به تازگی شرکت خودروسازی دایملر آگ، هفتمین نسل از پرفروشترین خودروی دو نفره روبازش یعنی مرسدس بنز SL کلاس را رونمایی کرد و به همین مناسبت نگاهی میکنیم گذرا، اما موشکافانه به ۷ دهه حضور مستمر این سمبل خودروهای اسپرت روباز در بازار دنیا و حفظ محبوبیت و فروش بالا.
نام SL در خانواده مرسدس همواره یادآور یکی از زیباترین و بهنوعی افسانهایترین کلاسها است، خودرویی که تولد اولین نسل آن در اوایل دهه ۵۰ میلادی کلید خورد و پس از مدتی بهعنوان یکی از خاصترین مدلهای مرسدس در بین رودسترهای لوکس جهان تبدیل شد.
در بین مدلهای مختلف SL، نسل اول یا همان مدل (W198) اس ال گالوینگ و در کنارش ورژن رودستر یکی از معروفترینها در این خانواده محسوب میشود؛ هرچند نسخه رودستر آن در سال ۱۹۵۷ با اصلاحاتی در طراحی و از جمله تغییر مکانیزم بازشوندگی دربها روانه بازار گردید، اما نتوانست همانند گالوینگ تاثیرگذار باشد. اما پس از گالوینگ با کد اطاق W198، تایپهای دیگری چون اتاقهای ۱۲۱، ۱۱۳، ۱۰۷، ۱۲۹، ۲۳۰، ۲۳۱ و سپس R232 از چندی پیس روانه میدان شدند.
نسخهٔ چهارم اس ال نیز که با کُد نام R107 شناخته میشود از دیگر مدلهای ماندگار و متفاوت در خانواده SL محسوب میشود که در بین کلکسیونرها و طراحان واقعی خودرو، بهعنوان سمبلی از زیبایی و تناسبات در خانواده مرسدس محسوب میشود. با این مقدمه مختصر و کوتاه به سراغ جدیدترین نسل از SL میرویم.
مرسدس بنز پس از گذشت ده سال هشتمین نسل از مدل روباز SL با تغییرات گسترده در ظاهر، کابین و پیشرانه معرفی کرد. جدیدترین نسل SL، بر روی یک پلتفرم جدید با ترکیبی از آلومینیوم، فولاد، منیزیم و کامپوزیت بنا شده که بنوعی پایه گذار نسل بعدی کوپه AMG-GT نیز خواهد بود.
نمای ظاهری و استایل بدنه این مدل از جدیدترین زبان طراحی مرسدس پیروی میکند و اولین نکتهای که در طراحی ظاهری SL 2022 جلب توجه میکند، استفاده از سقف تاشو پارچهای (برزنتی یا سافت تاپ) به جای نسخه فلزی است که علاوه بر کاهش وزن خودرو تا ۲۱ کیلوگرم، از پیچیدگی کمتری نیز برخوردار است. در نمای جلو با چهرهای آشنا اما اندکی عبوس و جدی که پیش از این در مدلهایی نظیر CLS و A کلاس نیز شاهد آن بودیم، روبه رو هستیم که البته در کنار خطوط تیز، عضلاتی پنهان، زوایای نسبتاً تند و حجم پردازیهای اصطلاحاً ارگانیک، ظاهری اسپرت و خشن را به نمایش میگذارد.
جلوپنجره پانامریکانا AMG با نوارهای عمودی هرچند از فرم بدیع و جدیدی برخوردار نیست، اما مرسدس ادعا می کند که «Air panel» در نسل جدید SL با کنترل دوگانه از عملکرد بهینهتری جهت بهبود جریان عبور هوا و نیز خنک کردن موتور و توربوشارژر برخوردار است.
در نمای جانبی گلگیرهای متورم جلو و عقب با حجمپردازیهای محو و دستگیرههای مخفی درها، نمایی بیش از پیش اسپرت و مدرن را ایجاد کرده است. ضمن آنکه SL 2022 با طول ۴۷۰۵ و فاصله محوری ۲۷۰۰ میلیمتر، نزدیک به ۱۵۴ میلیمتر از مرسدس AMG-GT Roadster و نیز ۱۱۵ میلیمتر از نسل قبلی خود بلندتر است.
