چند روز پس از رونمایی از سامانه نان، وزیر علوم تحقیقات و فناوری این سامانه را مسیری درست و آسان برای استخدام پژٰوهشگران در بخش صنعت دانست؛ اما سامانه نان چیست و چه تأثیری بر فرایند استخدام پژوهشگران دارد؟
محمدعلی زلفیگل هفته گذشته در پاسخ به این سؤال که پس از راهاندازی سامانه نان، این سازوکار تا چه میزان میتواند مشکل استخدام پژوهشگران و محققان را در بخش صنعتی برطرف کند گفت:
«وقتی یک پژوهشگر یا دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری در راستای نیازی مرتبط با یک صنعت که در «سامانه نان» ثبتشده کار میکند، اگر کارش را خوب انجام دهد و آن نیاز مطرحشده را بهدرستی برطرف کند، صنعت او را بهعنوان نیرویی متخصص استخدام میکند و سعی میکند از پتانسیل، خلاقیت و توان چنین پژوهشگری بهره ببرد و دقیقاً سامانه نان در همین راستا عمل خواهد کرد.»
سامانه نان چیست
یکی از ایدهها و طرحهای دولت سید ابراهیم رئیسی در وزارت علوم تحقیقات و فناوری، راهاندازی سامانه نان بود. سامانهای که اسم کامل آن «نظام ایدهها و نیازها» است و آن را به اختصار «نان» میخوانند. آنچنان که ایده پردازان و طراحان این سامانه مطرح کردهاند، «نان» قرار است حفره همیشگی میان صنعت و دانشگاه را پر کند و فرصتی برای استخدام و جذب نیروهای نخبه، خلاق و باسواد دانشگاهی پدید بیاورد.
در پاسخ سؤال سامانه نان چیست و توصیف آن آمده است که این سامانه قصد دارد تولید در ایران را به سمت نیازمحوری پیش ببرد و برای این کار باید شکاف قدیمی و عمیق میان صنعت و دانشگاه را پر کند. برای پر کردن این شکاف، سامانه نان بهعنوان یک حلقه واسط به میدان آمده تا در آن، مطابق نیازهایی که اعلام میشود، ایدههایی برای حل مسئله از سوی متخصصان و پژوهشگران ارائه شود و به این ترتیب، در یک بازی دو سر بُرد، هم محصول موردنیاز تولید شود و هم پژوهشگران خلاق و صاحب ایده جذب فضای صنعتی و تولیدی کشور شوند. بهصورت خلاصه و آنچنان که این سامانه خودش را تعریف میکند، «سامانه نظام ایدهها و نیازها (نان) زمینهای برای ارتباط نیازهای مختلف با تحقیقات و مراکز تحقیقاتی کشور است. متخصصان میتوانند نیازهای خود را در حوزهها و سطوح مختلف اجتماعی و صنعتی در این سامانه ثبت کنند. همچنین مشوقهای علمی برای مراکز دانشگاهی فعال در سامانه در نظر گرفته شده است. این سامانه از سه مرحله تشکیل شده: ۱- ارائه ایده و نیاز ۲- محصول ۳- اشتغال دانشبنیان.»
طرح ساماندهی کارکنان دولت در انتظار خبرهای خوش
اشتغال دانشبنیان در دستور کار نان
قرار است یکی از دستاوردهای سامانه «نان» اشتغال دانشبنیان باشد. هدفی که به نظر میرسد در جهت شعار سال ۱۴۰۱ هم طراحی شده است. خلاصه ماجرا چنین است که همیشه یک نارضایتی از عدم هماهنگی اتمسفر صنعتی و دانشگاهی ایران وجود داشته است. این دو حوزه کاملاً جدا از هم، هرکدام در یک فضای متفاوت زندگی میکردند و علیرغم اینکه به نظر میرسد ذاتاً میتوانند به همدیگر کمک زیادی کنند اما از هم دور بودند. در دهههای گذشته سیاستهای فراوانی برای ایجاد همگرایی میان این دو فضا شکل گرفت که هیچکدام به نتیجه نرسید.
سامانه «نان» اکنون قصد دارد این مشکل را برطرف کند. برطرف کردن این مشکل با چند دستاورد همراه است که یکی از مهمترینهایش ایجاد اشتغال برای متخصصان و پژوهشگران است؛ چرا که فرایند کاری این سامانه چنین طراحی شده که بخش صنعتی چارهای جز استخدام این نیروهای متخصص ندارد. در این سامانه، نیازها و مسائل مربوط به بخشهای مختلف صنعتی و تولیدی مطرح میشود. در ادامه، ایدههای فراوانی برای آن ثبت میشود و طراح سؤال، از میان آنها بهترینش را برمیدارد که جواب مناسبی برای مشکلش ارائه میهد. در اینجاست که ایدهپرداز و چهره خلاق دانشگاهی با بخش صنعتی لینک میشود و مقدمات استخدامش فراهم میشود.
جدیدترین آگهیهای استخدام در حوزه صنعت، فنی و مهندسی را ببینید