در روزهای گذشته، گزارشی از وضعیت پرستاران بیمارستانهای ایران در روزنامه شرق منتشر شد. آنچنان که در این گزارش آمده بود، ۵۰۰۰ پرستار ایرانی بعد از فروکش کردن موج کرونا در ایران از کار بیکار شدهاند. این در حالی است که در دو سال گذشته، بیمارستانها و مراکز درمانی کشور در پی به خدمت گرفتن هرچه بیشتر نیروهای کادر درمان بودند تا کمی از فشار کاری متاثر از کرونا خارج شوند. در این زمان بیشتر پرستاران با قراردادهای ۸۹روزه به کار گرفته میشدند و بلافاصله بعد از آنکه آمار مرگومیرهای ناشی از کرونا در ایران تکرقمی شد، دیگر خبری از تمدید قراردادها نبود. حالا بخش بزرگی از جامعه پرستاری ایران که در سختترین روزها در یک محیط کار پرخطر فعالیت میکردند بیکار شدهاند و منتظر تصمیمات مدیران نظام سلامت و سازمان امور اداری و استخدامی هستند؛ اما آیا استخدام پرستاران بیکار محتمل است؟
بهترین آگهیهای استخدام حوزه بهداشت و سلامت را ببینید
اختلاف نظر میان نظام پرستاری و وزارت بهداشت
سازمان نظام پرستاری، بهعنوان مهمترین مرجع صنفی پرستاران، در ماه گذشته بیشترین تلاشها را برای استخدام پرستاران بیکار داشته است. با این حال، وزارت بهداشت همچنان از مخالفان این بازگشت است. در همین راستا، عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش، امروز درباره وضعیت پرستارهای از کار بیکارشده گفت که ۵۰۰۰ پرستار اخراجشده از سوی دانشگاههای علوم پزشکی شاغل در بیمارستانها، نیروهای طرحی بودند و بر اساس قوانین، طرح آنها پایان یافته است. پایان یافتن طرح پرستاران، اقدامی قانونی است و هیچ کوتاهی در این زمینه از سوی دانشگاههای علوم پزشکی صورت نگرفته و با توجه به همهگیری کرونا در بیش از ۲ سال، بر اساس توافق پرستار و بیمارستان، اشتغال این نیروها بر اساس شرایط این بیماری تمدید شد.
این اظهارنظرها در حالی است که سازمان نظام پرستاری بارها در اعتراض به این سبک برخورد با پرستاران، آنها را «کارگرهای فصلی» خوانده است. شمسالدین شمس، رئیس شورای عالی نظام پرستاری، در این خصوص گفته بود که نداشتن امنیت شغلی و برخورد سلیقهای غیرکارشناسی منجر به نگاه «کارگر فصلی» به پرستاران شده و این عوامل، باعث کاهش شدید کیفیت و کمیت خدمات ارائهشده به مردم و در نتیجه آسیب به سلامت جامعه خواهد گردید.
برگزاری چندین دوره آزمون استخدامی پرستاران تا پایان سال ۱۴۰۱
داستان قراردادهای ۸۹روزه پرستاری چیست؟
در روزهای پرخطر پاندمی کرونا، بیمارستانها و مراکز درمانی ایران با کمبود نیرو مواجه شدند. برخی از نیروها به دلیل ترس از خطر کرونا علاقهای به حضور در محل کار نداشتند و برخی دیگر نیز مهاجرت کردند؛ چرا که در سراسر دنیا مسئله تأمین نیروی انسانی مناسب برای محیطهای درمانی به یک دغدغه تبدیل شده بود. در چنین شرایطی، بیمارستانها با قراردادهای ۸۹روزه پرستاران را به استخدام درآوردند. بسیاری از این پرستاران امیدوار بودند که پس از این اقدام، از سوی بیمارستان یا مراکز درمانی استخدام شوند. بسیاری از کارشناسان معتقدند قراردادهای ۸۹روزه استخدام پرستاران، استثمار آنهاست و پرستارها به دلیل اجبار و شرایط کاری نامناسب آن را میپذیرند.
اعداد ضد و نقیض در خصوص استخدام کادر درمان
در میان همه این اخبار خوب و بد درباره اخراج یا ادامه همکاری با پرستاران، یک خبر نیز به دفعات از سوی مسئولان تکرار میشود؛ آن هم اینکه نظام درمانی ایران در سال ۱۴۰۱ یک آزمون استخدامی بزرگ برگزار خواهد کرد. البته درباره تعداد نیروهایی که قرار است استخدام شوند تردیدهایی وجود دارد. رئیس نظام پرستاری کشور چندی پیش گفته بود که امسال ۵۲۲۰۰ نفر در نظام سلامت استخدام میشوند. این در حالی است که معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفته که ۶۶هزار نفر در سال جاری استخدام خواهند شد. معاون پرستاری با بیان اینکه ۶۶هزار نفر از گروه پزشکی بر اساس مجوز از سازمان استخدامی کشور، امسال جذب میشوند، اظهار داشت: «۴۰ تا ۴۵ درصد از ظرفیت استخدام ویژه پرستاران است و پرستارانی که در دوران کرونا فعالیت داشتند نیز ۲۰ امتیاز در آزمون استخدامی به آنها تعلق میگیرد.»
با این حال هنوز معلوم نیست که در میان این تعداد نیروی استخدامی، جایی برای استخدام پرستاران بیکار وجود دارد یا خیر؟
خبر تکمیلی: ۵۲۲۰۰ سهمیه استخدام در نظام سلامت کشور
خبر تکمیلی: آزمون استخدامی وزارت بهداشت | آیا مجوز استخدام ۱۰۰ هزار نیرو صادر میشود؟