نکات مهم بیمه خودرو که باید بدانید

بیمه خودرو و نکات مهمی که از آن باید بدانید

در این روزها که قیمت خودرو سر به فلک گذاشته، اهمیت بیمه ماشین بیشتر از قبل خود را نشان می‌دهد. در این مطلب هر آنچه از مهم‌ترین نکات مربوط به بیمه خودرو را باید بدانید به شما توضیح می‌دهیم.

یکی از مهمترین کارهایی که بعد از خرید خودرو باید انجام داد، بیمه کردن خودرو است. در این روزها که قیمت خودرو سر به فلک گذاشته، اهمیت بیمه ماشین بیشتر از قبل خود را نشان می‌دهد.

با وجود آمار بالای تصادف در کشورمان، این موضوع باید در اولویت مالکان خودرو باشد. در هنگام بروز هر نوع تصادفی، دو نوع خسارت وجود دارد. خسارت به وسیله نقلیه یا خسارت به شخص. به همین دلیل، بیمه خودرو طیف وسیعی از خدمات را در بر می‌گیرد.

اگر تا به حال خودرو نخریده‌اید یا برای اولین بار است که می‌خواهید برای خرید خودرو اقدام کنید، احتمالاً چندان درباره بیمه ماشین و انواع آن اطلاعی ندارید. در این مطلب می‌خواهیم شما را با انواع بیمه خودرو آشنا کنیم.  

بیمه خودرو چیست؟

به طور کلی، هر نوع بیمه‌ای که جبران‌کنندهٔ خسارت‌های مربوط به ماشین باشد، را بیمه خودرو یا بیمه ماشین می‌گوییم. در واقع، بیمه ماشین تمامی خسارت‌های وارده به اتومبیل اعم از خسارت‌های ناشی از تصادف، آتش سوزی، سرقت و آسیب به افراد را شامل می‌شود. هر کدام از این خسارت‌ها زیر مجموعه یکی از انواع بیمه ماشین قرار می‌گیرند.

نکات مهم بیمه خودرو که باید بدانید

انواع بیمه خودرو چه هستند؟

به طور کلی، گروه بیمه خودرو شامل بیمه بدنه خودرو و بیمه شخص ثالث است که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.

بیمه بدنه خودرو

بر اساس این نوع بیمه‌نامه، مالک خودرو، وسیله‌نقلیهٔ خود را در برابر خطرات و حوادث مختلف بیمه خواهد کرد. در صورت بروز هر کدام از خطراتی که در فرم بیمه‌نامه ذکر شده، شرکت بیمه متعهد به پرداخت خسارت به مالک است.

این حوادث شامل موارد زیر است:

  • هر نوع حادثه مانند سیل، آتش‌سوزی، صاعقه یا افتادن درختان روی خودرو
  • هر نوع تصادف، شامل برخورد با خودروی دیگر، برخورد با اجسام ثابت یا متحرک، سقوط خودرو
  • سرقت خودرو
  • هرگونه خسارت به لوازم یدکی فابریک خودرو که در کاتالوگ وجود داشته است
  • هرگونه خسارتی که در هنگام نقل‌و‌انتقال خودرو به وسیله جرثقیل، خودروی حمل‌و‌نقل، راه‌آهن یا هر مورد دیگری به خودرو وارد شود

بیمه شخص ثالث

این نوع بیمه یکی از پرمخاطب‌ترین بیمه‌های موجود در سرویس‌های خدماتی شرکت‌های بیمه است. البته این بیمه در ایران، کاملاً اجباری است و توسط تمامی شرکت‌های بیمه ارائه می‌شود.

در این بیمه شخص ثالث، مالک خودرو شخص اول در نظر گرفته می‌شود. شرکت بیمه که متعهد به پرداخت خسارت است، شخص دوم یا ثانی به حساب می‌آید. شخص ثالث در واقع فردی است که در حادثه، آسیب دیده است. این فرد نمی‌تواند مقصر حادثه باشد، یعنی اگر راننده تصادف کند و خودش آسیب ببیند، به عنوان شخص ثالث به حساب نمی‌آید.

این بیمه هزینه‌هایی که مربوط به درمان، فوت و هرگونه خسارتی که به اموال وارد شده باشد را شامل می‌شود. بیمه شخص ثالث در تمامی شرکت‌های بیمه، یک تعرفه مشخص دارد که از سوی بیمه مرکزی تعیین می‌شود، اما ممکن است کیفیت ارائه خدمات بیمه، در شرکت‌های مختلف متفاوت باشد و متقاضیان از خدمات یک شرکت بیشتر راضی باشند.

