در دولت قبلی صحبتها و حتی برنامهریزیهای زیادی درباره واگذاری سهام دولت در ایران خودرو و سایپا مطرح و انجام شد، اما هیچکدام به سرانجام نرسید. سهامداری دولت در خودروسازی طی این سالها، منجر به وقوع اتفاقات غیر اقتصادی، سیاسی و خسارتبار در این صنعت استراتژیک شده است.
همایش زنجیره خودروسازی در افق ۱۴۰۱ با حضور جمعی از فعالان صنعت خودروسازی و قطعهسازی، نمایندگان و اعضای کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع، معاون قضایی دادستان کل کشور و … به همت انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان خودرو کشور و قطعهسازان تهران برگزار شد.
در این همایش مشکلات اصلی مجموعه خودروسازی و قطعهسازی اعلام شد؛ از جمله این مشکلات میتوان به بحران نقدینگی، تسهیلاتی که شورای پول و اعتبار تمامی قطعهسازان را منتظر نگه داشته، سرکوب قیمت فروش خودرو و قطعات، بحث کیفیت، دشواری تامین مواد اولیه و قطعات نیم ساخته که بهطور مستقیم بر قیمت و انحصار ویژه در خصوص مواد اولیه مؤثر است، اشاره شد.
در همایش «زنجیره خودروسازی در افق ۱۴۰۱» قطعهسازان بیانیهای در راستای اعلام نظرات خود برای حفظ صنعت خودروسازی و حمایت از تولید با کیفیت اعلام کردند.
متن بیانیه به شرح ذیل است:
ما قطعهسازان خودرو کشور بهعنوان سربازان جنگ اقتصادی، تمام قد ایستادهایم و از سنگر تولید و خودکفایی دفاع مینماییم و از وزارت محترم صنعت، معدن و تجارت به نمایندگی از دولت محترم و متولی صنعت کشور در کنار مجلس محترم به عنوان قانونگذار دعوت نموده در کنار خانواده بزرگ قطعهسازی با لبیک به فرمان مقام معظم رهبری، در حمایت از تولید با کیفیت، ما را در این راه یاری نموده تا تلاشهای ما منجر به حفظ صنعت خودرو نیز گردد. فلذا انتظارات خود را از مجموعه حاکمیت محترم به شرح ذیل اعلام میداریم:
۱. تصدیگری دولتی در مدیریت خودروسازی کشور جای خود را به سیاستگذاری و حمایت راهبردی حاکمیت بدهد و در راستای اجرای صحیح سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، خصوصیسازی واقعی صورت پذیرفته و امور غیرحاکمیتی به بخش خصوصی واگذار گردد و همچنین با سیاستزدایی از این صنعت عظیم، معیارهای نظارت بر عملکرد خودروسازان، شاخصهای اقتصادی و بنگاهداری انتفاعی بهجای شاخص های امنیتی و سیاسی با در نظر گرفتن منافع ذینفعان این صنعت قرار گیرد و صنعت خودرو مطابق قانون تجارت و سایر قوانین جاری کشور اداره شود.
۳. مشکل قیمتگذاری دستوری خودرو و قطعات آن که باعث تحمیل ضرر و زیان انبوه به صنعت خودرو و از بین رفتن سرمایه در گردش جاری این صنعت گردیده بهصورت اساسی و فوری حل شود و به تبع آن قیمت گذاری قطعات به صورت شناور با تغییر ۵ ± % نرخ نهادههای تولید بدون قید و شرط تغییر نماید.
۳. تهیه و تدوین نقشه راه خودروسازی کشور و پایش برنامههای بلندمدت با نگاه به تولید با کیفیت و توسعه خودروهای کممصرف و خودروهای برقی و زمینهسازی برای تعامل با خودروسازان و قطعهسازان جهانی و بومیسازی فناوریها و کسب سهم از زنجیره تامین.
۴. طرح ساماندهی واردات خودرو و قطعات آن، باتوجهبه احتمال گشایش قریبالوقوع مراودات سیاسی و احیای برجام و آزادشدن ارزهای بلوکهشده پشت سدهای تحریم، تدوین و اجرایی شود تا از سیل واردات بیرویه کالای ساخته شده و ضربه به تولید داخل جلوگیری گردد و ارزهای آزاد شده در خدمت تولید داخل و بهروزآوری تجهیزات و ماشینآلات و تامین مواد اولیه قرار گیرد.
۵. مواد اولیه تولیدی کشور که عمدتاً دولتی است، کافی و با قیمت مناسب در اختیار قطعهساز قرار گیرد و با داخلیسازی سایر مواد اولیه وارداتی به خودکفایی دارای کیفیت بالای داخلی کمک شود.
۶. تصویب بسته مشوق ساخت داخل، پیشنهادی این انجمن در راستای حمایت از نهضت ساخت داخل و ترغیب سرمایهگذار بخش خصوصی در صنعت قطعهسازی که لازمه آن تنظیم و اجرای مقررات جهت جلوگیری از ورود قطعاتی است که ساخت داخل دارند.
۷. بحران حاد نقدینگی ناشی از مطالبات قطعهسازان از خودروسازان و زیان انباشته خودروسازان، در اسرع وقت حل شود و تخصیص ارز کافی از کلیه روشهای موجود از جمله مجوز واردات بدون انتقال ارز و تسهیل و تسریع در امر ثبت سفارش و خرید مایحتاج قطعه سازان و رفع مشکلات مرتبط با گمرک صورت پذیرد.
دولت به واسطه نفوذ در خودروسازی، مدیران ایرانخودرو و سایپا را عزل و نصب میکند، بهنحویکه در این سالها عمر مدیریت در این ۲ شرکت در نهایت بیش از ۷ سال نبوده است. از طرفی، عزل و نصبها ریشه سیاسی داشتهاند و گاهی مدیران غیرمتخصص و کار نابلد سکان هدایت خودروسازان بزرگ را به دست گرفتهاند.
این موضوع در حالی است که با خروج دولت از خودروسازی و تشکیل هیئت مدیرهای متشکل از سهامداران خصوصی، اولا انتخابها بهسمت غیرسیاسی بودن و شایسته سالاری خواهد رفت و ثانیا مدیران ایران خودرو و سایپا میتوانند با اطمینان از ثبات مدیریتی، طرحهای خود را پیش ببرند.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]