کدام مدل از دنا را بخریم؟ با بزرگتر شدن خانواده دنا، خیلیها سرگردانند و نمیدانند کدامیک از انواع تیپهای دنا را بخرند. بنابراین، در این راهنمای خرید خودرو قصد داریم انواع دنا را با یکدیگر مقایسه کنیم و ببینیم که تیپهای مختلف آن چه فرقی با یکدیگر دارند.
قبل از اینکه تولید پژو ۴۰۵ بعد از کشوقوسهای زیاد و پس از حدود ۳۰ سال سرانجام با رضایت گروه ایرانی سازندهاش متوقف شود، اتفاقات زیادی برای آن افتاد. البته همچنان این مدل ماشین در بازار بهصورت صفر و بهخاطر تولیدات قبلی قابلخرید است، اما موفقیت سالهای گذشته این محصول باعث طراحی و ساخت چندین مدل داخلی بر روی پلتفرم آن شد که تقریباً هرکدام قبل از ارائه، بهعنوان خودروی ملی تبلیغ شد.
ایران خودرو یکی از این ماشینهای مشابه را با کلی سروصدا و در سال ۱۳۹۳ با نام دنا معرفی کرد؛ سدانی که برخلاف تفاوت ظاهری محسوس با پژو ۴۰۵، شباهتهای مشخصی با سمند و ۲۰۶ صندوقدار دارد. دو سال بعد از مدل معمولی آن، نسخه پلاس و سال بعد یعنی ۱۳۹۶، مدل پلاس توربو رونمایی شد. امروز در بازار ماشینهای نو، ۴ مدل از این ماشین را میتوان خرید.
در مطلب امروز به معرفی مدلها و بیان تفاوت انواع دنا و دنا پلاس و دنا پلاس توربو (دندهای و اتوماتیک) خواهیم پرداخت.
معرفی انواع دنا و مشخصات آنها
در طی این سالها، دنا شاید تغییرات جزئی و کلی بسیاری را تجربه کرده است؛ خودرویی که عنوان لوکسترین و فولآپشنترین خودروی ایرانی را یدک میکشد. همین موضوع باعث شده که طی این سالها تنوع مدلهای دنا با امکانات و تجهیزات مختلف افزایش یابد و در نتیجه، بسیاری از افراد در زمان خرید این خودرو، دچار شک و تردید شوند و این سوال برایشان پیش بیاید که کدام مدل دنا را باید بخرند؟
در هر صورت در این راهنمای خرید دنا قصد داریم به معرفی انواع مدلهای دنا بپردازیم و تیپهای آن را با یکدیگر مقایسه کنیم.
۱ – دنا معمولی
برای پرداختن به تفاوت تیپها و انواع دنا از مدل معمولی آن شروع میکنیم. اولین عضو این خانواده درست در سالهایی به بازار آمد که بازار پژو ۴۰۵، سمند و البته ۲۰۶ صندوقدار بهطور کامل رو به ناامیدی میرفت؛ خریداران دیگر تمایل زیادی به خرید این ماشینها با چهرههای تکراری نداشتند و به همین دلیل دنای ایران خودرو برای اینکه عرصه را به محصولات جدید و جذاب چینی نبازد، پا به صحنه گذاشت.
با وجود تمام تبلیغات گسترده قبل از ورود این خودرو، نتیجه کار اما چندان موفقیتآمیز نبود. دنا باز هم بر روی پلتفرم ۴۰۵ ساخته شد و برخلاف چهره جدید، مورد محبوبی در تاریخ فروش خودروهای داخلی محسوب نمیشود. نکته قابلتوجه که باعث شد لقب خودروی کاملاً داخلی بر روی آن گذاشته شود، این است که فرایند طراحی دنا کاملاً در داخل صورت گرفته است و اگر انصاف را در نظر بگیریم، چهره بهتری از سمند و ۴۰۵ دارد.
