درباره شاخص ESG در سالهای اخیر زیاد شنیدهایم. نام این شاخص، از سه حرف اول کلمات محیط زیست (Environment)، اجتماعی (Social) و حاکمیت (Governance) گرفته شده است. موضوع شاخص ESG و ویژگیهای آن، در حوزه اخلاق کسب و کار قرار میگیرد. در واقع این شاخص، معیاری کمی برای سنجش وجدان کاری شرکتهای کسب و کار در زمینه محیط زیستی، مسئولیت اجتماعی و چند و چون سلامت ساختار قدرت در حاکمیت شرکت است.
همه انسانها انتخابهایشان بر اساس ارزشها و اصول مشخصی است. هر یک از ما مخاطب کسب و کارهای مختلف هستیم و بدیهی است که مشتری و سهامدار کسب و کاری خواهیم بود که اصول و ارزشهایی مشترک با آنها داریم.
به عنوان مثال بسیاری از دوستداران حیوانات و حامیان حقوق حیوانات، محصولات شرکتهای زیبایی و آرایشی که در فرآیند تولید محصولات آنها از تست حیوانی استفاده نشده باشد را ترجیح میدهند؛ یا اینکه فعالان محیط زیست استفاده از پوشاک پایدار و محصولات تولیدکنندگانی که مروج مصرفگرایی نیستند را ترجیح میدهند و بنابراین چه برای سرمایهگذاری و چه برای خرید سراغ محصولات شرکتهایی میروند که منطبق با اصول محیط زیستی و مسئولیت اجتماعی است.
جهان در حال تغییر است و چالشهای جهانی، مانند خطر آب و هوا، افزایش فشارهای نظارتی، تغییرات اجتماعی و جمعیتی و نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی و امنیت دادهها، ریسکهای جدید یا فزایندهای را برای سرمایهگذاران ایجاد میکند. بدیهی است که در چنین شرایطی تقاضای اجتماعی هم برای گزارشهای شفاف شرکتها درباره عملکرد محیط زیستی، اجتماعی در سالهای اخیر بسیار افزایش داشته باشد. بر اساس نظرسنجی اخیر سرمایه گذاران PwC، هفتاد و نه درصد از پاسخ دهندگان گفتند که گزارش ESG عامل مهمی در تصمیم گیری سرمایه گذاری آنها است، در حالی که ۴۹ درصد از پاسخ دهندگان گفتند اینکه شرکت اقدامات مهم برای بهبود شاخص ESG انجام نمیدهد، تاثیری در تمایل آنها به سهامداری آن شرکت ندارد.(دلیل بالا بودن این در صد از ۱۰۰ درصد، به دلیل چند متغیره بودن آمارگیریهاست)
ESG با صنعت چه کرد؟
- ظهور معیارهای ESG در دو دهه گذشته، مفهوم سرمایهگذاری آگاهانه اجتماعی را پررنگتر کرد؛ به این معنی که نگاه سهامداران و تمایل آنها را به سهامداری در شرکتهایی که در معیارهای ESG رتبه بالایی دارند، تغییر داد.
- صاحبان کسب و کار نیز برای ماندگاری کسب و کار در چرخه رقابت و محیط صنعت ناگزیر به رعایت شاخصهایی نظیر EGS برای پایداری در محیط کسب و کار هستند.
- سه دسته معیارهای زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی با نام اختصاری (ESG) چارچوبی برای کمک به سرمایه گذارانی ایجاد میکند که میخواهند ارزشهای شخصی را در رویکرد سرمایه گذاری خود بگنجانند. از طرفی عملکرد کسب و کارها در این سه بخش معمولا در گزارشهای مالی شرکتها آورده نمی شود.
- فرآیند غربالگری ESG شرکتهایی را شناسایی میکند که رویههای زیستمحیطی مناسب، اصول مسئولیتپذیری اجتماعی قوی، و ابتکارات حاکمیت اخلاقی را در خط مشیهای شرکت خود ایجاد کردهاند.
- به طور خلاصه معیارهای زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی یا معیارهای ESG به سرمایه گذاران این امکان را میدهد که بینشی از پایبندی (یا عدم پایبندی) شرکت مورد نظرشان به شیوههای اخلاقی داشته باشند.
- این سه جزء به روشهای زیر تعریف میشوند:
- دغدغههای محیطی؛ به معنای تأثیر یک شرکت بر محیط زیست و توانایی شرکت در مدیریت کاهش خطرات مختلف که میتواند به محیط زیست آسیب برساند. مثل سابقه شرکت در مورد بهره وری انرژی، مدیریت زباله، حفظ آب و سایر منابع طبیعی و حیوانات .
- دغدغههای اجتماعی؛ به معنای روابط یک شرکت با سایر مشاغل، جایگاه آن در جامعه محلی، تعهد آن به تنوع و مشارکت در بین نیروی کار و هیئت مدیره، مشارکتهای خیریه آن، و اینکه سیاستگذاریهایی که درباره بالا بردن سطح بهداشت سلامت و روان و ایمنی کارکنان شرکت باشد، در برنامههای شرکت تعریف شده است یا نه؟ را ارزیابی می کند.
- حاکمیت شرکتی؛ فرآیندهای داخلی شرکت، مانند روشهای حسابداری شفاف، پاداش مدیران و ترکیب هیئت مدیره و همچنین روابط آن با کارکنان و سهامداران را ارزیابی میکند. همچنین ممکن است شامل مقررات داخلی طراحی شده برای جلوگیری از تضاد منافع و رفتار غیراخلاقی باشد.
انواع معیارهای ESG
طبقه بندی دقیق مسائل ESG ممکن است دشوار باشد، اما موسسه CFA به طور موثر آنها را به شرح زیر تقسیم کرده است:
ملاحظات و دغدغههای زیست محیطی
- تغییرات آب و هوا و انتشار کربن
- آلودگی هوا و آب
- تنوع زیستی
- جنگل زدایی
- بهره وری انرژی
- مدیریت پسماند
- کمبود آب
ملاحظات و دغدغههای اجتماعی
- رضایت مشتری
- حفاظت از داده ها و حریم خصوصی
- جنسیت و تنوع
- تعهد شغلی
- روابط اجتماعی
- حقوق بشر
- استانداردهای کار
ملاحظات و دغدغههای حاکمیتی
- ترکیب هیئت مدیره
- ساختار کمیته حسابرسی
- رشوه و فساد
- غرامت اجرایی
- لابی کردن
- مشارکت های سیاسی
حالا ESG چگونه ارزیابی میشود؟
- بسیاری از شرکتها عملکرد خود را با توجه به معیارهای ESG اندازهگیری میکنند و این عملکردها را در گزارشهای سالانه و سایر اسناد تبلیغ میکنند.
- عملکرد ESG برای شرکتهای جداگانه نیز توسط ارائهدهندگان شخص ثالث مانند Morningstar، Bloomberg، و MSCI و همچنین رسانهها اندازهگیری و گزارش میشود.
- سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از وبسایتهایی مانند Sustainalytics، در بخشی که رتبه ESG شرکتها را گزارش میکند و آن را با سایر شرکتها در آن صنعت مقایسه میکند، درباره شرکتها تحقیق کنند تا دریابند که چگونه از نظر معیارهای ESG امتیاز کسب میکنند.
- همچنین میتوانید با نام شرکت و «گزارش ESG» به صورت آنلاین جستجو کنید.
به شعار دنیای سالم، کارکنان سالم، محل کار سالم توجه کنید!
در سالهای اخیر تغییرات فیزیکی در فضاهای اداری ایجاد شده است که اکنون بسیاری از آنها با رعایت ملاحظات بهداشتی، ایمنی و محیطی طراحی شدهاند. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که گذراندن حداقل ۱۲۰ دقیقه در هفته در تماس با طبیعت با سلامتی همراه است و بسیاری از کسب و کارها را وادار می کند که برای کارمندانشان گردشها یا تفریحات طبیعی بیشتری را در محیط کار بگنجانند.
در حالی که بسیاری ممکن است بر این باور باشند که راهحلهای ESG گران هستند و مزایای اضافی کمی دارند، کسبوکارها میتوانند با اجرای گامهای سادهای که نیازی به پرهزینه بودن ندارند، به محل کار سالمتری دست یابند. این راه حلها عبارتند از:
- تمرکز بر محیط ساخته شده: اطمینان حاصل کنید که عملیات طراحی محل کار، از یک محیط سالم و ایمن، با تهویه خوب، دسترسی به هوای تازه و سیاست های پایداری پشتیبانی میکند.
- آموزش: شرکتها میتوانند کمکهای آموزشی، مانند پشتیبانی از دورههای آموزشی خارجی یا صدور گواهینامه را در نظر بگیرند. آنها همچنین می توانند برنامه های بازآموزی و مهارت آموزی را برای آن دسته از کارگرانی که پس از غیبت به کار باز می گردند ارائه دهند – برای مثال مرخصی بدون حقوق.
- مشارکت اجتماعی و ایجاد جامعه: گروههایی در اجتماعات محل کار ایجاد کنید که کارکنان بتوانند برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و بهترین شیوهها به آنها ملحق شوند. برنامههایی را برای تعامل با برنامههای جامعه محلی تنظیم و اجرا کنید.
