.
بر اساس گزارش رسمی جی دی پاور، فروشندگان و دلالان خودرو در تهییج و ترغیب مشتریان و اطلاعرسانی درست پیرامون نحوهٔ استفاده از امکانات رفاهی و ایمنی خودروها نقش بسزایی دارند و در مواردی عدم توضیح کامل در خصوص یک آپشن توسط فروشنده یا اغراق بیش از حد در مورد امکانی دیگر باعث میشود تا خریداران، نحوهٔ استفادهٔ درست از آن امکان را به درستی فرا نگیرند و در مقابل آپشنی کممصرف و گران قیمت را برای خودروی خود سفارش دهند.
بیشتر بخوانید: بررسی مشخصات و قیمت لکسوس NX مدل ۲۰۲۲
در همین زمینه، یکی دیگر از امکانات رفاهی کم استفاده در خودروهای جدید فناوری کنترل عملکردهای خودرو با استفاده از حرکات دست و بدون لمس کلید و نمایشگر کنسول میانی است که از نظر بسیاری از خریداران چندان کاربردی ندارد ضمن آنکه فاقد دقت کافی است.
ضمن آنکه برخی مشتریان لزوم چنین امکانی در فضای محدود یک خودرو را بیشتر نمایشی میدانند تا کاربردی. نکتهٔ جالب آنکه در تحقیق فوق موسسه جی دی پاورز بهدلیل محدودیتهای اعمال شده از سوی تسلا برای کارشناسان این سازمان جهت نظرسنجی از خودروهای تولیدی این شرکت در ۱۵ ایالت، موفق به کسب امار دقیقی از میزان رضایت یا استفاده مشتریان تسلا از تکنولوژیهای جدید نشد.
به نظر میرسد علیرغم جهش و پیشرفت چشمگیر تکنولوژیهای نوین در خودروهای جدید بهویژه مدلهای برقی، برخی از این امکانات و آپشنها برخلاف تبلیغات گسترده، چندان کاربردی نبوده و فقط باعث افزایش قیمت یک خودرو میشود و البته در نهایت این مشتری است که فریب خورده و متضرر میشود.