صنعت خودروسازی در طول سالهای گذشته نشان داده است ماهیت صادرات محوری ندارد. با وجود اینکه گفته میشود قیمت جهانی خودرو در ایران نسبت به سایر کشورها بسیار کمتر است، اما باید توجه داشت این قیمت کم فاقد کیفیت است. خودروهایی در خط مونتاژ قرار میگیرد که حداقل یک دهه قبل، از رده تولید کشور اصلی خارج شده است.
طبق آمارهای وزارت صمت در ۱۰ ماهه سال جاری خودروسازان داخلی ۷۴۸ هزار و ۵۰۰ دستگاه خودرو سواری تولید کردهاند که در مقایسه با ۷۴۰ هزار و ۶۰۰ دستگاه خودرو سواری تولیدی ۱۰ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۹ تنها ۷۹۰۰ دستگاه بیشتر شده و رشد ۱٫۱ درصدی داشته است. درمجموع ۱۰ ماه سال جاری ۳۸۱ هزار و ۳۲۱ دستگاه خودرو در گروه صنعتی ایرانخودرو تولید و برای ۳۶۴ هزار دستگاه خودرو فاکتور فروش صادر شده است.
مجموع تولیدات ایران خودرو
از مجموع تولیدات گروه صنعتی ایرانخودرو طی مدت مذکور سال جاری ۲۵۴ هزار و ۸۷۵ دستگاه از محصولات خانواده پژو (بهجز پژو ۲۰۰۸) تولید شده و ۲۵۰ هزار و ۳۷۰ دستگاه از این خودرو فروخته شده است؛ همچنین ۱۰۳ دستگاه پژو ۲۰۰۸ تولیدی ایرانخودرو است که همه ۱۰۳ دستگاه آن فروخته شده است. پس از پژوها ایرانخودرو ۴۱ هزار و ۹۴۰ دستگاه از محصولات خانواده سمند در ۱۰ ماه ابتدایی ۱۴۰۰ تولید کرده و برای ۴۲ هزار و ۷۵ دستگاه از این محصولات فاکتور فروش صادر کرده است.
همچنین در این مدت ۴۲ هزار و ۴۹۹ دستگاه دنا، ۲۹ هزار و ۳۶۶ دستگاه رانا و ۷۰۵۹ دستگاه تارا درمجموعه گروه صنعتی ایرانخودرو تولید شده است. در این مدت همچنین بهترتیب ۳۶ هزار و ۷۲۳ دستگاه دنا، ۲۲ هزار و ۷۲۳ دستگاه رانا و ۶ هزار و ۴۰۱ دستگاه تارا فروخته شده است.
ایرانخودرو در محصولات مونتاژی هم در ۱۰ ماه امسال تولید ۵ هزار ۴۶۶ دستگاه هایما و همان طور که اشاره شد، ۱۰۳ دستگاه پژو ۲۰۰۸ را ثبت کرده است که بهترتیب ۵ هزار و ۵۹۸ دستگاه هایما و ۱۰۳ دستگاه پژو ۲۰۰۸ فروخته است. همان طور که در گزارشهای قبلی هم عنوان شده است، از تولیدهای مونتاژی پیشین این گروه صنعتی ۳ دستگاه تندر (L۹۰) و ۲ دستگاه دانگ فنگ در آمار فروش این گروه خودروسازی طی ۱۰ ماه ۱۴۰۰ ثبت شده است.
ایرانخودرو پس از گذشت ۸ ماه از سال جاری که تولید وانت آریسان نداشت، از آذرماه امسال دوباره وانت آریسان را به سبد محصولات خود برگردانده است. این خودروساز در دیماه هم یک دستگاه دیگر وانت آریسان تولید کرده و بر این اساس آمار تولید این خودرو را در سال ۱۴۰۰ را به ۱۳ دستگاه رساند.
متأسفانه از ۱۳ دستگاه وانت آریسان تولیدی در ۲ ماه آذر و دی ایرانخودرو قادر به تجاریسازی بیش از ۳ دستگاه از این خودرو نبوده است؛ این در حالی است که مدیران ایرانخودرو وعده تولید و عرضه ۵۰۰۰ دستگاه وانت آریسان تا پایان سال جاری داده بودند، اما آنطور که از شواهد امر پیدا است، بعید است این وعده محقق شود.
