حدود ۲۵ درصد از جمعیت تهران در بافتهای فرسوده زندگی میکنند که خطر زلزله و فرونشست زمین آنها را تهدید میکند. همچنین ۴۰ درصد از بافتهای نوسازی شده از نظر کیفیت ساخت، مطلوبیت لازم را ندارند.
به نقل از تسنیم، فرونشست زمین به یکی از دغدغههای مردم تبدیل شده است. کمتر از سه هفته قبل فرونشست زمین در نسیم شهر ۱۲ واحد مسکونی در معرض بلعیده شدن قرار گرفتند.
به گفته رئیس بخش زلزله شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، جنوب غرب شهر تهران یکی از مناطقی است که با خطر فرونشست تهدید میشود. این منطقه به صورت پهنه وسیعی با وسعت ۲۵ در ۶۰ کیلومتر در سمت جنوب غرب تهران و دشت شهریار قرار دارد و مناطق ۱۷ ، ۱۸ و ۱۹ تهران را نیز در برگرفته است که ۲.۵ میلیون نفر در آن ساکن هستند.
علی بیتالهی میگوید:
در جنوب تهران فرونشست را به صورت عمده داریم، براساس آمارها ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار واحد مسکونی در تهران و در شهرهای جنوب غربی تهران در زون فرونشست زمین قرار دارند.
براساس اظهارات او، دولت قصد دارد برای حل این مشکل، بخشی از واحدهای نهضت ملی مسکن در بافتهای فرسوده بسازد. همچنین در مصوبهای تاکید شده که از هرگونه بارگذاری جمعیتی در زونهایی که فرونشست زمین در آنها بالا است خودداری شود.
بیشتر بخوانید: همه آنچه باید درباره طرح مسکن حمایتی یا جهش مسکن بدانید
شرط احیای بافت فرسوده چیست؟
بیتالهی شرط احیای بافتهای فرسوده و در معرض فرونشست را رضایت ساکنان میداند و توضیح میدهد: تا زمانی که ساکنان به این کار رضایت ندهند اقدام برای نوسازی و جایگزینی واحدهای مسکونی کار دشواری است. برخی از واحدها مشاعی دارند و باید رضایت عمومی وجود داشته باشد.
در این خصوص مدیرعامل نوسازی شهر تهران میگوید: براساس آمارها به دلیل عقب ماندگی در حوزه نوسازی بافتهای فرسوده، نیاز هست که سالانه ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در تهران نوسازی شود. برای ساخت این واحدها ۴۵۰۰ هکتار بافت فرسوده و ۴۵۰۰ هکتار اراضی ناکارآمد در شهر تهران وجود دارد.
به گفته زهرا نژاد بهرام، در روش پلکانی قرار است در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰۰ هزار، در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۲۵ هزار و در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۵۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده ساخته شود.
او در خصوص بافتهای فرسودهای که نوسازی شدهاند عنوان میکند: ۴۰ درصد از بافتهای نوسازی شده از نظر کیفیت ساخت، مطلوبیت لازم را ندارند. همچنین ۱۰ هزار هکتار بافت ناپایدار در تهران وجود دارد که ویژگی اصلی آن عدم استحکام است.