شهریور ۱۴۰۰ برای بازار خودروی کشورمان، ماهی امیدبخش بود. با روی کار آمدن دولت سیزدهم در ایران و حمایت و همراهی مجلس شورای اسلامی از دولت جدید، این انتظار در مردم ایجاد شد که بحث واردات خودرو در دستور کار نمایندگان مجلس قرار گیرد. در اواسط شهریور بود که مجلس شورای اسلامی، پس از چند سال چشمانتظاری خریداران و فروشندگان خودرو، بالاخره رای به واردات خودرو داد. البته که مصوبه مجلس به معنی آزادسازی واردات خودرو نبود و شروط زیادی را برای واردکنندگان تعیین میکرد. با این حال، همین مصوبه کافی بود تا بازار خودروی کشور کمی از حالت سکون، که ظاهراً دائمی شده، خارج شود.
هرچند بحث آزادسازی واردات خودرو در رسانهها و بین رجال سیاسی کشور بازتابهای مختلفی داشت و با مخالفتهایی از سوی برخی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام روبهرو شد. مصطفی میرسلیم بیان کرد که اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام مخالف این مصوبه هستند که ساعاتی بعد این ادعا از سوی این مجمع رد شد. همچنین، آیتالله شبستری نیز در سخنانی واردات خودرو را برای ایرانیها نامناسب دانست که با بازتاب گستردهای در شبکههای مجازی روبهرو شد. در نهایت، ایشان طی سخنانی از مواضع قبلی خود فاصله گرفتند.
در نهایت، شورای نگهبان در روز چهارشنبه طرح واردات خودروی مجلس را رد کرد و ماده ۴ آن را مغایر با سیاستهای حمایت از تولید ایرانی و کار و سرمایه ایرانی، مغایر با سیاستهای اقتصاد مقاومتی و مغایر سیاستهای اداری دانست. بنابراین، این مصوبه مجدداً به مجلس برمیگردد و در دستور کار قرار میگیرد تا این ایرادات برطرف شود و دوباره به شورای نگهبان ارسال شود. آنچه مشخص است این است که تا آزادسازی واردات خودرو راه زیادی در پیش است و ظاهرا سران کشور نظرات متفاوتی نسبت به این موضوع دارند. پس خریداران و فروشندگان خودرو باید همچنان شاهد رکود در بازار خودروی کشورمان باشیم.
همهٔ این اخبار و حواشی ما را کنجکاو کرد تا نگاهی به آگهیهای دیوار بیاندازیم تا ببینیم در شهریور ۱۴۰۰ کدام یک از برندها و خودروها بیشترین میزان عرضه و تقاضا را در بازار داشتهاند.
توجه: آنچه در این گزارش میخوانید بر اساس میزان عرضه و تقاضای خودروهای آگهی شده در وبسایت و اپلیکیشن دیوار تهیه شده است. منظور از عرضه در این نمودارها، آگهیهای ثبت شده بر روی دیوار و منظور از تقاضا، جستجوی کاربران بر روی سایت و اپلیکیشن دیوار بوده است
محبوبترین برندهای خودرو در شهریور ۱۴۰۰ چه بودند؟
در بین خودروهای وارداتی، برند پژو با اختصاص دادن نزدیک ۳۶ درصد از آگهیها و ۳۲ درصد از جستجوی کاربران دیوار، پرمتقاضیترین برند خودرویی داخلی محسوب میشود. پژو سالهاست به دلیل عرضه خودروهای مقرونبهصرفه و اقتصادی در کشور به گزینه اول خرید بسیاری از افراد در قشر متوسط جامعه تبدیل شده است و بسیاری از ایرانیها این خودروها را نه تنها فرانسوی، بلکه ایرانی میدانند.
در رتبه بعدی این فهرست، برند پراید قرار دارد؛ خودرویی که نزدیک به دو سال است که از خط تولید خارج شده اما این موضوع مانع از فروش آن نشده است. دلیل این موضوع را باید در افزایش قیمت خودرو در بازار و البته پایین آمدن قدرت خرید مردم در سالهای اخیر دانست. اشتباه نکنید. پراید همچنان ارزانترین خودروی صفری است که میتوان در بازار کشورمان تهیه کرد، با این تفاوت که قیمت این خودرو در تابستان ۱۴۰۰ افزایش پلکانی داشت، به طوری که در شهریور ماه قیمت برخی از این انواع پراید به ۱۵۰ میلیون تومان رسید!
در هر صورت، پراید با اختصاص دادن ۲۲ درصد از آگهیها و ۳۲ درصد از جستجوی کاربران توانست در رتبه دوم پرمتقاضیترین برندها در بین خودروهای داخلی قرار بگیرد. همانطور که از آمار هم مشخص است میزان تقاضا برای خودروهای پراید در شهریور به اندازه خودروهای پژو بوده است، با این حال توقف تولید این خودرو و هزینههای پایین آن سبب شده که میزان عرضه آن در بازار کم باشد.
