شاید ویروس کرونا سایه شوم خودروسازان در سال ۲۰۲۰ بود؛ ولی تزلزل در بزرگان خودروسازی دنیا پیش از آن آغاز شده بود. روند شتابزده تولید خودروهای برقی، شرکتهای ریز و درشت را برای ماندن در کورس رقابت وادار به سرمایهگذاریهای کلان کرد. بخشی از این سرمایهگذاریها زیرساخت محکم شرکتها را سست کرد و البته در بخشی دیگر نیز با اخراج کارگران موجی از نارضایتی شکل گرفت. این در حالی است که این حجم از ورود نقدینگی به بخش تولید خودروهای برقی هنوز نتوانسته است، امپراتوری خودروهای بنزینی را مرعوب کند.
مطالعه دقیق گزارشهای مالی ۱۹ خودروساز در سراسر جهان نشان میهد که خودروهای کمتری نسبت به قبل از کرونا فروخته شده است، اما با این وجود سودآوری شرکتها افزایش یافت. یافتههای مؤسسه تحقیقاتی آلیکس پارتنر نشان داده است که خودروسازان جهان در سال ۲۰۲۱ بهخاطر کمبود چیپست و تراشه فرصت تولید ۷٫۷ میلیون دستگاه خودرو را از دست دادند.
باتوجهبه صورتهای مالی منتشرشده توسط استون مارتین گروه بیامو، دایملر، فراری، فورد، گروه جیلی، جنرال موتورز، هوندا، گروه هیوندای، ایسوزو، مزدا، رنو ـ نیسان، استلانتیس، سوبارو، سوزوکی، گروه تاتا، تسلا، تویوتا و گروه فولکس واگن مجموع درآمد این شرکتها در سال ۲۰۲۱ به ۱٫۸۹ تریلیون دلار رسیده است. این عدد نشاندهنده افزایش ۱۳ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰ است، بااینحال در مقایسه با سال ۲۰۱۹ به میزان ۶ درصد کاهش یافته است.
در سال ۲۰۲۱ این شرکتها ۶۹٫۵۴ میلیون خودرو را به فروش رساندند که ۲ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۰ و ۱۴ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ بود. به این معنی که خودروسازان طی سال گذشته قیمت خودروها را افزایش یا تخفیفها را کاهش دادهاند. در واقع درآمد متوسط بهازای هر خودرو در سال ۲۰۲۱ معادل ۲۷۲۷۰ دلار بوده است که ۱۱ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۰ و ۱۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ است.
در این صورتهای مالی یک واقعیت جالب دیگر نیز آشکار شد. با وجود تأثیرات کرونا بر اقتصاد جهانی و مشکلات زنجیره تأمین ناشی از آن که صنعت خودرو را تحتتأثیر قرار داد، این ۱۹ شرکت خودروسازی در سال ۲۰۲۱ سود بیشتری نسبت به سال ۲۰۲۰ و ۲۰۱۹ کسب کردند. سود حاصل از عملیات شرکتهادر سال ۲۰۲۱ به ۱۴۳٫۹۷ میلیارد دلار رسید. این شرکتها توانستند بهازای هر ۱۰۰ دلار فروش ۷٫۶۰ دلار سود کنند.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
این مقدار در سال ۲۰۲۰ تنها ۳٫۶۰ دلار در ازای هر ۱۰۰ دلار فروش بوده است. البته این رقم در زمان اوج کرونا ثبت شده است، درحالیکه در سال ۲۰۱۹ برابر با ۵٫۱۰ دلار بهازای هر ۱۰۰ دلار فروش بود. این میزان افزایش زمانی قابلتوجه است که کل سود عملیاتی را با تعداد کل خودروهای فروخته شده مقایسه کنیم.
به این ترتیب درآمد حاصل از فروش هر خودرو که در سال ۲۰۱۹ معادل ۱۲۷۰ دلار بود، در سال ۲۰۲۰ به ۸۹۲ دلار کاهش یافت، اما در سال ۲۰۲۱ به ۲۰۶۹ دلار رسید. شاید برای سال ۲۰۲۰ میلادی و تعطیلی گسترده کارخانههای تولید خودرو در سراسر جهان، سقوط بیسابقه تولید و فروش خودرو تا ۲۵ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ پذیرفتنی بود، اما شاید کسی گمان نمیکرد که سال ۲۰۲۱ نیز این روند بهبود نیابد.
تمرکز روی تولید و فروش شاسیبلندها و خودروهای برقی به این شرکتها کمک کرد تا زیانهای ناشی از تولید و فروش خودروهای احتراقی مانند سدانها را جبران کنند.
تولیدات خودروهای سال گذشته اروپا با ثبت ۱۱ میلیون و ۷۵۰ هزار دستگاه خودروی جدید به کمترین میزان خود از سال ۱۹۸۵ تاکنون رسیده است (حتی ۱٫۷درصد کمتر از سال ۲۰۲۰). ظاهراً کمبود نیمه هادیها حتی بیشتر از محدودیتهای قرنطینه در سال ۲۰۲۰ برای صنعت خودرو مضر بوده است. بحران پس از بحران تأثیر منفی بر تقاضا و همچنین تولید را در بازار داشته است. عدم قطعیت مداوم بیماری همهگیر کرونا در سال ۲۰۲۰ در کنار کمبود طولانیمدت نیمه هادیها در سال ۲۰۲۱ و اکنون بحران اوکراین در سال ۲۰۲۲ بازار خودرو جهانی را به تنش کشیده است.
بااینحال فراری همچنان سود آورترین خودروساز دنیا است. حاشیه عملیاتی این شرکت از ۲۱٫۴ درصد در سال ۲۰۲۰ به ۲۵٫۵ درصد در سال گذشته افزایش یافت. بر اساس این ارقام این شرکت در سال ۲۰۲۱ بهازای فروش هر خودرو ۱۰۶۰۷۸ دلار سود کرده است. تسلا با فاصله بسیار زیاد و سود ۶۶۹۳ دلاری بهازای هر خودرو در جایگاه دوم این لیست قرار گرفت.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]