مجموع تولیدات سایپا
اکنون به سراغ سایپا میرویم، در گروه خودروسازی سایپا در طول ۱۰ ماه سال جاری، ۲۷۷ هزار و ۴۱۲ دستگاه خودرو تولید شده است که از این میزان بهترتیب ۲۰ هزار و ۳۷۹ دستگاه سهم وانتهای سایپا، ۲۳۸ هزار و ۵۸۸ دستگاه سهم خانواده تیبا، ۱۳۰ دستگاه سهم آریو s۳۰۰ و ۱۸ هزار و ۳۱۵ دستگاه سهم شاهین بوده است.
طبق آمار گروه خودروسازی سایپا در محصولات خانواده پراید باتوجهبه توقف انواع پرایدها، تنها تولید وانت پراید (سایپا ۱۵۱) ررا داشته است که طی ۱۰ ماه نخست امسال برای ۲۰ هزار و ۵۵۵ دستگاه از این محصول (تولیدات پیشتر که ناقص مانده بود، تکمیل و تجاری شده است) فاکتور فروش صادر کرده است. همچنین از ابتدای امسال تا پایان دیماه ۲۲۸ هزار و ۳۶۶ دستگاه از محصولات خانواده تیبا و ۱۸ هزار و ۷۰۲ دستگاه شاهین را تجاریسازی و برایشان صورت مالی ثبت کرده است.
این خودروساز همچنین ۵۸ دستگاه از محصولات پراید سواری، ۳ دستگاه آریو، ۳۶۲ دستگاه چانگان و یک دستگاه سراتو (پرایدها، سراتو و چانگانها مربوط به تولیدهای قبل از سال ۱۴۰۰ است) طی ۱۰ ماه امسال در آمار فروش خود ثبت کرده است. به این ترتیب طبق آمار گروه خودروسازی سایپا درمجموع ۱۰ ماه امسال برای ۲۶۸ هزار و ۷۸ دستگاه خودرو فاکتور فروش صادر کرده است.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
بیشترین رشد تولید در بین خودروها در این مقایسه آمار متعلق به کامیون، کامیونت و کشندهها است که رشد ۷۱٫۸ درصدی داشته است. تولید این خودروهای باری سنگین از ۵ هزار و ۱۹۰ دستگاه تولیدی درمجموع ۱۰ ماه سال گذشته به ۸ هزار ۹۱۴ دستگاه در مدت مشابه سال جاری رسیده است.
پس از آن بیشترین رشد تولید را اتوبوس، مینیبوس و ونها داشته است. تولید اتوبوس، مینیبوس و ون در ۱۰ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۹٫۹ درصد افزایش یافته و به ۲۰۱۰ دستگاه رسیده است. در مدت مشابه سال ۱۳۹۹ آمار تولید این خودروها ۱۵۴۷ دستگاه ثبت شده است.
تولید کمباین هم از ۵۱۹ دستگاه تولیدی در ۱۰ ماهه نخست سال گذشته به ۵۷۵ دستگاه در مدت مذکور سال جاری افزایش یافته که معادل ۱۰٫۸ درصد افزایش تولید است.
کمترین رشد تولید را تراکتورها در مقایسه آماری ۱۰ ماهه سال جاری و مدت مشابه سال گذشته داشته است. تولید این خودروها از ۱۷ هزار و ۷۴۰ دستگاه تولیدی در ۱۰ ماه ابتدایی سال گذشته به ۱۸ هزار و ۶۳۷ دستگاه در مدت مشابه سال جاری رسیده و رشد ۵٫۱ درصدی را تجربه کرده است.
در مقابل تولید وانت در ۱۰ ماهه ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴٫۲ درصد کاهش داشته است. از ابتدای سال جاری تا پایان دیماه ۶۵ هزار و ۵۶۶ دستگاه وانت تولید شده است که نسبت به وانتهای تولیدی در همین بازه زمانی در سال گذشته که ۶۸ هزار و ۴۰۶ دستگاه بوده، ۲۸۴۰ دستگاه کمتر شده است.
لازم به ذکر است علاوه بر اینها میزان تولید لاستیک خودرو نیز در ۱۰ ماهه امسال نسبت به همین مدت در سال گذشته که ۲۲۶ هزار و ۸۰۰ تن بوده به ۲۱۷ هزار تن رسیده و افت ۴٫۳ درصدی داشته است.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]