به دلیل اینکه اقتصاد ایران یک اقتصاد کاملاً دولتی است و از بازار تجارت آزاد خبری نیست، قیمت بیشتر کالاها، بهخصوص کالاهای تولید داخل را نهادهای دولتی تعیین میکنند. بدین ترتیب دیگر دست نامرئی بازار تأثیری در تعیین قیمت ندارد.
خودروهای تولید داخل را هم بیشتر دو خودروساز بزرگ یعنی ایرانخودرو و سایپا میسازد و عرضه میکند. با وجود اینکه سهام این دو شرکت در بورس مبادله میشود، اما سهامداران خرد تأثیری در سیاستهای این دو خودروساز نداشته و سهام مدیریتی در دست دولت است. دولت مدیرعامل ایرانخودرو و سایپا و همین طور خط مشی این شرکتها را تعیین میکند.
عبدالناصر همتی در نشست دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان درخصوص قیمت خودرو اظهار داشت: «درمورد منابع و مصارف، سرمایهگذاری و قیمتگذاری باید تصمیمات اقتصادی اخذ شود. نمیتوانیم هم بازار آزاد، هم بورس، هم قیمتگذاری دستوری اعمال کنیم و از آن طرف کنترل هم داشته باشیم. اینها با هم سازگاری ندارند.»
وی افزود: «حکمرانی غلط اقتصادی به همین معنا است. نمیتوانیم هم سیستم سفت و سخت داشته باشیم و هم بخواهیم قیمتها را آزاد کنیم.» همتی با ذکر مثالی تصریح کرد: «در سال ۱۳۹۷ تصویب شد که قیمت خودرو باید در حاشیه بازار تصویب شود، ولی وزرای صمت وقت آن را به دلایل مختلف اجرا نکردند.»
وی افزود: «این موضوع دوباره در جلسه عالی سران مطرح شد و در آن زمان نگرانیهایی نیز وجود داشت که قیمتها بیشتر شود، درحالیکه من میگفتم قیمتها که زیاد هست. آیا نگران عده قلیلی بودند که در قرعهکشی شرکت میکنند؟»
رئیس اسبق بانک مرکزی یادآور شد: «چندین بار گفته شد که قیمت خودرو به حاشیه بازار آورده شود. وقتی قیمتها به حاشیه بازار آورده شود، دیگر رانتی وجود ندارد.»
همتی متذکر شد: «این خودش یک حکمرانی اقتصادی است. همین الان هم به خودروسازان اجازه دادند تا ۲۰ درصد قیمتها را افزایش دهند، ولی باز هم این قیمتها با بازار آزاد بسیار فاصله دارد و مشکل بازار حل نمیشود.»
***
شما میتوانید آخرین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.