مشکلات بسیاری در حوزه خودروسازی ایران وجود دارد که با گذشت ۵ دهه از عمر این صنعت همچنان پابرجا است. این در حالی است که صنعت خودروسازی ایران پیش از صنعت خودروسازی در کره جنوبی فعال شده، ولی امروز صنعت ایران محدود به بازار داخلی و صنعت کره جنوبی پیشتاز در جهان است. این روزها در ایران خبرهایی حاکی از جایگزین پراید در صنعت خودروسازی است.
بهگفته کارشناسان صنعت خودرو، این صنعت در کشور مونتاژ محور است؛ به این معنی که دانش فنی آن خارج از کشور است و بهگفته یکی از مدیران عامل شرکت خودروسازی داخلی، طراحی پلتفرم بومی ۱ میلیارد دلار هزینه دارد.
سرپرست دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت از طراحی یک پلتفرم مشترک داخلی برای تولید خودروهای ارزان که ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان (معادل ۵ تا ۶ هزار دلار) قیمت خواهد داشت خبر داد.
پراید به عنوان پر فروشترین و اقتصادیترین محصول فعلی صنعت خودروسازی ایران، سالها در خط تولید حضور داشت؛ با وجود این هنوز ماشین جایگزین پراید به بازار خودرو کشورمان راه نیافته و یا حتی به طور رسمی معرفی نشده است.
عبدالله توکلی لاهیجانی اعلام کرده است: «این پلتفرم که محصولات آن در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ به بازار میآید، با مشارکت ۲ خودروساز بزرگ داخلی و برای تولید دست کم ۴ مدل خودروی ارزان قیمت در حال طراحی است و میتواند از نظر قیمت جایگزینی برای پراید باشد.»
اغلب کارشناسان معتقدند مهمترین دلیل افزایش قیمت خودرو در ۳ سال گذشته کاهش تولید در شرکتهای خودروساز داخلی است. آمارها نشان میدهد تیراژ تولیدات خودروسازان داخلی فقط کفاف ۶۵ درصد از تقاضای بازار را میدهد و بازار با کمبود ۳۵ درصدی تولید مواجه است.
پیش از این منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت نیز این موضوع را تأیید کرده و گفته بود: «وقتی برای تقاضا عرضه کمی وجود دارد، به طور طبیعی قیمت بالا میرود و قیمت عرضه کارخانه با بازار، فاصله معناداری پیدا میکند. محاسبات انجامشده نشان میدهد با عرضه ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو، روند عرضه و تقاضا در بازار خودرو به هم نزدیک میشود.»
در عین حال برخی برآوردها نشان میدهد حذف پراید بهعنوان ارزانترین خودروی داخلی، از چرخه تولید، باتوجهبه آن که نرخ آن سازگاری زیادی با قدرت خرید بخش کمدرآمد جامعه داشت، بازار خودرو را از چرخه تعادل خارج کرده است. در واقع بخش زیادی از تقاضای بازار مربوط به خودروهای ارزان قیمت بود که با حذف پراید از چرخه تولید امکان خرید خودرو برای بخش زیادی از جامعه از دست رفت و بازار با نوعی آشفتگی مواجه شد.
شرکت سایپا مدت زیادی است که روی پروژه تولید خودرو جمع و جوری در کلاس A تمرکز کرده است؛ خودرویی که تا پیش از این احتمال داده میشد بر پایه محصولات کیا یا رنو باشد.
عبدالله توکلی لاریجانی، سرپرست دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و اعلام کرده است: «با هدایت وزارت صنعت و با همکاری سایپا و ایران خودرو طراحی پلتفرم مشترکی در حال انجام است که میتوان محصولاتی را بر مبنای آن تولید کرد که مطابق با قدرت خرید بخش زیادی از جامعه باشد.»
او با بیان اینکه محصولات این پلتفرم مشترک، تا نیمه نخست سال ۱۴۰۲ به بازار میآید، افزود: «طبق محاسبات انجام شده قرار است دست کم ۴ خودروی مختلف روی این پلتفرم مشترک در شرکتهای خودروساز داخلی تولید شود که میانگین قیمت آن رقمی بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان یا معادل ۵ تا ۶ هزار دلار است.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
توکلی لاهیجانی با بیان اینکه تاکنون هیچ خودرویی نتوانسته در حوزه قیمت جایگزین پراید شود، تأکید کرد: «یکی از موضوعات مهم در تولید خودروهای داخلی، تیراژ تولید است؛ به طوری که اگر تیراژ تولید از یک محدوده پایینتر باشد، تولید آن خودرو صرفه اقتصادی ندارد. بر همین اساس قرار است روی پلتفرم اقتصادی در حال طراحی، سالانه ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شود تا هم صرفه اقتصادی داشته باشد و هم بتواند از نظر قیمت جایگزین پراید شود.»
او تأکید کرد: «با طراحی این پلتفرم هر یک از ۲ شرکت بزرگ خودروساز داخلی میتوانند محصول خاص خود را متناسب با شرایط بازار با آپشنهای مختلف و در عین حال متناسب با استانداردهای ۸۵ گانه تولید کنند و نیاز بازار را به خودروهای ارزانقیمت و استاندارد و بهروز که هماکنون حلقه مفقوده بازار است، رفع کنند. بهگفته او این پلتفرم بهگونهای طراحی خواهد شد که بتواند در مسیر تولید خودروهای برقی هم مورد استفاده قرار گیرد.»
آن طور که سرپرست دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت خبر داده، طراحی این پلتفرم در داخل در حال انجام است، اما درصورت نیاز از مشاوران خارجی نیز کمک گرفته میشود. اطلاعات همشهری نشان میدهد در مسیر طراحی تا تولید این خودرو که احتمالاً یک سال و نیم به طول میانجامد، برخی شرکتهای بینالمللی فعال در زمینه طراحی هم مشارکت خواهند کرد؛ بااینحال بخش اصلی طراحی این پلتفرم اقتصادی در داخل انجام خواهد شد و طراحان خارجی احتمالاً در طول انجام کار ایرادات احتمالی پلتفرم را رفع خواهند کرد.
عبدالله توکلیلاریجانی، سرپرست دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت از افزایش عرضه خودرو به بازار در ۲ ماه گذشته خبر داد و بیان کرد: «حجم عرضه خودرو ازطریق تجاریسازی محصولات دپو شده از اواخر سال ۱۴۰۰ تاکنون افزایش یافته و این موضوع موجب شده تعداد خودروهای دپو شده در پارکینگ خودروسازان که در زمستان پارسال حتی به ۲۵۰ هزار دستگاه هم رسیده بود، اکنون به ۷۰ هزار دستگاه برسد.»
او با بیان اینکه سرعت تکمیل خودروهای ناقص در خودروسازان افزایش یافته تأکید کرد: «با افزایش تجاریسازی خودروها، تعداد خودروهای دپو شده در ایرانخودرو و سایپا رو به کاهش است و انتظار میرود با تکمیل خودروهای ناقص، بهزودی تعداد خودروهای دپو شده در پارکینگ خودروسازان به حداقل برسد.»
منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت نیز درباره چگونگی تکمیل خودروهای ناقص در شرکتهای خودروسازی گفت: «پیش از این موضوع تأمین قطعات به علت مسئله ریزتراشهها در دنیا با مشکلاتی مواجه بود، اما اکنون این مشکل حل شده است.»
او اضافه کرد: «سعی داریم تیراژ تولید و تجاریسازی خودروها بیشتر شود تا چیزی به عنوان خودروی ناقص نداشته باشیم. بهگفته او طبق هدفگذاری انجام شده و برای ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا امسال ۱٫۵ میلیون دستگاه خودرو تولید میشود.»
منطقی همچنین درباره واگذاری سهام شرکتهای خودروسازی اظهار کرد: «تمام موانع برای واگذاری سهام خودروسازان شناساییشده است و در حال رفع آنها هستیم؛ بنابراین در دوره زمانی مورد نظر (۶ ماهه) این اتفاق خواهد افتاد.»
***
شما میتوانید آخرین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]