در راستای هوشمندسازی پلیس بهویژه پلیس راهور که در این زمینه پیشگام بوده است، پلاک سوم در قالب دو چیپ روی پلاک و زیر شیشه جلو و زیر آئینه باید نصب شود که این چیپ اطلاعات VIN و سایر اطلاعاتی که نیاز است در یک حجم مشخص (۳۰ تا ۹۰ کیلوبایت) در آن چیپ گنجانده میشود. برابر قانون پلیس راهنمایی و رانندگی جدا از پلاکی که روی خودرو در طرح تعویض پلاک نصب میکند، باید یک پلاک سومی هم روی ماشینها نصب میکردند که به آن پلاک سوم میگویند، پلاک سوم یک قانون است.
تمامی اطلاعات در چیپها که موسوم به پلاک سوم است، وجود دارد که مأموران راهور میتوانند در لحظه ارکان خودرو را با اطلاعاتی که نزد پلیس است، تطبیق دهند و در لحظه ثابت میشود که این خودرو سرقتی است یا خیر. درحالیکه در شرایط کنونی ملاک اصالت خودروها پلاک خودرو است، درصورتیکه با اجراییشدن قانون پلاک سوم سایر مشخصات خودرو در دست افزارهای پلیس نشان داده میشود و پلیس میتواند سرقتیبودن خودرو را احراز کند.
پلاک سوم با هر بار تمدید اعتبار پلاک، نقل و انتقال مالکیت و تعویض قطعات اصلی و رنگ وسیلهنقلیه با اطلاعات جدید تولید و جایگزین پلاک سوم پیشین خواهد شد.
سردار سیدکمال هادیانفر از اجرای این طرح پس از ۱۷ سال خبر داد و گفت: «پلاک سوم همان پلاک الکترونیکی است که در اصل مانند یک چیپ بوده و با برچسب میتوان بر روی بدنه خودرو (روی شیشه خودرو) نصب کرد.»
وی در ادامه افزود: «تخلفاتی مانند خودروهای سرقتی، خودروهای تحتتعقیب با نصب پلاک سوم به سرعت مشخص میشود و همچنین میتوان بهراحتی اصالت خودرو را بررسی کرد.»
رئیس پلیس راهور با اشاره به اینکه نصب پلاک سوم بر روی خودروها یک قانون است که در سال ۸۴ تصویب شده است، اما در چند سال گذشته اجرایی نشده و به آن اهمیتی داده نشده است، اظهار داشت: «پلاک سوم الزام قانونی دارد که باید حتماً اجرایی شود. همان طور که گفتم این پلاک باید از داخل شیشه زیر آئینه از جلو و عقب خودرو نصب شود.»
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
هادیانفر تصریح کرد: «اطلاعاتی از قبیل نوع خودرو، مدل خودرو، رنگ خودرو و شماره شاسی و شماره موتور و اطلاعات کد ملی مالک و غیره در این پلاک وجود دارد که پلیس میتواند با دستافزارهایی که در دست دارد، تمامی این اطلاعات را از روی این پلاک دریافت کند.»
وی با اشاره به مزایای پلاک سوم خاطرنشان کرد: «برخی از رانندگان گلایه میکنند در محلی نبودند، اما از آن محل برای آنان پیامک جریمه آمده است و بعد که پیامک را بررسی میکنیم، متوجه میشویم که فردی پلاکش را مخدوش کرده است. با اجرای طرح پلاک سوم میتوان از مخدوشکردن پلاکها و جرایم مربوط به این تخلف جلوگیری کرد.»
رئیس پلیس راهور گفت: «همچنین افسر راهور برای اینکه اصالت یک ماشین را چک کند، باید کاپوت را بالا بزند و شماره شاسی را نگاه کند که با اجرای پلاک سوم دیگر به این کار نیازی نیست و افسر میتواند کنار خیابان با دستافزارش این پلاک را اسکن و مشخصات را مشاهده کند.»
وی با اشاره به اینکه سالانه بیش از ۵ میلیون پلاک جابهجا میشود، بیان کرد: پلاکهایی که دیگر نیاز نمیشود، بعد از یک سال در دستگاه خردکن ریخته میشود و اتلاف انرژی را بهدنبال دارد. با پلاک سوم دیگر شاهد این اتفاقات نیستیم.»
هادیانفر در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه زمان پلاک سوم در کشور اجرا و الزامی میشود، گفت: «آزمایشهای مربوط به این پلاک در شهرک آزمایش انجام شده است. مصوبات و مجوزهای لازم هم از فرمانده انتظامی کل کشور اخذ شده است. تلاش داریم تا تولید پلاک سوم را در نیمه اول ۱۴۰۱ آغاز کنیم.»
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.