بنابراین بیمه شخص ثالث دو مورد را شامل می‌شود:

  • جبران خسارت‌های وارد شده به اموال شخص ثالث در حادثه‌های رانندگی
  • جبران هزینه‌های جانی به سرنشینان خودرو و مصدومان حادثه

بیمه شخص ثالث دو شاخه جدید هم دارد که مدتی است به آن اضافه شده است که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

بیمه حوادث راننده

در این نوع بیمه، به شخص راننده هم حتی اگر در حادثه مقصر باشد، خسارت پرداخت خواهد شد. این بیمه فقط مختص خسارت‌های جانی است، نه مالی.

بیمه خودروی بین‌الملل

این بیمه هم یکی از شاخه‌های جدید بیمه شخص ثالث است. بر اساس این بیمه‌نامه، اگر شما برای رفتن به کشوری از خودروی خودتان استفاده کنید، در صورت بروز حادثه، بیمه خسارت شما را پرداخت خواهد کرد. به این بیمه اصطلاحاً کارت سبز خودرو می‌گویند.

این بیمه ماشین به صورت بین‌المللی و مورد توافق چهل و هشت کشور در دنیاست. بنابراین، تنها در صورت تردد در این کشورها، این بیمه شامل حال شما خواهد شد.

نکات مهم بیمه خودرو که باید بدانید

نحوه استعلام بیمه خودرو و سوابق آن

هنگامی قصد خرید خودرو جدیدی را دارید، احتمالاً می‌خواهید از سوابق بیمه بدنه و شخص ثالث آن اطمینان پیدا کنید یا زمانی که بیمه‌نامه خود را دریافت کرده‌اید قصد دارید از صحت اطلاعات مندرج در آن مطمئن شوید. برای این کار باید سوابق بیمه خودرو را استعلام کنید.

خوشبختانه، بیمه مرکزی به تازگی امکان استعلام بیمه‌نامه‌های شخص ثالث و بدنه را از طریق وب‌سایت رسمی خود امکان‌پذیر کرده است.

برای این کار باید ابتدا وارد سایت بیمه مرکزی شوید و سپس، به بخش مربوط به سامانه استعلام اصالت بیمه‌نامه (سنهاب) را پیدا کنید. پس از ورود به این بخش، با وارد کردن اطلاعات مندرج در بیمه‌نامه خود، گواهی اصالت بیمه‌نامه خود را مشاهده کنید.

همچنین، اگر در حین تکمیل فرم برایتان سوالی مطرح شد، می‌توانید با سامانه پاسخگویی بیمه مرکزی با شماره تلفن ۲۳۴۲ تماس بگیرید تا کارشناسان شما را راهنمایی کنند.

سایر روش‌های استعلام بیمه بدنه و شخص ثالث

  • شما می‌توانید از وب‌سایت‌های معتبر فروش بیمه برای این کار استفاده کنید. عموم این وب‌سایت‌ها بدون نیاز به اتصال به سامانه سنهاب، گواهی اصالت بیمه‌نامه شما را تایید می‌کنند
  • روش دیگر استفاده از اپلیکیشن «دولت همراه» بر روی تلفن‌همراه و تبلت است. از طریق این اپلیکیشن می‌توانید با وارد کردن اطلاعات لازم، برای مشاهده سوابق بیمه‌نامه ماشین خود اقدام کنید

شرایط انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث در سال ۱۴۰۰

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث در زمانی است که شما می‌خواهید با خرید یک خودروی جدید، خودروی قدیمیتان را بفروشید و تمایل دارید که بیمه شخص ثالث را به خودروی جدید منتقل کنید. حتی ممکن است که خریدار خودروی شما، بخواهد که از تخفیف‌های بیمه شما استفاده کند.

در مورد اول، مالک می‌تواند ضمن تمدید بیمهٔ خود، با استفاده از تخفیف بیمه، هزینهٔ کمتری پرداخت کند. در واقع، مالک اگر تصادفی نداشته باشد یا هنگام تصادف از بیمه خود استفاده نکرده باشد، از سال دوم بیمه به بعد، هر سال ۵ درصد بیشتر تخفیف شامل حال او می‌شود. یعنی بعد از ۱۰ سال دارای ۵۰ درصد تخفیف بیمه است.

تا سال ۱۳۹۹ فروشنده می‌توانست بیمه شخص ثالث خود را در هنگام فروش خودرو به مالک جدید منتقل کند. در این صورت، مالک از این تخفیف استفاده می‌کرد. البته این در صورتی بود که اولاً هر دو وسیلهٔ کاربری یکسان داشتند، یعنی مثلاً هر دو سواری بودند. دوم اینکه انتقال سند به صورت قطعی صورت می‌گرفت و فروش خودرو به صورت قول‌نامه‌ای نبود. در این صورت، تخفیف بیمه شخص ثالث هم به صورت قانونی همزمان با ثبت سند، انجام می‌گرفت.