نسخه پایه این ماشین با موتور آشنای EF7 و گنجایش ۱۶۰۰ سیسی ۴ سیلندر ساخته شده که دارای سطح یورو ۴ در آلایندگی است. این ماشین با سقف سرعت حدود ۱۹۰ کیلومتر، شتاب اولیه بسیار کم ۱۳٫۵ ثانیه دارد و در ۱۰۰ کیلومتر حدود ۸ لیتر سوخت مصرف میکند.
دنا معمولی همان طور که پیشبینی میشود، دارای امکانات چندان زیادی در بخش جانبی و ایمنی نیست و معمولیترین نسخه از انواع دنا است، اما وجود ۲ عدد کیسه هوا، سیستم ضدسرقت، سنسور عقب، مهشکن جلو و عقب، نمایشگر ۷ اینچی و تهویه اتومات از نکات قابلتوجه در این محصول است. دنا معمولی تعلیق ایدئالی ندارد و سطح کیفی ساخت و عایقبندی آن خیلی خوب نیست.
بر اساس دادههای موجود از آگهیهای دیوار، قیمت یک دستگاه دنا معمولی تیپ ۱ (به صورت صفر) حدود ۳۵۶ میلیون تومان است.
۲ – دنا پلاس ساده
در ادامه بررسی انواع دنا به دومین نسخه از این خانواده میرسیم. سال ۱۳۹۵ مدل پلاس معرفی شد و خریداران امیدوار بودند که اتفاقات خوبی نسبت به نسل قبل افتاده باشد. ظاهر و کلیت رخ ماشین تغییری نکرده بود، اما جزئیات کوچکی مثل چراغهای جلو و عقب دچار تفاوتهای ریز شده بود؛ جلوپنجره اسپرت و بزرگتر و خطوط منحنی به نمای جانبی اضافه شده بود. درنهایت پلاس خیلی کم نسبت به نسخه پایه جذابتر و دلنشینتر شده بود.
در مشخصات فنی اما هیچ تفاوتی بین ادوات این دو برادر دیده نمیشد و موتور و گیربکس دستی ۵ دنده آن به همان شکل روی این ماشین گذاشته شد؛ هرچند که بسیاری از خریداران و کارشناسان معتقدند کیفیت ساخت و عایقبندی پلاس از نسخه معمولی بهتر است. بهنظر تنها تمایز در بخش فنی بین این دو خودرو، وجود سیستم ترمز ABS و EBD در پلاس است.
در این راهنمای خرید دنا باید اشاره کنیم که در طراحی داخلی نیز با دیدن تریم رنگ و اتاقک یکشکل و همچنین فرمان، متوجه شباهت دقیق هر ۲ نسخه میشویم و تفاوت زیادی در این قسمت دیده نمیشود. درمورد امکانات هم پلاس با حفظ آپشنهای قبلی، به سیستم قطع خودکار بنزین مجهز شده است که از آتشسوزی این ماشین در موقع تصادف جلوگیری میکند. همچنین سیستم تعلیق عقب از مستقل به اکسل تغییر کرده است که کمی کیفیت رانندگی را بهبود میدهد.
در باقی موارد هم میتوان به اضافه شدن ۲ کیسه هوای جانبی، سیستم کنترل بخار بنزین، سیستم هشدار ورود غیر مجاز، تنظیم برقی ۸ حالته صندلیهای جلو، طراحی جدید آینهها با امکان تنظیم برقی به همراه راهنما، چراغ روشنایی پایین کابین و دوربین و هشداردهنده موانع عقب در پلاس اشاره کرد.
در تولیدات اولیه این نسخه، مانیتوری بزرگتر از نسل قبل و سانروف ۲ حالته نیز وجود داشت که این دو مورد بههمراه ۲ عدد کیسه هوای جانبی و سیستم مسیریاب و البته کروزکنترل بعدها توسط گروه سازنده از روی امکانات کارخانهای این نسخه برداشته شد و نصب آنها منوط به سفارش و دادن هزینه اضافه توسط مشتری شد. در راندمان و عملکرد موتور و گیربکس پلاس نسبت به مدل پایه نیز هیچ تفاوتی وجود ندارد و میزان سرعت و مصرف سوخت یک اندازه است.
دادههای موجود از آگهیهای دیوار نشان میدهد که در زمان نگارش این مطلب، قیمت یک دستگاه دنا پلاس ساده صفر حدود ۴۰۰ میلیون تومان است.
۳ – دنا پلاس توربو دندهای
یکی دیگر از انواع دنا که در این راهنمای خرید به معرفی آن میپردازیم، دنا پلاس توربو دندهای است. تقریباً دو سال بعد از معرفی دنا پلاس ساده، در سال ۱۳۹۷ مدل توربو به بازار رسید.
در ادامه مقایسه انواع دنا باید گفت که در نسخههای توربو فرم شاسی و چهره ماشین هیچ تغییری نکرده است. اگر از کنار به ماشین نگاه کنید، رینگها با تغییر سایز، دارای طرحی جدید و آلومینیومی شدهاند و چند تفاوت بسیار ریز در داخل اتاقک مثل سردنده جدید، روکش چرم قرمزرنگ فرمان نیز دیده میشود.
بیشک فرآیند توربو شدن یک ماشین بزرگترین بهروزرسانی در مشخصات فنی آن خواهد بود، اما در مورد دنا این موضوع چندان حرکت بزرگی نیست، چراکه در این مدل نیز همان موتور EF7 قرار گرفته و گروه خودروساز ایرانی فقط به این موتور تکنولوژی توربوشارژ را اضافه کردهاند. با وجود اینکه جعبهدنده تغییر نکرده است، اما همین بهبود موتور باعث شده شتاب اولیه ماشین حدود ۳ ثانیه بهتر شود و به عدد ۱۰ برسد. سقف سرعت آن هم به ۲۰۰ کیلومتر میل کرده، اما متأسفانه مصرف سوخت این نسخه حدود ۲ دهم لیتر نسبت به دو مدل قبلی بیشتر شده است.
در مورد امکانات رفاهی هم ضمن حفظ آپشنهای گذشته، سانروف دوباره به این مدل دنا برگشته و سیستم تهویه در عقب اتاقک نیز مجهز به دریچه است. بلندگوها به ۶ عدد افزایش پیدا کرده و سیستم رهیاب و کروزکنترل اضافه شده است. اکنون صندلیهای جلو را میتوان در ۸ حالت تنظیم کرد. با وجود این تغییرات، کیفیت پایین ساخت و مونتاژ و همچنین مواد بهکاررفته در داشبورد و اتاقک نکتهای منفی محسوب میشود.
در ادامه این راهنمای خرید دنا به سراغ نسخه کامل این خودرو، یعنی دنا پلاس توربو اتوماتیک میرویم.
با نگاهی به آگهیهای دیوار متوجه خواهید شد که یک دستگاه دنا پلاس دندهای توربو هماکنون در بازار خودروی کشور حدود ۴۷۵ میلیون تومان قیمت دارد.
۴ – دنا پلاس اتوماتیک توربو
آخرین گزینهای که در این راهنمای خرید دنا به معرفی آن میپردازیم، دنا پلاس توربو اتوماتیک است که شاید کاملترین نسخه از انواع دنا باشد. در کنار نسخه توربو دندهای، نوع اتوماتیک آن هم معرفی شد که البته تحویل آن به بازار تا حدود سال ۱۳۹۹ طول کشید. این مدل هم بهلحاظ چهره شبیه به نوع دندهای است و تغییر خاصی نکرده است. در مورد تفاوت تیپهای دنا هنگام صحبت از پلاس توربو اتوماتیک، میتوان گفت که اکنون در اتاقک بهجای یک فرمان هیدرولیکی، یک فرمان برقی قرار دارد.
