برآورد یک کارشناس بازار مسکن از هزینههای ساخت مسکن در تهران بین ۲۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان است، برای کاهش این هزینهها باید واحدهای مسکونی با روش سریسازی و صنعتیسازی ساخته شود.
در ساخت مسکن، تامین زمین ۴۰ درصد، مصالح و ساخت ۴۰ درصد، دستمزد و خدمات مهندسی ۱۰ درصد و عوارض شهرداری ۱۰ درصد هزینهها را دربرمیگیرد.
به گفته ابوالحسن میرعمادی، برای این که قیمت در بازار مسکن کاهش یابد فقط باید سریسازی و صنعتیسازی انجام شود. انبوهسازان داخلی به دلیل نبود سیاستگذاری و برنامهریزی مناسب از این روش استفاده نمیکنند، اما در ونزوئلا پروژههای بزرگ صنعتیسازی دارند.
او میگوید: دولت باید زمینهای خود را به صورت قسطی به سازندگان بفروش و روش ساخت نیز باید صنعتی و نیمه صنعتی باشد تا ساخت مسکن سریعتر انجام شود؛ با کاهش زمان ساخت هزینه دستمزد پایین بیاید.
بخش قابل توجهی از نقدینگی سازندگان را دستگاههای خدماتی مثل شهرداریها دریافت میکنند که در نهایت هزینههای آن به خریدار نهایی تحمیل میشود. در این باره میرعمادی معتقد است که کاهش هزینه عوارض شهرداری یکی دیگر از راهکارهای پایین آمدن قیمت ساخت است. رونق بازار مسکن میتواند روی بخشهای زیادی از اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد، در واقع بخش ساختمان پیشران اقتصاد است.
این کارشناس بازار مسکن در این خصوص توضیح میدهد: بالغ بر ۱۲۰۰ حرفه و صنعت با بخش مسکن مرتبط هستند که تحرک مسکن میتواند به رونق اقتصادی و افزایش اشتغال منجر شود. قیمت مسکن نیز میتواند کاهش پیدا کند. به شرطی که سیاستگذاری اصولی صورت گیرد و صنعتیسازی اجرا شود.
براساس اظهارات مدیران وزارت راه و شهرسازی، دولت برای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن با سازندگان خارجی نیز مذاکره کرده است.
بیشتر بخوانید: ساخت خانه ارزان در ایران به کمک فناوری چین
میرعمادی با انتقاد نسبت به این موضوع عنوان میکند: باید تکنولوژی را از کشورهای خارجی بیاموزیم و خودمان اجرا کنیم، چرا که در داخل کشور ظرفیتهای لازم وجود دارد.
با توجه به این که بازار ساخت و ساز در کشور افت کرده و انبوهسازان تمایلی به فعال در بازار مسکن ندارد، به نظر میرسد دولت باید ساخت بخشی از چهار میلیون واحد مسکن حمایتی را به بخش خصوصی واگذار کند.
انبوهسازان معتقدند که اگر طرح نهضت ملی مسکن به درستی فعال و اجرا شود، رونق بازار مسکن را به دنبال دارد.