تشویق مشارکت محیطی: به کارمندان کوپنها یا تخفیفهایی از برندهای مورد علاقه شان بدهید. این کار میتواند در ازای خدماتی عامالمنفعه نظیر کاشت درخت، تمیز کردن پارکها یا سواحل یا کمک به اهداف زیست محیطی باشد.
سازمانها با پذیرش سلامت و تندرستی کارکنان بهعنوان یک عامل محوری در استراتژیهای ESG خود و درهمتنیدهشدن این دو، میتوانند نیروی کار انعطافپذیر، مولد و نوآورانهتری ایجاد کنند که به خوبی برای آینده موقعیت مناسبی دارد. آنها همچنین میتوانند درآمد خود را افزایش دهند و در عین حال به تبدیل جهان به مکانی بهتر و ایمن تر برای زندگی کمک کنند و این یک برد-برد است.
ESG در مقابل CSR
هر دو شاخص درباره مسئولیت اجتماعی کسب و کارها هستند. . سرمایهگذاری ESG یک رویکرد فراگیر است که شرکتها را با اقدامات مثبت آنها در معیارهای محیطی، اجتماعی و حاکمیتی از طریق معیارهای کمیتر ارزیابی میکند اما CSR که مخفف Corporate Social Responsibility است روند کیفی انجام تعهدات اجتماعی کسبوکارها را مشخص میکند.
کمی درباره CSR بیشتر بدانیم
CSR یک عملکرد داخلی است و باعث تقویت فرهنگ سازمان میشود که مولفههایی چون تنوع پذیری، مشارکت پذیری را بین کارکنان ترویج میدهد.
CSR برای کسبوکارها بسیار مهم است، چون کارکنان در محیط سازمانی کار میکنند که مسئولیت اجتماعی در آن مهم است و میتوانند اهداف اجتماعی مشترک داشته باشند. این یکپارچگی فرهنگی باعث ارتقای سلامت روان کارکنان میشود و میتواند روحیه تیمی و بهره وری کارکنان را هم افزایش دهد.
برنامه های CSR به صورت داخلی پیشنهاد و اجرا میشوند. اندازه گیری موفقیت برنامههای CSR، تصمیم گیری برای ادامه دادن به کدام یک از آنها و بازنگری برنامههایی که به نتایج مطلوب نمیرسند به عهده افراد داخل شرکت است.
از سوی دیگر، ESG شاخصی برای نشان دادن عملکرد خارج از شرکت است و در واقع اندازهگیری است که تحلیلگران خارجی میتوانند از آن برای اثربخشی ESG در شرکتها استفاده کنند.
CSR بر ارزشهای اخلاقی شرکتها تأکید میکند و نگرانیهای مالی را بهعنوان یک عامل ثانویه قرار میدهد. موفقیت برنامه ها در داخل اندازه گیری می شود و رویکرد گسترده ای که برای بهبود تأثیر کسب و کار بر جامعه استفاده می شود.
ESG عواملی که بر رویههای محیطی، اجتماعی و حاکمیتی شرکتها ممکن است تاثیر بگذارند و نهایتا بر عملکرد مالی تأثیر بگذارد را شناسایی میکند. همچنین معیارهایی که توسط سرمایه گذاران برای محدود کردن تصمیمات سرمایه گذاری بر اساس معیارهای خاص استفاده می شود را بررسی میکند.
اما CSR و ESG تاثیر متقابل بر یکدیگر دارند، کسب و کاری که مسئولیت اجتماعی دارد برای سرمایه گذاران هم مهم است و توجه ویژه ای به آن دارند پس این کسب و کار تمایل بیشتری برای گزارش ESG دارد که قطعا بر فروش سهام عمومی ن تاثیرگذار خواهد بود.تاثیرگذار است.
کسب و کاری که گزارش ESG دارد اهداف بلند مدت دارد و روی آنها سرمایهگذاری میکند و در نتیجه در آینده احتمال موفقیت دراز مدت آن بیشتر است؛ چون افق دید گسترده تری دارد. این به این معنی است که سرمایه گذاران و کسانی که اهل ریسک زیاد نیستند به این شرکتها به عنوان سرمایه گذاری امن نگاه میکنند و برایشان جذاب تر خواهند بود.
ممکن است در نگاه بسیاری از کسب و کارها تعهد اجتماعی و رعایت معیارهای CSR و ESG طولانی مدت و بدون سود به نظر برسد اما اگر بهESG و گزارش این شاخص درباره عملکرد شرکت به عنوان فرصتی برای تحول دیجیتال نگاه شود و دادهها با سنجشهایی بدون اصطکاک سنجیده شوند آنگاه میتون تفاوت معناداری که این معیارها و اقدامات در راستای آن ها در سودمندی کسب و کار ها ایجاد میکنند را به خصوص در بلند مدت دید.
منابع: