آیا از تاریخچه شرکت جک چیزی میدانید؟ چند سالی از پا گرفتن شرکتهای خودروساز چینی در جهان و ایران میگذرد و ماشینهای تولیدی این کشور مثل بسیاری از محصولاتشان، رفتهرفته جای خود را در تمامی بازارهای دنیا باز کردهاند. در ایران هم به دلایل زیادی از جمله رابطه خوب مسئولان کشور با دولت چین و همچنین تحریمها و عدم ورود محصولات روز اروپایی و آمریکایی به داخل، نقش محصولات چینی در بازار خودرو روزبهروز بیشتر میشود.
کمپانی جک یکی از این شرکتهای چینی است و اتومبیلهای ساخت این گروه از چند سال پیش به کشور وارد شده و از فروش بهنسبت مناسبی هم برخوردار است. در مطلب امروز به بررسی تاریخچه شرکت جک و روند بهوجود آمدن و رشد آن میپردازیم.
تأسیس شرکت جک
در سال ۱۹۶۴ یک گروه خودروسازی با نام «کارخانه ساخت خودروی هفئی جیانگهوای» در شهر «هفئی» استان «آنهویی» چین ثبت و افتتاح شد. در آن زمان هنوز به این کارخانه بهطور اختصار JAC نمیگفتند و در سالهای اول این گروه تنها تراک و ماشینهای باری سبک با نام و برند «جینگهو» میساخت.
اگرچه تیم مدیریتی و مدیرعامل و سایر سمتها مثل تمامی کارها و مشاغل در این شرکت هم حضور داشت، اما موسس جک شخص خاصی نبود؛ چراکه این کارخانه توسط دولت و با سرمایه آنها در آن منطقه از کشور ساخته شده بود. در واقع، تمامی مسئولان و تصمیمگیرندگان این شرکت از طرف دولت انتخاب شده بودند و موسس جک بهنوعی خود دولت چین محسوب میشود.
تا حدود دهه ۹۰ کار این گروه به تولید و ساخت همین کلاس ماشین باری و تراک محدود میشد و قرار به بسط دادن شرکت و صادرات محصولات به جهان و برداشتن قدمهای بزرگ و گرفتن تصمیماتی جدی و عظیم در این شرکت نبود. اما بعد از موفقیتهای اولیه در تولید و جذب سرمایه و اطمینان کردن خریداران به کیفیت محصولات و بالا رفتن میزان فروش، در سال ۱۹۹۷ نام این کارخانه به «شرکت خودروسازی جیانگهوای آنهویی» تغییر یافت.
در واقع، حالا دیگر این تیم نه یک کارخانه دولتی کوچک مربوط به یک شهر، بلکه یک شرکت بزرگتر و در سطح استانی از چین بود. نام آنها در انگلیسی بهصورت «Anhui Jinghuai Automonile Co» نوشته میشد و برای همین این اسم به اختصار به JAC تبدیل شد.
[horizontal_slider url=’tehran/car/jac/S5?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودروی جک S5″]
گسترش در ساخت محصولات کمپانی جک
از همان روزهای اول تغییر نام، کاربری محدود این شرکت هم دچار تحول شد و گروه سازنده از دولت اجازه ساختن خودروهای مینیون و شاسیبلند را نیز گرفت؛ اگرچه که همچنان به تولید ماشین باری هم ادامه میداد. شروع ساخت رسمی این دو کلاس بعد از سال ۲۰۰۰ شروع شد و در سال ۲۰۰۱ سهام این شرکت به طور رسمی در بازار بورس شانگهای عرضه شد. برای کمک به شروع این خط تولید، جک با شرکت هیوندای موتورز کره جنوبی توافقی امضا کرد تا چند مدل MPV و SUV این شرکت را برایش بسازد.
سال ۲۰۰۳ این توافق جامه عمل به خود پوشاند و یک مدل از هر کدام از این ۲ کلاس در طی ۴ سال یعنی تا ۲۰۰۷ توسط جک و بر اساس تکنولوژی هیوندای ساخته شد. هرچند که هیوندای در سال ۲۰۰۴ یک قرارداد ساخت دوجانبه رسمی با جک امضا کرد، اما همکاری این دو گروه به دلایلی نامعلوم تنها در ساخت همین دو مدل به پایان رسید و روند این مشارکت آنها در سال ۲۰۰۷ قطع شد.
در همان سال قطع همکاری با هیوندای، گروه سازنده جک از سوی دولت کشورش اجازه گرفت که خودروهای کراساوور و سدان و بهطور کلی ماشینهای کلاس سواری با ابعاد عمومی و نرمال هم بسازد و به این ترتیب، تاریخچه شرکت جک وارد فاز جدیدی شد. با این حال، تمامی این مجوزها در حالی داده میشد که جک موظف بود همچنان به رویه ساخت ماشینهای باری و تراک ادامه دهد.
در سال ۲۰۰۹ چین اعلام کرد که از ادغام شرکتهای خودروسازی کشور در جهت و هدف تولید و فروش بیشتر، جذب متقاضیان و خریداران داخلی و خارجی و ایجاد تنوع در ساخت محصولات استقبال میکند؛ بهخصوص اگر این برندها و کارخانهها چندان بزرگ نباشد. همین خبرها شایعاتی از ادغام دو شرکت جک و «چری» را بر زبانها انداخت، چراکه هر دو برند در منطقه جغرافیایی یکسان و استان آنهویی واقع شده بودند.
بر روی کاغذ و بهصورت ظاهری هم این اقدام منطقی جلوه میکرد زیرا تمرکز و ساخت اصلی گروه جک تراک و وانت بود و چری به تولید خودروهای سواری مشغول بود. اما تیم مدیریتی جک اعلام کرد که هیچ علاقهای به ادغام با چری ندارد و مدیران ترجیح میدهند زیر سایه نام همکارشان که از آنها بزرگتر بود نروند. بعد از رد این پیشنهادات غیررسمی، جک شروع به تولید و ساخت محصولات سواری معمولی کرد و در سال ۲۰۱۰ با اعلام اینکه در فکر تولید و طراحی ماشینهای سواری برقی است، به تمامی شایعات ادغام پایان داد.
دورانی جدید در تاریخچه شرکت جک
افتخارات کمپانی جک در این دوره رقم خورد. در سال ۲۰۰۹ گروه جک حدود ۵۰۰ هزار دستگاه اتومبیل ساخت و با اینکه این رقم تا ۳ سال بعد به همین صورت ماند، اما تفاوت سال ۲۰۰۹ با ۲۰۱۱ این بود که فروش هر ساله این خودروساز در بازار چین بیشتر و بیشتر میشد.
آنها در در سال ۲۰۱۲ بیشتر از ۴۴۵ هزار دستگاه اتومبیل فروختند و بالاخره خود را به ۱۰ فروشنده برتر کشور رساندند. در سال بعدی یعنی ۲۰۱۳ این رقم و تعداد فروش به بالاتر از ۴۵۸ هزار رسید و به این ترتیب جک با سهم ۲٫۵ درصدی در بازار فروش چین، به یکی از پرفروشترین برندهای داخل تبدیل شد و در آن سال در مقام هشتم کشور جای گرفت و این رکورد نقطه شروعی بر افتخارات کمپانی جک در صنعت خودروسازی شد.
در سال ۲۰۱۶ این شرکت با گروه خودروسازی DR ایتالیا قرارداد امضا کرد تا محصولات خود را به این کشور صادر کند. خودروهای تولید ساخت جک ابتدا از طرف این گروه ایتالیایی زیر آزمایش و تست امنیت و آلودگی قرار میگرفتند و در نهایت در ایتالیا با آرم DR فروخته میشدند. اولین مدلهایی که موفق به فروش در ایتالیا شدند، مدل جک «Refine S3» که با نام DR4 و یک خودروی برقی با نام تجاری iEV40 بود که در ایتالیا با نام DR EVO عرضه شد.
یک سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۷، گروه خودروسازی جک اعلام کرد که با شرکت آلمانی فولکس واگن برای عقد قرارداد شراکت در سهام به توافق رسیده است. همچنین، این قرارداد شامل ساخت خودروهای برقی در چین توسط همکاری هر دو گروه آلمانی و چینی با کمک خودروساز اسپانیایی یعنی Seat میشد.
سرانجام در ماه آوریل سال ۲۰۱۸، این سند منعقد و قرار بر این شد که خودروهای برقی تولیدی بهجای آرم Seat، نام و برند Sol داشته باشند. اولین خودروی برقی تولیدی در تاریخچه شرکت جک و در نتیجه این همکاری، مدل «سول E20X» بود که به نوعی همان خودروی برقی جک iEV40 به حساب میآمد و توسط گروه اسپانیایی تغییر شکل یافته بود.
در سال ۲۰۲۰ شرکت فولکس واگن خبر داد که بهدنبال افزایش سهم خود در شراکت با جک از ۵۰ درصد به ۷۵ درصد است. این خواسته مورد توافق قرار گرفت و به این معنا بود که حالا فولکس واگن باید سرمایهگذاری خود را در کمپانی و شرکت مادر جک که تحت نظر مستقیم مسئولان دولتی استان آنهویی چین بود، افزایش میداد. این توافق بین طرفین به ارزشی برابر با ۱ میلیارد یورو تنظیم شد و تا پایان سال به ثمر نشست. در پی همین قرارداد، حالا فولکس واگن ۵۰ درصد از سهم شرکت اصلی و مادر جک را در اختیار دارد.
اگرچه همیشه به طراحی خودروهای جک این انتقاد مطرح میشود که آنها برای ظاهر ماشینهایشان از نمای محصولات رقبای اروپایی خود استفاده و تقلید میکنند، اما همواره سطحی مقبول در کیفیت ساخت را ارائه میدهند.
جک برای تولید محصولات خود از چند کد و نام تجاری استفاده میکند؛ کلمه و برند «Heyue» برای سدان، هاچبک و اسیووی و کلمه «Refine» برای ماشینهای با ابعاد و کلاس بزرگتر مثل ونها استفاده میشود. در سال ۲۰۱۹ کلمه و ساببرندی دیگر با نام «Jiayue» از سوی جک معرفی شد که خودروهای بازطراحی و فیسلیفتشده Refine با این نام عرضه شدند. استفاده از نام Heyue در سال ۲۰۱۷ متوقف شد و آخرین مدلهای زیر نام این برند برقی بودند که امروز با برند Sol عرضه میشوند.
[horizontal_slider url=’tehran/car/jac/S3?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودروی جک S3″]
از سال ۲۰۲۰ به بعد در تاریخچه شرکت جک تمامی خودروهای Jiayue با نام Sol عرضه شد و تمامی کلاسهای سدان، هاچبک و … به زیر این نام رفت و قرار بر این شده است که برند Refine تنها بر تولید مینیون و ونها تمرکز داشته باشد. خودروهای این کمپانی تا به امروز در بسیاری از کشورها از جمله بولیوی، مکزیک، فیلیپین، اتیوپی، مصر، برزیل و ویتنام ساخته و به فروش میرسد.
جمعبندی؛ تاریخچه شرکت جک در ایران
همان طور که اشاره شد جک در ایران بهویژه در سالهای گذشته حضور پر رنگ و فعالی داشته و دارد. ورود محصولات این شرکت با هاچبک مدل جی ۳ و توسط کرمان موتور از حدود ۱۰ سال پیش به کشور شروع شد و باتوجهبه چهره جذابش و عدم تنوع محصولات خارجی ارزانتر و اقتصادی در آن روزها، مورد استقبال خریداران قرار گرفت.
بعد از این موفقیت، جک در ایران نماینده ارائهکننده محصولات جک به کار خود ادامه داد و مدلهای J4 و J5 هم جایگزین برادرهای قبلی خود شدند. از کراساوورهای جک در ایران هم میتوان به تیپهای S3 و بعدها S5 اشاره کرد که این مدل آخر از سال ۱۳۹۴ در ایران حضور دارد. جدا از بازار کارکردهها، هماکنون در بازار صفر میتوان مدلهای J4 ،S3 و S5 را برای خرید تهیه کرد.
آگهیهای خرید و فروش انواع خودرو جک
نظر شما درباره تاریخچه شرکت جک و خودروهای تولیدی آن چیست؟ آیا تجربه سواری با خودروهای جک را داشتهاید؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
[horizontal_slider url=’tehran/car/jac?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودروی جک”]