چند آپشن کوچک مثل نمایشگر دمای محیط، مانیتور بزرگتر با GPS و نویگیشن، شیشههای جانبی مجهز به گرمکن با قابلیت آنتی ترپ، شیشه دودی عقب، دیلایت، قابلیت تنظیم ارتفاع نور از داخل کابین و فناوری روشنایی موقت برای مکانهای تاریک به این نسخه اضافه شده است.
پلاس توربو اتوماتیک بهجای گیربکس دستی، نوع اتومات ۶ سرعته دارد که با هماهنگی موتور میتوان از ۲ حالت رانندگی اضافه یعنی اسپرت و برف، در این ماشین استفاده کرد. این جعبهدنده البته وزن خودرو را زیاد کرده، اما بیشینه سرعت ماشین و شتاب اولیه آن حدود ۰٫۵ ثانیه کم شده است. مصرف سوخت دنا پلاس توربو اتومات از حدود ۸ لیتر بنزین در ۱۰۰ کیلومتر فراتر رفته که این مورد درباره ماشینهای اتوماتیک چندان غیرطبیعی نیست.
دادههای حاصل از آگهیهای دیوار نشان میدهد که هماکنون قیمت یک دستگاه دنا پلاس اتوماتیک توربو حدود ۵۱۸ میلیون تومان قیمت دارد.
جمعبندی راهنمای خرید دنا
بهطور خلاصه میتوان گفت که بنا به انتخاب مدل، تجربه و احساس رضایت در رانندگی با انواع دنا فرق میکند. هرچند که بسیاری معتقدند که این ماشین تفاوت چشمگیری با سمند و مدلهای مشابه ندارد؛ چراکه هدف از تولید آن ایجاد تحول و پیشرفتی بنیادین نبوده است. شاید به همین دلیل است که دنا هیچوقت به محصولی پرفروش و موفق در ایران تبدیل نشد و هرگز نتوانست خود را از زیر سایه سنگین رقبای داخلی و خارجیاش بیرون بکشد.
تیزترین انتقاد صاحبنظران و فروشندگان به دنا نیز در بحث قیمتی و بهصرفه بودن خودروست؛ اینکه چرا باید برای چنین کیفیتی و چنین امکاناتی بهخصوص در مدل توربو این مقدار هزینه کرد؟
نکته پایانی اینکه در آخرین نمایشگاهی که ایرانخودرو مدلی جدید از دنا معرفی کرده بود، تیپ پلاس اتوماتیک هیبریدی این سری هم معرفی شد. عنوان شده است که این مدل جدید میتواند با برق شهری هم شارژ شود و درصورت شارژ کامل باتریها، بدون کمک موتور بنزینی میتواند تا ۹۰ کیلومتر مسافت را طی کند. بدون مشاهده تغییرات مشخصی در ظاهر و طراحی، این تمام نکاتی است که فعلا از دنا هیبریدی دیده شده و این محصول هنوز به تولید انبوه نرسیده است.
ما در این مطلب سعی کردیم که انواع دنا را به شما معرفی کنیم و به تفاوتهای مدلهای مختلف این خودرو اشاره کنیم. امیدواریم که مطالعه این راهنمای خرید دنا برایتان مفید بوده باشد.
نظر شما درباره تفاوت دنا، دنا پلاس و دنا پلاس توربو اتوماتیک چیست؟ به نظر شما کدام یک از این انواع مدل دنا ارزش خرید بیشتری دارند؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
2 پاسخ
ممنون. عالی بود
سلام
ممنون از مطلب مفید شما؛
من دنا رو حدود سال ۹۵ استفاده کردم و بعد فروختیم و سال ۱۴۰۰ هم دنا پلاس توربو اتوماتیک رو استفاده کردم.
ماشینی هست که از اون راضی بودم در کل
اما متاسفانه قیمت فعلی نسبت به کیفیت بالاست که البته این مسئله درباره تقریبا همه خودروها صادق هست که این گرانی از سال ۹۷ اتفاق افتاد؛
برای مدل توربو اتوماتیک
پدال ترمز و گاز و دنده و باک بنزین نیاز به ارتقا دارد.