آزادسازی در غالب زمینه فعالیتهای اقتصادی همواره مفید و بهنفع کشور بوده است و ۴۲ سال کشورداری پس از انقلاب بهخوبی این واقعیت را به اثبات رسانده که هرگونه محدودسازی و اقتصاد دستوری موفق نیست و جز نابسامانی و برهمخوردن نظم بازار، گرانی، تورم و ایجاد انحصار و شکلگیری رانتهای نجومی و هزاران میلیاردی برای عدهای خاص و عمیقترشدن فاصله طبقاتی در جامعه حاصل دیگری در پی نداشته و نخواهد داشت.
یکی از صنایعی که همواره در کشور انحصاری، مشکلساز، بیتوجهبه خواست و حرمت مردم، بیکیفیت و گران فروش بوده، صنعت خودروسازی است. صنعتی که بهطور انحصاری و تقریباً ۹۰ درصدی در دست دولت و آن هم در اختیار چند کارخانه شناختهشده و انگشتشمار هستند و جمعیت ۸۵ میلیونی ایران باید محتاج محصولات تحمیلی و بیکیفیت این کارخانهها باشند. در هفتههای گذشته اخبار مرتبط با طرح آزادسازی واردات خودرو و موافقتها و مخالفتها با این طرح بسیار جنجالآفرین بوده است.
تسهیل واردات خودرو همواره از سوی موافقان این طرح بهعنوان راهکاری برای ایجاد رقابت در صنعت و افزایش کیفیت محصولات داخلی مطرح بوده است. هنگامی که خودروساز داخلی خود را در رقابت با محصولات باکیفیت خارجی ببیند، تلاش خواهد کرد برای از دستندادن سهم خود از بازار کیفیت محصولات خود را افزایش دهد و این هم بهنفع تولیدکننده و هم مصرفکننده خواهد بود. از طرف دیگر واردات خودرو تأثیر خود را در قیمت خودرو نیز نشان خواهد دارد. واردات باعث میشود، قیمت خودرو در کشور به توازن برسد و بازار رقابتی تعیینکننده قیمت باشد.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره مصوبه واردات ۷۰ هزار خودرو در سال آینده در مجلس اعلام کرد: «مجلس باتوجهبه مطالبه عمومی مردم تشخیص داد به دولت اجازه دهد، مجموعاً ۱۰۰ هزار خودرو وارد کند.»
عزتالله اکبری تالارپشتی درباره مصوبه مجلس برای واردات ۷۰ هزار خودرو در سال ۱۴۰۱ اظهار کرد: «معتقدم دولت واردات را به کسانی که اهلیت دارند بسپارد نه تجار، چون خودروسازی که اهلیت دارد میتواند از کمپانی واردکننده امتیاز خط تولید خودرو وارد شده را بگیرد.»
وی در ادامه درباره ایرادات مجمع به طرح ساماندهی خودرو در مجلس افزود: «به اتفاق با یکی از همکاران در مجمع با کمیسیون زیربنایی جلسهای داشتیم، گلهمندم که کارشناسان این کمیسیون بهروز نبودند. افکار عدهای خاص با هدف واردات خودروهای لوکس مطرح است که موردتأیید ما نیست.»
رئیس کمیسیون صنایع و معادن با انتقاد از اختلافنظر نمایندگان دولت با نظر رئیسجمهور در جلسه مجمع گفت: «در جلسه مجمع نظر نمایندگان دولت بر عدمتغییر تعرفه واردات نسبت به سال قبل بود که این خلاف دستور رئیسجمهور در راستای رفع موانع واردات است. طبق نظر رئیسجمهور باید موانع اجرایی و قانونی رفع شود که مجلس در مصوبه طرح واردات رفع کرد و موانع اجرایی نیز توسط دولت باید رفع شود.»
وی ادامه داد: «ایراد مجمع به طرح تعارض آن با اقتصاد مقاومتی است که نظر ما برخلاف این است؛ چون خواسته مردم برای ما مهم است که از تبدیلشدن خودرو به کالای لوکس جلوگیری شود.» وی درباره تأمین ارز مصرفی برای اجرای طرح واردات خودرو توضیح داد: «تمام ساز و کار اجرایی برای تأمین ارز موردنیاز به دولت سپرده شده است.»
رئیس کمیسیون صنایع و معادن در پایان درباره انحصارگرایی بازار خودرو و فاصله چندین ساله بین واردات خودرو گفت: «باید بخش خصوصی میدانداری کند، در بخش خصوصی تولیدات خوبی داریم که با تولیدات دولتی قابلرقابت نیست، ساختار ایرانخودرو و سایپا باید تغییر کند، باید تولید رقابتی کند و متناسب با نیاز مردم تولید شود. باید بخش خصوصی هم وارد میدان شود.»
***
شما میتوانید اخبار روز خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.