با این حال، در سال ۱۴۰۰ این قانون تغییر کرد. بر اساس قانون جدید، بیمه شخص ثالث به راننده جدید منتقل نمی‌شود. چون در واقع این تخفیف به دلیل رانندگی ایمن راننده بوده است، اما ممکن است مالک جدید چنین مهارتی نداشته باشد. با این حال، این تخفیف برای خودروی جدید مالک ماشین، یا برای اعضای درجه یک خانواده او امکان پذیر است. با این کار هم رانندگان قانونمند تشویق می‌شوند و هم رانندهٔ متخلف نمی‌تواند از سوابق بیمه فرد دیگری استفاده کند.

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به هر فرد دیگری به جز اعضای درجه یک خانواده، جرم محسوب خواهد شد. بنابراین، می‌توان شرایط تخفیف بیمه شخص ثالث را بر اساس قانون سال ۱۴۰۰ به این صورت خلاصه کرد:

  • این بیمه به خودروی جدیدِ مالک فعلی در صورتی منتقل می‌شود که خودروی جدید صفر نباشد.
  • این بیمه به خودروی افراد درجه یک خانواده منتقل می‌شود.
  • از خودروی یک شرکت حقوقی به خودروی دیگر از همان شرکت و با همان کاربری منتقل می‌شود. مثلاً از وانت شرکت به وانت دیگر شرکت.

شرایط انتقال تخفیف بیمه بدنه ماشین به چه شکل است؟

در صورتی که شما بیمه بدنه ماشین داشته باشید، می‌توانید بیمه خود را به خودروی جدید خود منتقل کنید. به این ترتیب، تخفیف‌های بیمه شما هم به خودروی جدید منتقل خواهد شد. این در صورتی است که بیمه شما اعتبار داشته باشد تا شرکت بیمه بتواند حق بیمه را از مجموع بیمه شما کم کرده و بیمه‌نامه حدید را با توجه به تخفیف بیمه برایتان صادر کند.

اگر اعتبار بیمه شما تمام شده باشد، با ارائهٔ مدارک لازم با در نظر گرفت تخفیف بیمه، برای خودروی جدید بیمه‌نامه صادر خواهد شد، اما انتقال تخفیف بیمه بدنه، شرایط خاصی دارد. تخفیف بیمه بدنهٔ خودرو در واقع تشویقی برای راننده است. به دلیل اینکه فرد حادثه یا تصادفی نداشته، می‌تواند حق بیمه کمتری پرداخت کند.

پس، به طور خلاصه می‌توان گفت که برای انتقال تخفیف بیمه بدنه خودرو شرایط زیر لازم است:

  • بیمه ماشین باید معتبر باشد و تاریخ آن نگذشته باشد
  • خودروی جدید باید به نام فرد بیمه‌گذار باشد
  • تخفیف بیمه بدنه تنها به افراد درج شده در بندهای بیمه‌نامه منتقل می‌شود
  • انتقال تخفیف بیمه بدنه به خودرویی در کاربری خودروی قدیمی

نکات مهمی که از بیمه خودرو باید بدانید

در بالا، در مورد مواردی که شرکت بیمه متعهد به پرداخت خسارت است، صحبت کردیم. حالا بد نیست که در مورد شرایطی که شامل بیمه‌نامه نمی‌شود هم بدانیم.

  • اگر کسی مسبب حادثه رانندگی باشد، خسارت وارده به خودروی او شامل بیمه نیست
  • خسارت بیمه به محمولهٔ موجود در خودروی فردی که مسبب حادثه است، تعلق نمی‌گیرد
  • خسارت‌های نشای از رادیواکتیو شامل بیمه نیست
  • خسارت‌های ناشی از مجکومیت‌های جزایی و پرداخت جرائم هم شامل بیمه نیست
  • خسارت ناشی از حوادثی که در خارج از کشور رخ می‌دهد، در صورتی که فرد برگ سبز خودرو نداشته باشد یا حادثه در کشوری خارج از قوانین برگ سبز اتفاق بیفتد، شامل بیمه نمی‌شود

جمع‌بندی

امیدواریم که مطلب بالا توانسته باشد به طور خلاصه شما را با انواع بیمه خودرو و قوانین آن آشنا کند. بیمه کردن خودرو یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی است که هر رانندهٔ وظیفه‌شناسی باید به آن توجه کند تا خدای ناکرده در صورت بروز حوادث ناگوار، از بابت هزینه‌های مالی آسوده خاطر باشد.

نظر شما درباره قوانین بیمه اتومبیل در سال جدید چیست؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما و خوانندگان بلاگ دیوار در میان بگذارید.

اخبار مرتبط

از بلدرچین تا فرش؛ داستان موفقیت خانواده ضیائیان با دیوار

چطور با رسید جعلی کلاه سرمان نرود؟ مقابله با رایج‌ترین نوع کلاهبرداری اینترنتی

پشتیبان هوشمند دیوار: راهکار ۲۴ ساعته برای حل مشکلات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید

search