مدتی بود که خبر تولید کراساووری کوچک در شرکت سایپا به گوش میرسید. گروه صنعتی سایپا پیش از این، مدل هاچبک کراس آریا را بر پلتفرم sp100 خود توسعه داده و از آن رونمایی کرده بود. اما اکنون که هنوز آریا وارد بازار نشده، طبق اظهارات مدیرعامل سایپا ظاهراً قرار است یک برادر کوچکتر نیز در کنار آن حضور داشته باشد.
تیبا و ساینا جایگزین پراید شدند. اکنون قرار است خودروی اطلس جایگزین تیبا و ساینا شود. خودروی اطلس سایپا کراساووری بر پایه ساینا و کوییک است که همزمان جایگزین ساینا و تیبا میشود. آن گونه که مدیرعامل سایپا خبر داده، این خودرو هنوز تولید نشده و قرار است در آینده تولید شود؛ اما برخی از رسانهها مشخصاتی درباره خودروی اطلس سایپا اعلام کردهاند.
طبق اطلاعات جدید منتشرشده از سایپا اطلس، ظاهراً این خودرو قرار است یکی از اولین محصولات سایپا باشد که از موتور بهبودیافته تیبا یا همان موتور M15GSI بهره میبرد. پروژه توسعه موتور M15GSI از سال ۹۷ در شرکت مگاموتور شروع شده بود و قرار بود در سال ۹۸ سایپا از این موتور برای کوییک و ساینا استفاده کند. اما اکنون با تأخیر ۱ ساله، زمان تولید انبوه این موتور جدید نیز در حال فرارسیدن است. همچنین گفته میشود خودروی اطلس با تریم داخلی جدیدی نسبت به کوییک و کوییک فیسلیفت (کوییک S و G) به بازار میآید و کابین این خودرو شبیه رنو سیمبل است.
امکانات ایمنی سایپا اطلس:
- ۲ کیسه هوا
- صندلیهای ایزوفیکس
- ترمز ABS ـ EBD ـ BAs.
تجهزات جانبی سایپا اطلس:
- فرمان کمکی برقی
- تهویه اتوماتیک
- نمایشگر لمسی مجهز به رهیاب ماهوارهای
- کروز کنترل
- سامانه ورود بدون کلید
- اتصال هوشمند خودرو
- استارت دکمهای
- چراغ روشنایی روز
- محدودکننده سرعت
- سامانه راهنما
- تعویض دنده GSI
- دوربین و سنسور پارک عقبگ
- سنسور نور
- سنسور باد لاستیک
- سامانه BCM
- رینگ آلومینیومی
- تریم داخلی چرم و پارچه
- شیشهها و آینههای برقی
فربد زاوه، کارشناس بازار خودرو، درمورد قیمت این خودرو میگوید: «قاعدتاً اگر بهصورت کراساوور عرضه شود، قیمتی حدود خودرو پژو ۲۰۶ خواهد داشت؛ بهخصوص با آپشنهایی که تاکنون گفتهاند، این خودرو چندان ارزان نخواهد بود. اگر مدل ساده برای آن در نظر بگیرند، احتمالاً قیمت آن از حدود ۱۷۰ میلیون یا ۱۸۰ میلیون تومان شروع خواهد شد و نمونههای فول را ۲۲۰ میلیون یا ۲۳۰ میلیون تومان در نظر خواهند گرفت. مدل اتوماتیک هم احتمالاً ۲۶۰ میلیون تا ۲۸۰ میلیون تومان خواهد بود.»
وی تصریح میکند: «اما همه این اعداد به هدف تیراژ بستگی دارد. اگر قصد تکرار موفقیت پراید در تیراژ و دستیابی به ۶۰۰ هزار خودرو تولیدی در سال را داشته باشند، شاید باید با ۲۰ تا ۳۰ درصد قیمت کمتر عرضه شود. هرچند نمونه صندوقدار هم حتماً برای چنین تیراژی ضروری است.» زاوه متذکر میشود: «با قیمتهای مورداشاره امکان رسیدن به ۱۲۰ هزار تا۱۵۰ هزار خودرو تولیدی در سال ممکن است، البته اگر کیفیت و عمر قطعات به مانند وضعیت قعلی نباشد.»
مهدی دادفر، رئیس انجمن واردکنندگان خودرو نیز در این مورد میگوید: «باتوجه به تصاویر منتشرشده از این خودرو، به نظرم این خودرو فیسلیفت تیبا است و البته بعید میدانم فریم درها و ستونها را تغییر داده و صرفاً روی جلو و عقب خودرو تغییراتی را طراحی کرده باشند.» وی اظهار میکند: «تلاش میکنند این خودرو را با یک فاصله ۵۰ میلیونی از قیمت تیبا عرضه کنند. مسئله جبران زیان تولید و خروج از موضوع خودروهای پر تیراژ مشمول قیمتگذاری است که با این تکنیک از آن خارج خواهد شد.»
با وجود این توضیحات و ارزیابی، کارشناسان احتمالاً قیمت خودرو اطلس حداقل ۱۷۰ میلیون تومان باشد. در صورت تولید خودرو اطلس اتوماتیک این قیمت درنهایت تا ۲۸۰ میلیون تومان برسد. البته این قیمتها پیشبینی و ارزیابی امروز کارشناسان است و امکان دارد در آینده این خودرو بسته به زمان عرضه آن قیمتهای دیگری داشته باشد.
***
شما میتوانید اخبار روز خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.