تصویرسازی از فرد نابینا در حال استفاده از قابلیت دسترسی پذیری دیوار با صفحه خوان

 گزارش پایانی تیم دسترسی‌پذیری دیوار؛ تحول تجربه نابینایان و افراد دارای معلولیت

تیم دسترسی‌پذیری دیوار پس از ۱۵ ماه‌ فعالیت متمرکز و تلاش مستمر، با رفع موانع دیجیتال در پلتفرم دیوار و تدوین فرآیندهای پایدار برای حفظ این دستاورد، به کار خود پایان داد.

اسفند ۱۴۰۳ در حالی کار این تیم به پایان رسید که بیش از ۳۳۰ مشکل دسترسی‌پذیری در پلتفرم‌های مختلف دیوار شناسایی و رفع شد. درحال‌حاضر تعداد کاربران نابینای فعال در پلتفرم اندروید دیوار به‌صورت هفتگی از مرز ۱۰ هزار نفر گذشته است.

اهمیت دسترسی‌پذیری در پلتفرم‌های دیجیتال

دیوار همواره در تلاش برای فراهم کردن تجربه‌ای ساده و بی‌دغدغه برای خرید و فروش برای همه مردم، فارغ از توانایی‌ها و تفاوت‌هایشان است. بر همین اساس هدف اصلی تیم دسترسی‌پذیری دیوار ایجاد امکان استفاده آسان و بدون مانع از پلتفرم دیوار برای همه کاربران، بدون توجه به نوع یا میزان توانایی، تعریف شد.

با فراهم شدن دسترسی‌پذیری در پلتفرم‌های دیجیتال، تمام افراد از جمله افراد دارای معلولیت، سالمندان و افراد با آسیب‌های موقت می‌توانند به شکلی برابر از امکانات بهره‌مند شوند و عدالت اجتماعی در این زمینه تحقق پیدا کند. 

مهم‌ترین اقدامات انجام‌شده برای دسترسی‌پذیری دیوار

تیم دسترسی‌پذیری دیوار با تمرکز بر ایجاد تجربه‌ای برابر برای کاربران دارای معلولیت، به‌ویژه افراد نابینا و کم‌بینا، مشکلات دسترسی‌پذیری که باعث می‌شدند دیوار برای استفاده افراد دارای معلولیت متناسب نباشند یا با ابزارهای کمکی نظیر صفحه‌خوان‌ها سازگاری نداشته باشند را رفع کرد. این اقدامات در تعامل مستقیم با جامعه افراد دارای معلولیت از جمله جلسات کاربر پژوهی، بازخورد کاربران و برگزاری رویدادهای «رو در رو» اتفاق افتاد.

 تیم‌های فنی دیوار با همکاری نزدیک با تیم دسترسی‌پذیری، مشکلات وب و اپلیکیشن اندروید را به‌طور کامل حل کردند. در پلتفرم iOS نیز بحرانی‌ترین و چالش برانگیزترین مسائل دسترسی‌پذیری رفع شد. برای حفظ این دستاورد، راهنماها و فرآیندهای تست و توسعهٔ دسترسی‌پذیر در چرخهٔ توسعهٔ محصول ادغام شد و هر تیم ملزم به رعایت آن‌هاست. کارشناس دسترسی‌پذیری دیوار نیز مسئول تداوم دسترسی‌پذیری و پیگیری مشکلات احتمالی در این زمینه خواهد بود.

دیوار همچنین تجربه خود را با شرکت‌هایی چون دیجی‌کالا، پرداخت سداد و سامان، بازارپی رهنما کالج و چندین شرکت دیگر به اشتراک گذاشت و با برگزاری رویدادهایی مثل GAAD (روز جهانی دسترسی‌پذیری)، سعی کرد بر گاهی عمومی و انگیزه صنعت برای توجه به این موضوع افزایش دهد. برگزاری بوت‌کمپ‌ها، جلسات انتقال تجربه با متخصصان بین‌المللی و با مشارکت و همکاری کارشناسانی از میان جامعه افراد دارای معلولیت و افزودن درس دسترسی‌پذیری به مسیر جذب نیروهای جدید باعث شد آگاهی و توجه به این موضوع در تیم‌های دیوار نیز نهادینه شود. همچنین در همکاری با شرکای تجاری، حداقل استانداردهای دسترسی‌پذیری برای افزونه‌های کلیدی در مسیر استفاده از دیوار، مانند درگاه‌های پرداخت، الزامی شد.

از جنبهٔ اقدامات تعاملی و آگاهی‌رسانی نیز، برگزاری کمپین‌هایی مانند «بشنو و بگرد» و «نشست رودررو با کاربران نابینا و کم‌بینا» و انجام پژوهش‌های میدانی باعث شد تا هم آگاهی عمومی در زمینه دسترسی‌پذیری بالا برود و هم مشارکت کاربران نابینا برای شناسایی نیازهای واقعی آن‌ها افزایش پیدا کند. آمارها نشان می‌دهد که با پایان این پروژه، رضایت کاربران نابینا از کار با دیوار به ۸۳ درصد و آگاهی از برند دیوار در این جامعه به ۹۶ درصد رسیده است.

تداوم مسیر دسترسی‌پذیری در دیوار

یکی از نابینایانی که در پژوهش رضایت‌سنجی دیوار شرکت کرده می‌گوید: «حالا خودم می‌توانم برای خانواده و دوستانم آگهی ثبت کنم یا معامله انجام بدهم. انگار دیوار، چشم‌های ما شده.» این، دیدگاهی است که تیم دیوار از آن با عنوان «حق مسلم افراد دارای معلولیت» یاد می‌کند و بخش مهمی از مسئولیت اجتماعی خود می‌داند. 

تیم دسترسی‌پذیری اعلام کرده است که مسئولیت تداوم این مسیر با واحدها و تیم‌های محصول و توسعه خواهد بود و چک‌لیست‌ها و فرآیندهای تضمین کیفیت، به شکل پایدار در گردش کار باقی خواهد ماند.

دیوار ارتباط خود را با کاربران دارای معلولیت حفظ می‌کند تا فرایند گزارش‌دهی مستمر همچنان بتواند به تداوم دسترسی‌پذیری در دیوار کمک کند. از طریق راه‌های ارتباطی زیر می‌توانید با ما در ارتباط باشید:

Email: A11y@Divar.ir

Telegram: @DivarA11y

اخبار مرتبط

آغاز به کار نوشدارو؛ رسانه‌ای برای ارتقای امنیت و سواد دیجیتال

مدیران دیوار در نشست با کاربران حرفه‌ایِ باکیفیت: «درخشش این شهر با شما کلید خورد»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *