پیش از همهگیری و اپیدمی خودروهای SUV و کراساوور، پرفروشترین بخش خودروهای چهار کارخانه مرسدس بنز، بیامدبلیو، آئودی و فولکس واگن، سه دسته سدان کوچک، متوسط و بزرگ را تشکیل میدادند که از انتهای دهه هفتاد تا کنون، همچنان عمده فروش بخش وسیعی از بازار به این خودروها تعلق دارد.
شرکت دایملر بنز که از پیشگامان صنعت خودروسازی در کل جهان به حساب میآید، سدانهای روتین، و بدون اغراق خود را در سه کلاس مختلف به بازار ارائه میکند که کوچکترین عضو این خانواده، کلاس سی یا همان C Class است که بخش عمده تمرکز خود را معطوف به مشتریان جوانتر و خانوادههای کوچک کرده است. لازم به توضیح است که بعد از آن، بازار متعلق به کلاس E و در انتهای جدول هم بزرگترین کلاس بنام S قرار دارد.
خودروی C کلاس مرسدس بنز، بهطور مستقیم رقیب بامو سری ۳ و آئودی A3 است که مشتریان بالقوه خاص خود را دارد. در جایی که شما اوج پرفورمنس و لذت کیفیت رانندگی اسپرت بر روی جاده را میتوانید با بامو سری ۳ تجربه کنید، مشتریان مرسدس بنز C کلاس عمدتاً جوانانی هستند که چشمشان دنبال کلاس بیشتر و دوام بیشتر خودرو بوده و ذاتاً انتخاب مرسدس کمی محافظهکارانهتر از آئودی و بامو است.
اما قبل از آنکه بخواهیم آخرین مدل مرسدس بنز سی کلاس را نقد طراحی کنیم، بد نیست که نیم نگاهی به تاریخچه آن بیندازیم و یادی کنیم از گذشتگان این خودرو که همواره در کشورمان ایران موجود بوده و از طرفداران پروپاقرصی برخوردارند. خودروهای این کلاس از مرسدس بنز از قضا در کشورمان بسیار هم خوش بازار هستند و همگان، دستکم تجربه بصری دیدن آن را به وفور در خیابانها داشتهاند.
تاریخچه مرسدس بنز سی کلاس نسل اول
نامگذاری خودروهای مرسدس بنز در زمانهای پیشین به این ترتیب بود که حجم موتور خودرو را تقسیم بر عدد ده کرده و بر پشت خودرو حک میکردند، مثلاً خودروی ۲۳۰۰ سیسی به نام ۲۳۰ ارائه میشد. بعد از این عدد یک سری حروف هم میآمد که نشاندهنده نوع اتاق و کلاس خودرو بود. بعد از گذشت سالیان جای عدد و حروف عوض شد و امروزه، عدد بیشتر نشانگر قدرت موتور خودرو است. استارت این خودروی نسبتاً کوچک هم با ارائه مدل ۱۹۰ E آغاز شد که یادآورنده خودروی کلاسیک ۱۹۰ در دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی است و جزو خودروهای اقتصادی، کوچک و پرفروش مرسدس بوده است.
تا سال ۱۹۸۲، عمده محصولات مرسدس بنز دستهبندی خودروهای لوکس متوسط و بزرگ را به خود اختصاص داده بود که بعد از بحرانهای قیمت نفت در انتهای دهه هفتاد و ابتدای دهه ۸۰ میلادی، بیشتر خودروسازان، یک یا چند خودروی کوچک اقتصادی را در سبد محصولات خود ارائه میکردند. شرکت بنز هم به تمایل بازار برای ارائه خودروهای کوچک پاسخ مثبت داد و خودرویی را با طراحی برونو ساکو Bruno Sacco انجام داد که بعداً به نام ۱۹۰ شهرتی جهانی پیدا کرد.
این خودرو در که سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۸ به بازار عرضه شده بود. از ژانویه ۱۹۷۴ تا ژانویه ۱۹۸۲ مراحل طراحی و تکمیل آن به طول کشید. مرسدس بنز بیش از ۶۰۰ میلیون پوند را برای تحقیق و توسعه W201 هزینه کرد و متعاقباً اعلام کرد که این خودرو به شدت بیش از حد مهندسی شده است. این شرکت آزمایش نمونههای اولیه آن را در سال ۱۹۷۸ آغاز کرد، و طراحی نهایی آن در ۱۹۷۹ تأیید شد. اولین نمونههای اولیه بر اساس آن طراحی در اواخر همان سال آزمایش شدند و تولید آزمایشی آن در فوریه ۱۹۸۲ و پس از امضای مهندسی آغاز شد.