در رتبه بعدی پرمتقاضیترین برندهای خودروهای داخلی، خانواده سمند و تیبا قرار دارند که هر دو به عنوان اولین خودروهای ملی شرکتهای ایران خودرو و سایپا شهرت دارند. سمند با اختصاص دادن ۶ درصد از آگهیها و ۵ درصد از کلیکها به خود توانست در رتبه سوم قرار بگیرد. سهم تیبا نیز از آگهیها و میزان جستجوی کاربران ۵/۵ درصد بود که آن را در رتبه ۴ قرار داد.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، امویام و کوییک نیز به ترتیب با اختصاص دادن ۴ درصد و ۳ درصد از تعداد آگهیها در رتبه پنجم و ششم پرمتقاضیترین برندهای خودرو قرار گرفتند. همچنین، میزان جستجوی کاربران در شهریور ماه برای امویام ۳ درصد و برای کوییک ۱/۵ درصد بوده است.
اما محبوبترین برندهای خودرو خارجی در شهریور ۱۴۰۰ چه بودند؟ در بین برندهای خارجی، هیوندای چند سالی است که محبوبترین خوروسازی خارجی در کشورمان است. کیفیت بالای ساخت، هزینه کم در قیاس با رقبای ژاپنی و آلمانی و البته در دسترس بودن قطعات از جمله دلایل محبوبیت محصولات این کمپانی در کشورمان است.
در شهریور ماه ۱۴۰۰ هم هیوندای با به دست آوردن ۲۸ درصد از آگهیهای خودرو و ۳۰ درصد از میزان جستجوهای کاربران لقب پرمتقاضیترین برند خودروی خارجی بازار را از آن خود کرد.
در رتبه بعدی برند کیا قرار دارد. برند کیا با اختصاص دادن ۲۲ درصد از آگهیها و ۱۹/۵ درصد از جستجوی کاربران در رتبه دوم فهرست پرمتقاضیترین برندهای خودروی خارجی قرار گرفت. در رتبه سوم نیز برند محبوب تویوتا قرار دارد. تویوتا در حالی ۱۱ درصد از آگهیهای خودروهای خارجی شهریور را از آن خود کرد که ۱۴/۵ درصد از کلیکها و جستجوی کاربران به این برند ختم شده است. این موضوع به این معناست که میزان تقاضا برای این برند به مراتب بالا است. با این حال، افزایش قیمت محصولات این کمپانی در ایران و همچنین، عدم تمایل صاحبان این خودرو به فروش سبب شده که میزان تقاضا برای این خودرو بالاتر باشد.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، برندهای رنو، بامو و بنز نیز در رتبههای بعدی پرمتقاضیترین برندهای خودروساز خارجی در کشور قرار دارند. البته که میزان تقاضا برای برندهای بامو و بنز کمی بیشتر از میزان عرضه آنها در بازار بوده است.
پرمتقاضیترین خودروهای داخلی در شهریور ۱۴۰۰ چه بودند؟
سال گذشته در پایان تابستان، گزارش در تابستان ۹۹ چه خودروهایی بیشترین تقاضا را داشتند؟ را منتشر کردیم. در آن گزارش انواع خودروهای پراید و پژو در بین پرمتقاضیترین خودروهای داخلی کشور بودند. امسال نیز اوضاع تفاوت چندانی ندارد و تنها جایگاه برخی از مدل خودروها جابهجا شده است. دلیل این موضوع، پویا نبودن صنعت خودروی کشور و وجود نداشتن جایگزین برای خودروهایی در این بازه قیمتی است.
در شهریور ۱۴۰۰ بیشترین میزان آگهی در دستهبندی خودروهای داخلی برای پژو پارس ثبت شده است. این خودرو ۹/۴ درصد از آگهیهای خودروهای داخلی را به خودش اختصاص داده است. این در حالی است که میزان تقاضا برای این خودرو در دیوار ۹/۷ درصد بوده است.
از طرف دیگر، بیشترین میزان تقاضا در شهریور ۱۴۰۰ برای پراید صندوقدار (سدان) بوده که ۱۴ درصد از جستجوهای کاربران دیوار را به خود اختصاص داده است. پراید صندوقدار که سالهاست از تولیدش میگذرد در شهریور ماه پرطرفدارترین خودروی داخلی در میان کاربران دیوار بود.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، رتبههای بعدی پر متقاضیترین خودروهای داخلی به پژو ۲۰۶ و پژو ۴۰۵ اختصاص دارد که به ترتیب ۱۰ و ۸ درصد از آگهیها و ۹ و ۷/۲ درصد از جستجوهای کاربران را در شهریور ماه در اختیار داشتند. این آمار دقیقاً در راستای در نمودار محبوبترین برندهای خودروی داخلی است که در آن پژو، بیشترین میزان عرضه و تقاضا را داشت.
