تصویرسازی از خانم سلمی کاربر دیوار فعال در حصیربافی

میراث بومی در بستر آنلاین؛ بافت خاطره در حصیربافی دهسَلَم

در دل کویر خراسان‌جنوبی، کارگاه حصیربافی «بی‌بی لند» با انتشار آگهی در دیوار، میراث حصیربافی روستای دهسلم را زنده نگه داشته و بخش قابل‌توجهی از مشتریانش را در همین‌جا یافته است.

روستای دهسلم واقع در شهرستان نهبندان، دروازه ورود به کویر لوت است. جایی که تپه‌های ماسه‌ای کویر در کنار نخل‌زارهای سرسبز قرار می‌گیرند، خانم سلمی حصیرباف ۲۳ساله، با انتشار آگهی در دیوار توانسته مشتریان زیادی را از شهرهای دور و نزدیک جذب کند. 

حصیربافی را از مادربزرگ به ارث برد. 

«از بچگی کنار مادربزرگم که بی‌بی صداش می‌کردیم با برگ‌های نخل خرما، زنبیل‌های کوچک می‌بافتم. بی‌بی می‌گفت تلاش‌هات قشنگه، ولی زنبیل‌ها شبیه تیله می‌شدند!»

اما خانم سلمی با شرکت در کلاس‌های آموزشی حصیربافی و بازدید از نمایشگاه‌ها، مهارتش را گسترش داد و آن هنر بومی و سنتی را به شکلی مدرن آموخت. بعد از ازدواج نیز «کارگاه حصیربافی بی‌بی لند» را همراه با همسرش راه‌اندازی کرد. همسرش کارهای سخت چیدن برگ‌های خرما را انجام می‌دهد و خودش کارهای ظریف به هم بافتن لیفه‌ها را به عهده می‌گیرد.

 هزینه‌های بالای حضور در نمایشگاه‌ها و محدودیت بازارهای محلی خانم سلمی و همسرش را به انتشار آگهی‌های آنلاین ترغیب کرد. حالا مشتریانی از تهران، اصفهان، شیراز و اهواز و سایر شهرهای کوچک و بزرگ ایران دارد.

«وقتی آگهی‌ اول رو تو دیوار منتشر کردم، اصلا انتظار نداشتم همون چندتا مشتری اولم، مشتری‌های جدید بیارن و همشون تبدیل به مشترهای ثابت بشن.» 

انتشار آگهی در دیوار، ویترین ساده‌ای برای نمایش نمونه‌ها فراهم کرد؛ ویترینی که مخاطبانِ صنایع‌دستی را بی‌هیاهوی تبلیغات پرهزینه کنار هم نشاند.

«آگهی که منتشر کردیم خیلی خوب دیده شد؛ دقیقا افرادی اومدن که دنبال حصیر بودن و قصد خرید داشتن.»

در کسب‌وکارهای محلی و سنتی همچون حصیربافی دهسلم، ابزارهای هوش مصنوعی دیوار می‌تواند به دیده‌شدن بهتر و ارتباط مؤثرتر میان فروشنده و خریدار کمک کند. امکاناتی مانند پیشنهاد متن آگهی، دسته‌بندی هوشمند و نمایش هدفمند آگهی به مخاطبان علاقه‌مند، بخش مهمی از این فرآیندِ مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی است که در پس‌زمینه پلتفرم فعال است و شاید کاربران از آن آگاه نباشند. در پرده بعدی نیز به شکل مستقیم‌تر ابزارهای دستیار خرید و دستیار فروش، با پیشنهاد قیمت‌های مناسب یا یافتن مشتریان بالقوه، فرایند خریدوفروش را آسان‌تر و سریع‌تر کند.

داستان «کارگاه حصیربافی بی‌بی لند» نشان می‌دهد که چگونه یکی از سنتی‌ترین هنرهای دستی ایرانی با جدیدترین فناوری‌های روز یعنی هوش مصنوعی پیوند می‌خورد. پیوندی که نه‌تنها میراثی محلی را حفظ می‌کند، بلکه آن را به خانه‌های دوردست می‌رساند؛ بی‌نیاز از واسطه، با تکیه بر اعتماد و با تداوم همان ظرافتی که روزگاری در دستان مادربزرگ رقم می‌خورد.

اخبار مرتبط

تیم «سلامت چت» دیوار: نگهبان نامرئی کاربران با کمک هوش مصنوعی

ایجاد دسته‌بندی ویژه «کنارِ هم در بحران» در دیوار برای تسهیل همیاری شهروندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *