با دستورالعمل بانک مرکزی درباره نحوه پرداخت وام جهش مسکن، زمان مشارکت در ساخت از دو سال به سه سال افزایش یافته است. با این تغییر نه تنها متقاضیان مسکن بلکه بانکها و دولت نیز متضرر میشوند.
به نقل از دنیای اقتصاد، ۲۹ آذر بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ساخت و نوسازی مسکن در طرح جهش تولید مسکن را به بانکهای عامل ابلاغ کرد.
در این دستورالعمل به سازندهها برای بدعهدی در ساخت مسکن نوعی چراغ سبز نشان داده شده که به نفع سازندهها و به زیان دولت، بانکها و متقاضیان است.
دولت در ابتدا وعده داد یک میلیون مسکن را یک ساله میسازد. وزیر راه و شهرسازی ساخت مسکن در یک سال را رد کرد و گفت که ساخت این واحدها ۱.۵ سال زمان میبرد؛ اما در جدیدترین تغییر مدت زمان ساخت به سه سال افزایش یافته است.
براساس دوره مشارکت مدنی، سازنده باید در پایان دوره ساخت که نهایتا دو سال است، نسبت به بازپرداخت تسهیلات دریافتی از شبکه بانکی یا فروش اقساطی واحد و انتقال تسهیلات دریافتی به خریدار برای آغاز دوره بازپرداخت و قسطدهی اقدام کند. این دوره نه فقط برای طرح دولتی بلکه برای پرداخت وام نیز دو سال است اما افزایش دوره ساخت به سه سال به سازندهها برای افزایش طول دوره ساخت چراغ سبز نشان میدهد.
بیشتر بخوانید: اولین واحدهای طرح جهش مسکن چه زمانی تحویل داده میشود؟
در پروژههایی که دوره مشارکت بانک و سازنده دو سال تعیین شده بود، زمان ساخت چند برابر شد. به طور مثال با این که ساخت مسکن مهر از سال ۸۶ شروع شد اما پنج سال طول کشید تا این واحدها تکمیل شود و اولین واحدهای این طرح در سال ۹۱ افتتاح شد. حالا با این چراغ سبزی که بانک مرکزی به سازندهها نشان داده طول دوره ساخت طولانیتر میشود.
چرا وقتی دوره متعارف برای مشارکت در ساخت دو سال است، بانک مرکزی این مدت زمان را افزایش داد؟ آنهم در شرایطی که بانکها قرار است این تسهیلات را از محل منابع داخلی خود پرداخت کنند و باید هر چه زودتر به بانکها بازگردد.
با این اقدام بانک مرکزی به ازای هر روز طولانیتر شدن پروسه ساخت به دلیل تورم ساختمانی و افزایش هزینهها، نه تنها متقاضیان مسکن بلکه بانکها و دولت نیز متضرر میشوند.