باتوجهبه دستور رئیسی در خصوص افزایش نیافتن قیمتها و اینکه ستاد تنظیم بازار برای افزایش قیمت مصوبهای نداشته است، وزارت صمت به خودروسازان دستور داد که هرگونه افزایش قیمت خودرو ملغی شود.
روز سهشنبه ۱۸ آبان ماه بود که دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران خودرو و سایپا با اعلام شرایط فروش جدید خود، بهطور رسمی افزایش قیمت محصولات خود را اعلام کردند؛ بهطوریکه پژو ۲۰۶ تیپ ۲ از ۱۲۷ میلیون تومان به ۱۸۴ میلیون تومان رسیده بود و دیگر خودروهای فهرست هم افزایشی بین ۱ الی ۱۵ درصدی داشتهاند. این افزایش قیمت باعث شد تا در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه قیمت خودرو در بازار آزاد بهشدت افزایش پیدا کند؛ بهطور مثال قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ در بازار آزاد بهصورت چشمگیری افزایش پیدا کرد.
پنج شنبه ۲۰ آبان ماه، یعنی تنها ۲ روز پس از اعلام قیمتهای جدید از سوی دو خودروساز، رئیسی با دستور شخصی خود و باتوجهبه عدم وجود مصوبهای در ستاد تنظیم بازار درخصوص افزایش قیمت خودرو، این شرایط فروش و قیمت جدید خودروسازان را لغو کرد.
طبق دستورالعمل رئیسجمهور مبنی بر اینکه افزایش قیمت کالاهای موردنیاز مردم باید در ستاد تنظیم بازار تصویب شود، وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور داد که فعلاً افزایش قیمت خودرو منتفی شود. اگرچه مدیرعاملان ایرانخودرو و سایپا در صدا و سیما اعلام کرده بودند که افزایش قیمت جدید برای تعهدات پیشفروش تا پایان سال جاری نیست. بااینحال باز هم بهدلیل اثرات روانی این مصوبه، اجرای آن فعلاً منتفی شده است.
این افزایش قیمت و لغو آن تنها در ۴۸ ساعت، باعث ایجاد دو سؤال میشود. دو خودروساز بزرگ کشور بیشک بدون درنظرگرفتن نظر وزارت صمت دست به چنین اقدامی نزدهاند. همچنین در پی افزایش قیمت خودرو، وزیر صمت مخالفت خود را اعلام نکرد، اما اکنون رئیسجمهور بهطور مستقیم دستور داده و این افزایش قیمت را لغو کرده است. امری بسیار عجیب که به نظر میرسد عکسالعمل و یا تصمیم وزارت صمت در قبال افزایش قیمت دو خودروساز، از سوی رئیسجمهور نیز زیر سؤال رفته است.
سؤال دوم درمورد وضعیت بازار است؛ جایی که در روز چهارشنبه و در پی افزایش قیمت خودرو بسیار ملتهب شد و قیمت خودروها در بازار آزاد و بهمخصوص مواردی که در این بخشنامه جدید بودند، بهشدت افزایش پیدا کرد. اما آیا این صعودی شدن قیمت خودرو که به دستور رئیسجمهور لغو شده است، دوباره قیمت خودرو در بازار آزاد به قبل از روی چهارشنبه باز میگردد؟ سؤالی که اگر جواب آن «خیر» باشد، باید بگوییم بازنده اصلی این بازی دو روزهٔ خودروسازان و دولت، مصرفکننده واقعی است که اکنون بدون هیچ افزایش قیمتی، همان خودرو را باید گرانتر از قبل بخرد!
***
شما میتوانید اخبار روز خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.