ایران و آذربایجان ۷۲۰ کیلومتر مرز مشترک باهم دارد و روابط تجاری دو کشور بهصورت سیال در حال انجام است. حجم مبادلات غیرنفتی دو کشور و تراز تجاری وضعیت خوبی دارد. محصولات ایرانخودرو در بازار آذربایجان شناخته شده است و مردم این کشور خودروهایی مانند سمند، سورن و رانا را به خودروهای چینی ترجیح میدهند. پیش از این هم صادرات ایرانخودرو بهصورت محصول آماده و کامل صورت میگرفت و باتوجهبه استقبالی که مردم آذربایجان از محصولات ایرانخودرو داشتند، راهاندازی خط مونتاژ در این کشور برنامهریزی شد.
رستم قاسمی در جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان که با حضور شاهین مصطفی یف معاون نخستوزیر این کشور برگزار شد، با بیان اینکه روابط ایران و آذربایجان همواره برادرانه بوده است، گفت: «ایران مشترکات زیادی با کشور دوست و برادر، آذربایجان دارد که بهعنوان خانواده محسوب میشوند. امیدواریم در سفری که در خدمت معاون نخستوزیر آذربایجان هستیم، موانع فیمابین روابط دو کشور برطرف شود و در موضوعات مختلف به توافق دست یابیم.»
وزیر راه و شهرسازی به برخی موضوعات مذاکرات ایران و آذربایجان اشاره و اظهار کرد: «اجرای این توافقات میتواند منافع مردم دو کشور را تأمین کند.» قاسمی گفت: «ایجاد پل مرزی ۱۰۰ متری خودرویی بر روی پل آستاراچای و تکمیل قطعه کریدور ریلی رشت ـ آستارا که برای دو کشور بسیار مهم است، در این سفر مورد مذاکره قرار میگیرد تا به نتیجه برسیم.»
وی در ادامه خاطرنشان کرد: «دوستان آذربایجانی ما در آستارای ایران سرمایهگذاری احداث ترمینال کردهاند که بخشی از آن انجام شده و بخشی دیگر باقیمانده که قرار است در این مذاکرات در خصوص تکمیل ترمینال صحبت کنیم. همچنین نشستی را هم در آستارای آذربایجان برگزار خواهیم کرد.»
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: «راهاندازی قطار مسافری نخجوان ـ مشهد را مجدداً فعال میکنیم. همکاریهای حمل و نقل جادهای و ترانزیت جادهای از مهمترین مذاکرات این کمیسیون است. بهدنبال افزایش آمار تردد ناوگان جادهای دو کشور هستیم.» قاسمی یکیدیگر از مسائل فیمابین را امضای موافقتنامه تأسیس کریدور دریای سیاه و خلیجفارس عنوان کرد و افزود: «ازسرگیری پروازهای دو کشور در دستور کار این مذاکرات خواهد بود.»
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ایران به آذربایجان خودرو بهصورت CKD صادر میکند، گفت: «سال گذشته ۴۰۰ دستگاه خودرو صادر کردیم و امسال خوشبختانه به ۱۴۰۰ دستگاه افزایش یافته است. همچنین با راهاندازی تولید مشترک خودروی ایرانی در آذربایجان میتوانیم به سایر کشورهای منطقه از طریق آذربایجان صادرات خودرو داشته باشیم.»
وزیر راه و شهرسازی گفت: «ازجمله مسئله عوارض و هزینه حمل در حال حاضر دیده میشود. قبلاً ترددها روان و ساده بود. امیدواریم از این به بعد هم این گونه باشد. قطعاً در گذشته روابط نفتی و فرآوردهها با آذربایجان داشتیم که ادامه خواهیم داد.» قاسمی یادآور شد: «درمورد انرژی و نیرو مذاکراتی داشتیم که در حال انجام است. ایران در سایر صنایع ازجمله خودرو از تکنولوژی زیادی برخوردار است. علاوه بر این، ایرانخودرو آمادگی دارد کامیون و اتوبوس بسازد.»
وی گفت: «ایرانیها توانایی ساخت مسکن، شهرسازی، راهسازی و پروژههای مختلف عمرانی را در آذربایجان دارند. برای این موضوع در آذربایجان برای اجرای پروژههای فنی و مهندسی همکاری خواهیم کرد.» وزیر راه و شهرسازی در پایان خاطرنشان کرد: «بهدنبال ایجاد سقف تجارت میان دو کشور هستیم که در کمیسیون مشترک دو کشور در آینده آن را به امضا میرسانیم.»
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.