در رتبههای بعدی این فهرست پراید ۱۳۱ و سمند ال ایکس و پژو ۲۰۷ قرار دارند که هر کدام به ترتیب ۷/۱ و ۴/۴ و ۳/۸ درصد از میزان آگهیهای خودروهای داخلی در شهریور را به دست آوردهاند. این در حالی است که میزان تقاضا برای پراید ۱۳۱ نزدیک به ۸ درصد بوده که کمی از میزان عرضه آن در بازار بیشتر بوده است.
پرمتقاضیترین خودروهای وارداتی در شهریور ۱۴۰۰ چه بودند؟
در بین خودروهای خارجی نیز میتوان گفت محبوبترین مدلهای خودرو از آن دو برند کرهای هیوندای و کیا است؛ به طوری که از ۱۰ خودروی اول، ۸ گزینه متعلق به این دو خودروساز است.
پرمتقاضیترین خودروی خارجی در شهریور گذشته، شاسیبلند محبوب سانتافه ix45 بوده که سهم قابلتوجهی از میزان عرضه و تقاضا را از آن خود کرده است. البته چند سالی است که هیوندای سانتافه به عنوان محبوبترین خودروی خارجی بین ما ایرانیها شناخته میشود. هیوندای سانتافه با اختصاص دادن ۱۲ درصد از آگهیهای خودروهای وارداتی به خود و کسب نزدیک به ۱۴ درصد از جستجوی کاربران پرمتقاضیترین خودروی خارجی شهریور در دیوار نام گرفت. در زمان تهیه این مطلب، نسخههای صفر ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ این خودرو بین ۲ میلیارد و ۱۰۰ تا ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان قیمتگذاری میشدند.
در رتبه دوم این فهرست، کیا اپتیما قرار دارد. در شهریور ماه، کیا اپتیما ۸/۵ درصد از آگهیهای خودروهای وارداتی و ۷/۶ درصد از میزان جستجوی کاربران را در اختیار گرفت. کیا اپتیما در زمان نگارش این مطلب، حدود ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان قیمت دارد. نسخه هیبرید این خودرو نیز کمی بالاتر از ۲ میلیارد تومان خرید و فروش میشود.
در رتبه بعدی نیز هیوندای آزرا گرنجور قرار دارد که توانست ۷/۴ درصد از میزان تقاضا و ۵/۶ درصد از آگهیها را از آن خود کند. نکته جالب در خصوص این سه خودرو این است که همگی میزان تقاضای بالاتری نسبت به عرضهشان دارد که نشان نیاز کشور به واردات خودرو است. قیمت آزرا گرنجور در زمان تهیه این مطلب، بین ۲ میلیارد و ۶۰۰ تا ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان است.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، در رتبههای ۴ تا ۸ این فهرست نیز به ترتیب خودروهای کیا سراتو، کیا اسپورتیج، هیوندای النترا، هیوندای سوناتا NF و کیا سورنتو قرار دارند که نشان از مقبولیت بالای خودروسازان کرهای در بین خریداران و فروشندگان ایرانی است. قیمت مناسب نسبت به سایر رقبا، امکانات و آپشنهای متنوع و تعمیرپذیری راحت این خودروها سبب شده که میزان تقاضا در بازار برای خودروهای کرهای بسیار بالا باشد.
در فهرست پرمتقاضیترین خودروهای وارداتی شهریور ۱۴۰۰، باید به تویوتا کمری و رنو تلیسمان نیز اشاره کرد که به ترتیب در رتبههای ۹ و ۱۰ قرار دارند. تویوتا کمری ۲/۴ درصد از آگهیها و ۲/۸ درصد از تقاضای بازار را از آن خود کرده است. رنو تلیسمان هم با کمی اختلاف با کسب ۲/۳ درصد از آگهیها و ۱/۸ از جستجوها در رتبه دهم قرار دارد.
در انتظار آزادسازی واردات خودرو
اگر این متن را با گزارشی که سال گذشته از وضعیت بازار خودروی بازار کشور منتشر کردیم، مقایسه کنید تفاوت چندانی نمیبینید چرا که وضعیت بازار خودرو چند سالی هست که به همین شکل است و تنها تفاوت محسوس را شاید بتوان در افزایش قیمت خودرو نسبت به سال گذشته جستجو کرد.
آزادسازی واردات خودرو هرچند که تنها بخشی از معادله پیچیده بازار خودروی ایران است، اما میتواند در وضعیت فعلی امیدبخش باشد و تکانی اساسی در بازار کشور ایجاد کند.
پیشبینی شما از وضعیت بازار خودروی کشور چیست؟ نظرات خود را از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.