از اواخر اردیبهشت ۱۴۰۱ تا اواخر مرداد این سال با وجود رشد چند درصدی قیمت دلار، افزایش قیمت خودرو در کشور روند ثابتی داشت. در حالی که با افزایش قیمت خودرو در شهریور ۱۴۰۱، این ثبات شکسته شد و حالت صعودی به خود گرفت. تغییری که سبب شده تا بازار راکد و بدون مشتری خودرو این روزها شاهد نوسان رو به بالای قیمت باشد.
عوامل موثر در افزایش قیمت خودرو
بازار در شرایطی با افزایش قیمت خودرو در شهریور مواجه شد که مرحله سوم قرعهکشی خودرو در سامانه یکپارچه برگزار شد. از طرفی بنا به اعلام قبلی، تا پایان شهریور ماه قرار بود تا به گفته مسئولان، شرکتهای واردکننده خودرو مشخص شوند و آذر ماه امسال، اولین گروه از خودروهای وارداتی به کشور برسند.
بنابراین چنین به نظر میرسد که با پایان قرعهکشی خودرو که در آن متقاضیان عادی شانس کمتری برای برنده شدن دارند و از طرفی کاهش امید به احیای زودهنگام برجام و ابهامات موجود درباره واردات خودرو، متقاضیان خودرو طاقتشان طاق شده و به خرید روی آورند.
هر چند دولت وعدههایی در خصوص ورود نخستین خودرو وارداتی به کشور در آذر ماه داده است. اما به دلیل بدقولیهای دولت در زمینه واردات، بسیاری از خریداران امید به ورود این خودروها در پاییز امسال ندارند.
همچنین از آنجایی که قرار بود آیین نامه واردات خودرو در خرداد ماه نهایی شود؛ اما در ماه شهریور و با وجود ابهامات متعدد انجام شد، متقاضیان خودرو بیشتر به وعدههای دولت بیاعتماد شدند. در این آییننامه میزان تعرفه واردات مشخص نشد و تنها اعلام شد که قرار است شناور باشد و پس از فروش خودروهای وارداتی مشخص شود. با وجود چنین سردرگمیهایی در آییننامه میزان تعرفه واردات، احتمال ابطال این آییننامه نیز مطرح شد.
همه این عوامل سبب شد تا افراد دیگر امیدی به افت قیمت خودرو با واردات نداشته باشند. چرا که در صورت فرض ۱۵ هزار دلار برای میانگین قیمت خودرو وارداتی، کمتر از ۷۰ هزار خودرو وارد کشور خواهد شد. در حالی که تنها در سال گذشته طبق آمار برخی سایتها، یک میلیون خودروی نو در تهران معامله شده است. پس ورود ۷۰ هزار خودرو در سال نمیتواند تقاضای بازار را به طور کامل پوشش دهد و به کاهش قیمت کمک کند.
میزان افزایش درصدی خودروهای داخلی و چینی
- بیشترین میزان افزایش قیمت خودرو در شهریور مربوط به کوییک دندهای آر با ۴۶/۱ درصد رشد و خودرو دیگنیتی با ۲۴/۱ درصد رشد است.
- خودروهایی چون پژو ۲۰۶، پژو ۲۰۷، پژو پارس و تارا اتوماتیک حدود ۳۵/۰ درصد رشد قیمت داشته است.
- کمترین میزان افزایش قیمت خودرو در شهریور نیز مربوط به تیبا هاچ بک با ۲۵/۰ درصد رشد است.
- همچنین خودروهایی چون؛پراید ۱۳۱، شاهین، دنا پلاس، سمند ال ایکس، جک اس ۵، هایما اس ۷ و آریزو ۵ توربو، هیچ گونه افزایش قیمتی نداشتند.
- سه خودرو خارجی کی ام سی تی ۸، ام وی ام ایکس ۲۲، چری تیگو ۷ نیز در این بازار صعودی، با کاهش قیمت مواجه شدند.
- شاخص قیمت خودروهای ایرانی بورسان، ۲۳/۰ درصد رشد داشته است. در حالی که شاخص قیمت خودروهای چینی بورسان، ۰۲/۰ درصد کاهش قیمت داشته است. اما به طور کلی شاخص کل قیمت خودروهای بورسان ۱۱/۰ درصد با افزایش قیمت مواجه شده است.
در دیوار بخوانید:
***
***
اخبار خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.