بر اساس قانون جدید اگر در خانواده ۲ خودرو دارید (فقط خودروهایی که بهنام افراد تحت تکفل شما هستند) و مجموع ارزش روز این ۲ خودرو هم بیشتر از ۱ میلیارد تومان است، باز هم مشمول مالیات بر خودروهای لوکس خواهید بود. تحریمها موجب شده است که ساختار حاکمیتی در ایران، طی ۱ دهه گذشته تقریباً بهطور کامل از رانت نفت جدا شود. بهاینترتیب باتوجهبه سهم کنونی نفت از بودجه سالانه در ایران، اقتصاد ایران را دیگر نمیتوان بهسادگی یک اقتصاد نفتی به حساب آورد.
در این شرایط از آنجا که درآمدهای دولت از محل صادرات نفت و محصولات وابسته به آن بهشدت کاهش پیدا کرده (از حدود ۱۲۰ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۰ به حدود ۵ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۹)، ظاهراً چارهای نمانده جز آنکه تلاشها برای گستردهترکردن پایه مالیاتی در ایران افزایش پیدا کند.
سید ابراهیم رئیسی با حضور در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در شرایطی لایحه بودجه ۱۴۰۱ را تقدیم مجلس کرد که اخذ مالیات از خودروهای ۱ میلیارد تومان به بالا، برای سومین سال متوالی در لایحه دولت جای گرفته است. گرفتن مالیات از خودروهای بیشتر از ۱ میلیارد تومان در لوایح سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ نیز پیشبینی شده بود، این در شرایطی است که با وجود قید این تبصره در لایحه، دولت دوازدهم اقدامی در این زمینه انجام نداد.
اکنون به نظر میرسد دولت سیزدهم در اجرای مالیاتستانی از خودرو عزمی راسخ دارد و بر درآمد مالیات خودرو حسابی ویژه باز کرده است، اما اینکه چرا در دو سال دولت دوازدهم اخذ مالیات از خودروهای بیشتر از ۱ میلیارد تومان اجرایی نشد، دلایل مختلفی دارد. در این زمینه برخی از مسئولان دولت سیزدهم، دولتمردان دولت پیشین را به اهمالکاری متهم میکنند و برخی دیگر تأکید دارند که تدوین آییننامه برای مالیاتستانی از خودروهای وارداتی که ۳ سال با ممنوعیت ورود به کشور روبهرو است، بسیار سخت و دشوار است. از سوی دیگر باتوجهبه نوسانات نرخ ارز که قیمت وارداتیها را با افت و خیزهای زیادی روبهرو میکند، قیمتگذاری این نوع خودروها را با چالشهایی همراه کرده است.
اکنون برخی اخبار از بررسی دوباره آییننامههای اجرایی این ماده توسط دولت سیزدهم دارد و به احتمال زیاد اخذ مالیات از خودروهای بیشتر از ۱ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ اجرا خواهد شد؛ اما طبق لایحه بودجه ۱۴۰۱ مجموع ارزش انواع خودروی سواری و وانت دو کابین دارای شماره انتظامی شخصی اعم از اشخاص حقیقی (خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل) و حقوقی بیش از ۱۰ میلیارد ریال (۱ میلیارد تومان) مشمول مالیات خواهند شد.
این مالیات بهگونهای است که ارزش خودرو تا مبلغ ۱۵ میلیارد ریال نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد ریال به میزان ۱ درصد تا مبلغ ۳۰ میلیارد ریال نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد ریال به میزان ۲ درصد، تا مبلغ ۴۵ میلیارد ریال نسبت به مازاد ۳۰ میلیارد ریال به میزان ۳ درصد و نسبت به مازاد ۴۵ میلیارد ریال به میزان ۴ درصد در نظر گرفته شده است. همچنین مأخذ محاسبه مالیات خودرو، قیمت روز انواع خودرو باتوجهبه تاریخ ساخت یا واردات آن است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تا پایان سال ۱۴۰۰ تعیین و اعلام میشود.
در ادامه نیز تأکید شده است که همه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلفند مالیات سالانه مربوط به خودروهای تحت تملک خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمنماه ۱۴۰۱ پرداخت کنند. ثبت نقل و انتقال خودروهایی که به موجب این بند برای آنها مالیات وضع شده، قبل از پرداخت بدهی مالیاتی موردانتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره ممنوع است. آنچه مشخص است ماده مربوط به مالیاتستانی از خودروهای لوکس، همان طور که در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ هم در لایحه بودجه بود، درست در سال ۱۴۰۱ موردتأکید قرار گرفته است.
اکنون اینکه معیار مالیاتستانی از این خودروها چگونه باید باشد، سؤالی است که هنوز پاسخ روشنی دریافت نکرده است، اما آنچه مشخص است بسیاری از کارشناسان به دولت توصیه میکنند که دقت زیادی در تدوین آییننامه اخذ مالیات از خودرو داشته باشند؛ چراکه خطا در این زمینه میتواند موجب انتقال نقدینگی و سرمایه از یک بازار به بازار دیگر شود.
***
شما میتوانید اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.