طبق وعده وزیر صنعت، معدن و تجارت، قرار است تولید خودرو در کشور در پایان سال ۱۴۰۱ به ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه برسد؛ وعدهای که باتوجهبه شرایط فعلی صنعت خودرو، تحقق آن با اما و اگرهایی روبهرو است و ملزومات خاص خود را میطلبد. این برنامه بهمعنای رشد ۶۰ درصدی تولید خودرو نسبت به وضع جاری است که تیراژ را عملاً مشابه سال ۹۰ خواهد کرد.
خودروسازی کشور این روزها با چالشهای زیادی از جمله تحریم، کمبود قطعات، خودروهای ناقص، ضعف نقدینگی و قیمتگذاری دستوری مواجه است. هماکنون در تولید محصولات کامل (آماده عرضه به بازار) مشکل دارد.
بررسی آمارهای منتشرشده سامانه کدال حاکی از تولید ۵۰۱ هزار و ۶۳۵ دستگاه خودرو توسط ۳ خودروساز بزرگ کشور یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارس خودرو از ابتدای امسال تا پایان مهرماه است. این میزان تولید در مقایسه با آمار مدت مشابه سال قبل (تولید ۴۹۶ هزار و ۹۵ دستگاه خودرو) رشد ۱٫۱ درصدی را نشان میدهد.
میزان تولیدات ۳ خودروساز بزرگ در ۷ ماهه اول سال ۱۴۰۰
بر پایه این گزارش، در ۷ ماهه ابتدایی امسال گروه صنعتی ایرانخودرو موفق به تولید ۲۴۲ هزار و ۲۷۶ دستگاه خودرو شد و عنوان بزرگترین خودروساز کشور را از آن خود کرد. همچنین، جمع تولیدات این خودروساز در ۷ ماهه ابتدایی امسال در همسنجی با پارسال (۲۴۹ هزار و ۳۳۰ دستگاه) ۲٫۸ درصد را کاهش داشته است. ایرانخودرو در مهرماه امسال ۳۶ هزار و ۳۴۲ دستگاه خودرو تولید کرد.
بر پایه آمارهای سامانه کدال، در این مدت گروه سایپا بهعنوان دومین خودروساز بزرگ کشور موفق به تولید ۱۹۲ هزار و ۶۲۸ دستگاه خودرو شد که شامل ۱۶۶ هزار و ۶۶۰ دستگاه خودرو در خانواده تیبا، ۱۲ هزار و ۸۲۵ دستگاه سایپا ۱۵۱ (وانت پراید)، ۱۱ هزار و ۷۲۲ دستگاه شاهین و ۱۳۰ دستگاه آریو بود. در این مدت، سایپاییها ۲۱۱ دستگاه خودروی صادراتی کامل (CBU) و ۱ هزار و ۸۰ دستگاه اس. کی. دی (SKD یا قطعات نیمهکامل خودرو) صادر کردند. این میزان تولید در مقایسه با ۷ ماهه ۹۹ (تولید ۱۸۸ هزار و ۴۹۰ دستگاه خودرو) رشد ۲٫۲ درصدی را نشان میدهد. سایپا در مهرماه امسال ۲۷ هزار و ۱۶۵ دستگاه خودرو تولید کرد.
تا پایان مهر ماه امسال، همچنین پارس خودروییها موفق به تولید ۶۶ هزار و ۷۳۱ دستگاه خودرو شامل ۳۵ هزار و ۳۰۲ دستگاه در گروه کوییک (کیو ۲۰۰)، ۱۷ هزار و ۷۸۶ دستگاه کوییک معمولی، ۱۳ هزار و ۱۴۶ دستگاه در گروه ساینا (اس ۲۰۰) و ۴۹۷ دستگاه در گروه برلیانس شدند. این میزان تولید در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۹ رشد ۱۴٫۵ درصدی را نشان میدهد. جمع تولیدات این خودروساز در مهرماه امسال ۸ هزار و ۷۱۴ دستگاه به ثبت رسید.
بررسی مهمترین برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۰ حاکی از برنامهریزی برای تولید ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه انواع خودروی سواری و وانت است. باتوجهبه تولید ۹۸۴ هزار و ۲۰۰ دستگاه انواع سواری و وانت در سال ۹۹، رشد۲۱٫۹ درصدی در این بخش پیشبینی شده است.
هفته گذشته سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت در مراسم افتتاح خط تولید تارا اتوماتیک در جمع خبرنگاران اعلام کرد: «تا پایان سال دستکم ۱۰۰ هزار خودرو بیش از برنامه طراحیشده امسال تولید خواهد شد. همچنین تولید در سال آینده ۱٫۶ میلیون دستگاه خواهد شد و دیگر قرعهکشی نخواهیم داشت.»
فاطمیامین درباره امکانپذیری صادرات خودرو هم افزود: «امسال امکان صادرات وجود داشت، اما بهدلیل نیاز داخل از خودروسازان خواستیم نگاه به داخل داشته باشند، گرچه میتوانند قطعات خودرو صادر کنند.» وی خاطرنشان کرد: «از هماکنون برای صادرات خودرو برنامهریزی شده و در همین زمینه، سازمان توسعه تجارت جلساتی با خودروسازان برگزار کرده است.«
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: «اکنون سایت گروه صنعتی ایرانخودرو در کشور جمهوری آذربایجان فعال است و در چند کشور دیگر هم در حال فعالکردن دیگر سایتها هستیم. در ماههای آتی خبرهای خوبی در این زمینه خواهیم داشت.»
فاطمیامین از فعالسازی یکی از این خطوط در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «آبانماه به کشوری که دو خط خودروسازی فعال دارد، سفر خواهم کرد و با نخستوزیر و صنعتگران این کشور ملاقاتهایی خواهیم داشت تا خطوط تولید ایرانخودرو و سایپا فعال شود.ه
وی همچنین درخصوص واردات خودرو تصریح کرد: «واردات خودرو درمجموع میتواند برای این صنعت مفید باشد، اما در مقطع کنونی و بهدلیل اینکه تعادل ارزی کشور به هم میریزد، مناسب نیست. همچنین در پایان یادآور شد: «اکنون صنعت خودرو با مشکلاتی مواجه است و از مدیران صنعت خواستهایم کیفیت تولید و همچنین رضایت مشتریان را افزایش دهند.»
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.