از نظر طراحی این خودرو با خطوط اتو کرده، ساده و جا افتاده، و حجم سالید و توپُر خود، شبیه به یک محصول قویتر نسبت به سایر رقبا دیده میشد و این مسئله با صندوق عقب حجیم از نظر ارتفاع و جلوپنجره بزرگ و کلاسیک، همچنین فریم قطور پیرامونی دور شیشهها، زاویه شیشه جلو عقب، سقف سه تیکه با نوار طولی و حذف ناودانی های متداول در آن زمان، استانداردهای جدیدی در اتاق سازی و استایل خودرو در بازار تعریف کرد که بعد از آن شرکت های دیگرهم راه مرسدس را در پیش گرفتند.
بیشتر بخوانید: بررسی تاریخچه جلوپنجرههای بامو
تاریخچه مرسدس بنز C کلاس نسل دوم
در اکتبر ۱۹۸۶، سه سال پس از تولید مرسدس بنز ۱۹۰ (W201)، کار بر روی یک جانشین آغاز شد. کار طراحی در سال ۱۹۸۷ آغاز شد، با طرح نهایی توسط «مورات گوناک» در سال ۱۹۸۹ انتخاب شد. شروع آزمایشی در سال ۱۹۹۰ آغاز و این خودرو به عنوان اولین نسل W202 و جایگزینی برای ۱۹۰ معرفی شد. در این سری تمهای استایل از سری قبلی W201 منتقل شده بود، اما سری جدید طراحی صاف و گردتر نسبت به نسل گذشته مرسدس بنز جمع و جور داشت.
بدنه کرو دار و قوسی شکل آن، بهعلاوه چراغهای عقبی که به منتهیالیه گوشههای گلگیر انتقال پیدا کرده بودند، جزو شاخصههای طراحی این مدل به حساب می آمدند. گریل جلو نسبت به نسل پیشین کمی باریکتر شده بود و چراغهای جلو هم با فاصلهای از گریل جدا شده بودند که اقتباسی از کلاس اس همان زمان بود.
تاریخچه مرسدس بنز C کلاس نسل سوم
در سال ۱۹۹۴، توسعه مدل W203 آغاز شد. کار طراحی در اواسط سال ۱۹۹۴ آغاز شد و طرح نهایی در دسامبر ۱۹۹۵ توسط هیئت اجرایی تصویب شد. آزمایشات اولیه آن در سال ۱۹۹۷ آغاز شد و توسعه آن برای رفتن بر روی خط تولید در سال ۲۰۰۰ به پایان رسید. نسل سوم کلاس C در مارس ۲۰۰۰ معرفی شد و در نهایت، تولید آن در ۱۸ ژوئیه ۲۰۰۰ آغاز شد.
در این دوره، مرسدس بنز در کلاس C خود، تغییرات شگرفی بهوجود آورد که امروزه همچنان نو و تازه به نظر میرسد. حالت کلی خودرو کمی گُوِهایتر و با زاویه بیشتری نسبت به دو نسل قبلی طراحی شده بود. زهوارهای هم رنگ بدنه ضربهگیر بر روی سپر جلو، ترکیب زیبایی با فرم کلی بدنه داشتند.
این زهوار در ناحیه کنار و عقب، یک پیوستگی چشمنواز را داشت که با ترکیب چراغهای مثلی عقب، و چراغهای جلو که شبیه دو لوبیای در هم ادغام شده بودند، ترکیبی استثنایی از فرمهای بدیع و نوآورانه در زمان خود بودند. گریل و جلو پنجره آن، علیرغم کوچکتر شدند، ترکیبی کاملاً هماهنگ با عناصر ظریف بدنه داشت.
تاریخچه مرسدس بنز C کلاس نسل چهارم
مرسدس W204 را در ۱۸ ژانویه ۲۰۰۷ معرفی کردو آن را در نمایشگاه خودرو ژنو ۲۰۰۷ به نمایش گذاشت. خانواده جدید دارای فاصله بین محورها و مسیرهای طولانی تر، بدنه/پوسته سفت تر و طراحی الهام گرفته از W221 S-Class با برخی تأثیرات از C219 CLS-Class بود. کلاس C در سال ۲۰۱۱ برای مدل سال ۲۰۱۲ فیس لیفتی دریافت کرد که شامل چراغهای عقب LED جدید، داشبورد و صفحه آمپر جدید، و نمای جلو و چراغهای جلو اصلاحشده بود. پلتفرم W204 تا سال ۲۰۱۵ با کوپه کلاس C ادامه یافت.
از نظر استایلی خط کارکتر لاین عضلانی شد و چیزی که در بامو پیشتر دیده شده بود و تاکنون تبدیل به یک ترند و گرایش در طراحی خودرو شده است! به عبارتی ما در نَک بدنه، از یک نقطه صفر فرورفتگی یا برجستگی را تشدید میکنیم تا در انتها دوباره در بدنه ادغام شود و به نقطه صفر برسد؛ چیزی که در خطوط مابین عضلات در بدن ورزشکاران مشاهده میشود و حجم خودرو را کمی ارگانیکتر میکرد.
چراغهای مثلثی عقب هم نسبت به نسل پیشین، ۱۸۰ درجه چرخیدند که بعدها همین استایل توسط ایران خودرو در خودروی دنا، به صورت ضعیفتری کپی شد. چراغهای جلو و ترکیب گریل آن هم خیلی شبیه به برادر کوپه بزرگتر خود، یعنی مدل CL بود که ترکیب خوش استایلی را در نمای جلو عرضه میکرد. همچنین، برای اولین بار هم خط کات لاین بازشوی درپوش موتور هم به نمای کناری انتقال پیدا کرده بود که بیننده را یاد خودروهای مینی و رنجرور کلاسیک میاندازد.
بیشتر بخوانید: مروری بر تاریخچه طراحی کیا اسپورتیج
تاریخچه مرسدس بنز C کلاس نسل پنجم
نسل پنجم W205 کلاس C در سال ۲۰۱۴ در نمایشگاه بینالمللی خودرو آمریکای شمالی معرفی شد. ساختار جدید با استفاده از آلومینیوم و فولاد با استحکام بالا به طور گستردهای در سراسر بدنه سبکتر بود که منجر به کاهش وزن ۱۰۰ کیلوگرمی شده بود. این خودرو به طور رسمی در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۳ رونمایی شد. تولید W205 در ۴ فوریه ۲۰۱۴ در کارخانه برمن آغاز شد. همچنین، تولید در کارخانههای مرسدس بنز در شرق لندن (آفریقای جنوبی)، ایراسماپولیس (برزیل) و توسکالوسا، آلاباما (ایالات متحده آمریکا) انجام شد و این درحالی است که فروش آن در قاره اروپا در مارس ۲۰۱۴ آغاز شده بود.
این نسل از خودروهای C کلاس مرسدس شباهت زیادی با ورژن S کلاس همان دوره را دارد. گریل و چراغهای جلوی کرو شده و خط بونت بازشوی کاپوت، با فاصله از روی گریل گذشته است. ورودیهای دوگانه گریل چپ و راست نیز حالت Aggressive و خشن دارند که جذابیت این خودرو را اضافه میکند. در نمای جانب هم خطوط کارکتر لاین برجستهتر شدهاند که به نرمی به سمت عقب، یک حالت افتاده در آن بهوجود میآورد که در ناحیه درب عقب هم سطح با بدنه میشود.
جواب همین کارکتر لاین هم در پایین دربهای جانبی به سمت بالا میرود که در کل ترکیبی استثنایی را بهوجود آورده است. در نمای عقب هم چراغهای جدا شده در خط کات لاین درب صندوق، بیننده را به یاد خودروهای بنتلی میاندازد و شباهت زیادی به کلاس S دارد. بالای شیشههای عقب کرو شدهاند و وجود دو خروجی هوا بر روی منتهیالیه کنار سپر عقب هم، فرم اسپرتی خودرو را افزایش میدهند.
تاریخچه مرسدس بنز C کلاس نسل ششم
آخرین مدل کلاس C مرسدس بنز W206 C-Class در ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ رونمایی شد. همچنین در کشور چین، کلاس C در یک نسخه شاسیبلند (V206) عرضه میشود. برای اولین بار، تمامی مدلهای C کلاس مجهز به موتورهای چهار سیلندر همراه با یک ژنراتور استارت یکپارچه (موتور الکتریکی ۱۵ کیلو وات) و یک سیستم الکتریکی ۴۸ ولتی است.
C-Class All-Terrain (X206) به عنوان یک مدل کراساوور الهام گرفته شد. این مدل دارای روکش خارجی بدنه، افزایش ۴۰ میلی متری ارتفاع سواری، 4Matic AWD قابلیتهای آفرود را در یک استیشن واگن دو دیفرانسیال ارائه کرده است.
از نظر استایل این خودرو در سال ۲۰۲۲ دچار تغییراتی شد و با گریل جدیدتر، مانند برادران بزرگتر خود عرضه شده است. به عبارتی اخم و دهن کجی گریل جلو چیزی شبیه به مدل AMG GT شده است. گرافیک شبکههای تشکیلدهنده گریل هم تکرار لوگوی سه پر مرسدس است که تمامی آنها هم با تریم و تزئینات کرومی، به خوبی خودنمایی میکنند. گریلهای پایینی و جانبی هم حالت برجسته خود را حفظ کردهاند، اما یک قطعه قوس مانند، چیزی شبیه به شاخ بوفالو با رنگ مشکی پیانویی در آن، مکمل فرمی است.
در نمای جانب خط کارکتر لاین بالایی که در نسل قبلی در انتها حالتی فرو افتاده داشت، کمی هم راستا با شکل بدنه، حالتی افقیتر به خود گرفته است و بقیه خطوط استایلی، همچنان فرمهای قبلی خود را حفظ کردهاند با این تفاوت که یک قطعه شمشیر مانند کرومی، در انتهای پایین رکاب Rocker خودرو، تزئینات نمای جانب را تکمیل کرده است.
اما بیشترین تغییرات در نمای عقب خودرو دیده میشوند که بیشتر آن مربوط به چراغهای عقب است که هرچه به سمت وسط نزدیک میشویم، شاهد کمتر شدن ارتفاع آن هستیم. هرچند که این سبک از چراغ های عقب منتقدان سرسخت خود را داشته و دارد، اما با گذشت زمان و عادت کردن چشم، شما متوجه میشوید که بهطور کل ترکیب چراغهای عقب منحصربهفرد است و بیشتر برای جلوگیری از تکرار و تقلید از خودروهای دیگر به این سبک و سیاق طراحی شده است.
بیشتر بخوانید: بررسی طراحی نسلهای مختلف فورد ماستنگ از ابتدا تا امروز
ترکیببندی فضای داخلی با چرمکاریهای دو رنگ و نورپردازیهای متغیر در جایجای داخل خودرو، حس و حال لاکچری و اسپرت خودرو را افزایش دادهاند و تفاوت کیفیت ساخت فضای داخلی در این کلاس، به طرز چشمگیری ارتقا پیدا کرده و میتوان گفت که دیگر یک خودروی کوچک اقتصادی نیست و تبدیل به یک خودروی لوکس در ابعادی کوچکتر از E کلاس و S کلاس شده است.
اما در ترکیببندی داشبورد کلاس C جدید نسبت به نسل قبلی، خروجیهای تهویه هوا آن که از حالت گرد به کمی چهارگوشتر تمایل پیدا کردهاند و مزین به نورپردازی متغیر در داخل شدهاند. همچنین، کنسول میانی به سمت جلو که میرود، میزبان یک مانیتور عمودی است که تمامی کنترلهای سیستم تهویه، صندلیها و نورپردازی داخلی، همچنین کنترل سیستم صوتی آن توسط همین مانیتور انجام میپذیرد که میزبان نسل نوین رانندگانی است که با فرهنگ موبایل و تبلت بیشتر از پدران خود آشنا هستند.
باید دید که اقبال عمومی خریداران از این مدل، با توجه به رشد بیش از پیش اسیوویها و کراساوورهای رنگارنگ، که «مرسدس بنز هم یکی از بزرگترین و متنوعترین محصولات» را در این رده دارد، چگونه است. به شخصه من خودروهای اسیووی را دوست دارم، اما همچنان یک سدان معقول برایم بیشتر حکم اتومبیل را دارد. سواری نرمتری دارند، فضای کافی در داخل و صندوق بار دارند و هم هندلینگ بهتری در جادهها نسبت به انواع شاسیبلند و کراساوورها دارند.
دو فیلم در انتهای این مقاله نمایشگر تاریخچه خودروهای کلاس سی مرسدس بنز، و همچنین فیلم نمایش دیتیله از فضای بیرونی و داخلی آخرین مدل سی کلاس ۲۰۲۲ می باشد:
خرید و فروش و قیمت خودرو مرسدس بنز کلاس C
نظر شما چیست؟ شما کدام یک از این خودروها را می پسندید؟ شاسیبلند یا کراساوور؟ یا یک سدان خوب را به هر دوی این موارد ترجیح میدهید؟ نظرات و پیشنهادات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.