از آذر سال گذشته تاکنون اولین بازار سودآور بازار خودرو بود و مسکن، رتبه دوم بازدهی مالی را داشت. اما در ماه گذشته بازدهی بازار مسکن فقط یک درصد بود. برای همین بسیاری معتقدند که بخش مسکن هم وارد دوره رکود شده است.
به گزارش بلاگ دیوار، تا ماه گذشته، بازار مسکن دومین بازار سودده بود. اما ظرف یک ماه این بازار رتبه دوم سوددهی را از دست داد و از سکه و طلا و خودرو عقب ماند. حالا این سوال مطرح شده که آیا رکود بازار مسکن جدی است و آیا در این شرایط باید در بازار مسکن سرمایهگذاری کرد یا نه؟
همه بازارها زیانده هستند!
نکته مهمی که درباره اقتصاد ایران باید اعلام کرد این است که تورم ۴۳ درصدی سبب شده که بازدهی همه بازارها از تورم جا بماند. به عبارتی اگر قرار باشد فردی در اقتصاد ایران سود کند، بازدهی بازاری که در آن سرمایهگذاری میکند باید بیش از ۴۳ درصد تورم باشد.
اما این در حالی است که ظرف یک سال گذشته، بازدهی اکثر بازارها از این رقم کمتر بوده است. بر این اساس اگر مبنا نرخ تورم باشد، باید گفت سرمایهگذاری در هیچ کدام از این بازارها صرفه ندارد.
به گفته برزو حقشناس، احتمالا نرخ تورم تا پایان سال در ایران به ۴۵ درصد میرسد اما بازدهی بخش مسکن احتمالا بین ۲۵ تا ۳۰ درصد باشد.
نکته دیگری که این کارشناس تاکید میکند این است که بازار مسکن همپای دیگر بازارها رشد نکرده و در مواقعی، جا مانده است. او میگوید چون بازار ملک، همگام با دیگر بخشها افت نکرده است، پس در دوره رشد بعدی نیز همپای آنها افزایش را تجربه نمیکند. به همین دلیل این کارشناس میگوید شاید برای کوتاه مدت ورود به بخش مسکن درست نباشد.
بیشتر بخوانید: الان وقت خرید خانه است یا نه؟
رکود سه ساله در بازار مسکن!
میلاد صادقی، کارشناس اقتصادی دیگری است که تاکید میکند بازار مسکن وارد دوره رکود خود شده و احتمالا تا سال ۱۴۰۳ این رکود ادامه داشته باشد. به گفته این کارشناس قیمت مسکن در این بازه زمانی سه ساله احتمالا در محدوده ۲۸ تا ۳۱ میلیون تومان در نوسان باشد.
اما این کارشناس میگوید احتمالا از سال ۱۴۰۳ به بعد رشد دوباره بازار مسکن شروع شود و حتی میتوان انتظار متوسط قیمت ۵۵ میلیون تومانی ملک را پیشبینی کرد.
پیش از این هم کارشناسان مالی و اقتصادی دیگری تاکید کرده بودند که بازار مسکن فعلا وارد دوره رکود خود شده و حداقل دو تا سه سال زمان میبرد که بازار از رکود خارج شود.
وارد بازار مسکن نشوید، مگر به یک شرط!
محمد شاهرخی، کارشناس بازارهای مالی هم چند روز پیش در گفتگو با تجارتنیوز اعلام کرده بود که احتمالا بازار مسکن وارد دوره رکود شود. ممکن است قیمتها تغییر نکند اما نقدشوندگی مسکن دشوار مسشود.
این کارشناس گفته بود که در این شرایط رکودی ورود و سرمایهگذاری در بازار مسکن جذاب نیست، مگر برای طرحهای پیشفروش.