در مدتی که گذشت، دو خودروساز کشور باتوجهبه انحصاری که دارند، هر کاری دلشان خواست انجام دادند؛ خودروها را انبار کردند، قیمتها را افزایش دادند و بهصورت قطرهچکانی خودرو به بازار تزریق میکنند. احتکار خودرو جملهای است که خودروسازان بهویژه گروه صنعتی ایرانخودرو در دولت پیشین بهشدت تکذیب میکرد. ادعای کسری قطعه توسط خودروسازان بهویژه ایرانخودرو را در خصوص خودروها ناقص توسط افکار عمومی و البته کارشناسان چندان قابلقبول نیست.
روند ضعیف کاهش خودروهای ناقص در پارکینگهای ایرانخودرو و سایپا موجب آن شد تا سازمان بازرسی کل کشور اقدام خودروسازان را از مصادیق احتکار منجر به اخلال در رقابت تلقی و با تفهیم اتهام به اعضای هیئتمدیره خودروسازان مبادرت به استماع دفاعیات آنها بهمنظور ادامه فرآیندهای لازم بهموجب آییننامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی کند.
در نتیجه نشستهای تخصصی و بازدیدهای میدانی سازمان بازرسی از گروههای خودروسازی ایرانخودرو و سایپا و قطعهسازان بهمنظور پایش روند تجاریسازی و تکمیل خودروهای ناقص با موردتوجه قراردادن اسناد و مدارک مثبت، هشدار مقتضی بهمنظور ارائه برنامه زمانبندی و ضرورت کاهش خودروهای مذکور برای کاهش التهاب بازار خودرو به وزارت صمت و خودروسازان داده شد.
بنابر این گزارش بهواسطه عدم اقدام متناظر اجرایی با برنامههای مطرح از ناحیه خودروسازان، روند کُند کاهش خودروهای ناقص در پارکینگهای ایرانخودرو و سایپا موجب آن شد تا سازمان بازرسی کل کشور مستند به بند ۳ قسمت الف ماده ۴۵ قانون سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، اقدام خودروسازان را از مصادیق احتکار منجر به اخلال در رقابت تلقی و با تفهیم اتهام به اعضای هیئتمدیره خودروسازان مبادرت به استماع دفاعیات ایشان بهمنظور ادامه فرآیندهای لازم به موجب آییننامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی کند.
***
شما میتوانید اخبار روز خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.