با نگاهی به نمای عقب و دقت در جزییات طراحی و حتی نمای کلی، چراغهای کشیده و باریک و حجم پردازی سپر دیگر خبری از خطوط و زوایای تیز به کار رفته در نمای جلو را نمیبینیم، هرچند بدون شک میتوان هارمونی خطوط و استایل این دو نما را برخلاف نسل قبل (که از عدم هماهنگی در نمای جلو و عقب رنج میبرد و همواره مورد انتقاد قرار میگرفت) هماهنگ و کم نقص توصیف کرد. علاوه بر آن، وجود سراگزوزهای چهارگانه ذوزنقهای و نیز دیفیوزر پهن و عریض در کنار اس ویلز عقب به شما یادآور میشود که با یک مرسدس AMG واقعی روبهرو هستید.
با ورود به کابین نسل جدید SL نیز که پیش از این در ماه جولای رونمایی شده بود تلفیقی مدرن و جذاب از طراحی و تکنولوژی را میتوان مشاهده کرد. در اولین نگاه با یک نمایشگر لمسی عمودی ۱۱/۹ اینچی مجهز به سیستم MBUX مرسدس روبرو میشوید که مهمترین ویژگی آن قابلیت تغییر زاویه از ۱۲ تا ۳۲ درجه جهت سهولت در استفاده است. ضمن آنکه نمایشگر ۱۲/۳ اینچی پشت آمپر و نیز یک هداپ دیسپلی که از فناوری واقعیت افزوده استفاده میکند نیز جلب توجه مینماید. اما طبق روال معمول و همیشگی در محصولات کانورتیبل مرسدس، این بار نیز شاهد استفاده از سیستم «Air scarf» به همراه دریچههای تعبیه شده در پشت سریهای صندلی جلو به صورت استاندارد هستیم.
از دیگر نکات قابل توجه در طراحی داشبورد میتوان به فرمان اسپرت AMG Performance، صندلیهای AMG با ماهیچههای جانبی تطبیق پذیر با بدن سرنشین و قابلیت تنظیم برقی و نیز دو صندلی اضافه در ردیف عقب اشاره کرد که مورد آخر را برای اولین بار است که در SL شاهد آن هستیم و باید اذعان داشت صرفاً برای افرادی با قد متوسط، کوتاه یا کودکان مناسب است.
در یک نگاه کلی، میتوان طراحی نسل جدید SL را جسورانه و متفاوت از گذشته توصیف کرد و علیرغم آنکه شاید بسیاری از عشاق مرسدس آن را یک SL اصیل ندانند و طراحیش را به قول معروف از لحاظ بصری دیرهضم و غریب توصیف کنند، اما به دلیل نسبتهای خاص خودروهای رودستر بزرگ سایز، کلیتی چشمگیر و جذاب دارد و ترکیب جلو پنجره عریض و چراغهای باریک جلو، برخلاف کلاسهای A یا C، کاملاً متناسب به نظر میرسد.
در بخش فنی مرسدس SL-AMG در دو نسخه و با کدهای SL55 AMG و SL63 AMG عرضه خواهد شد که هر کدام به یک پیشرانه ۸ سیلندر ۴ لیتری توئین توربو مجهز هستند که به ترتیب ۴۶۹ و ۵۷۷ اسب بخار قدرت و ۷۰۰ و ۸۰۰ نیوتن متر گشتاور را تولید میکنند که از طریق یک گیربکس ۹ سرعته اتوماتیک به چهار چرخ منتقل میشوند. همچنین، برای اولین بار مرسدس SL به یک سیستم چهار چرخ به همراه تنظیمات 4Matic+ با توزیع گشتاور متغییر و کلاچ کنترلشده الکترومکانیکی که محور عقب را به طور دائمی به چرخهای جلو متصل میکند مجهز شده است.
از دیگر فناوریهای فنی مورد استفاده در نسل جدید SL می توان به به فرماندهی چرخهای عقب و نیز قابلیت باز و بسته شدن سقف خودرو حین حرکت تا سرعت ۵۰ کیلومتر بر ساعت، اشاره کرد.