خودروهای کلاسیک یکی از بخشهای جذاب و ویژه صنعت خودرو محسوب میشود؛ بخشی که در حقیقت اصالت و تاریخ صنعت و کشور را با خود به دوش میکشد. طراحی ویژه خودروهای کلاسیک و روح داشتن آنها از نظر مشتریان سبب شده است که در سالهای گذشته، در میان انبوهی از تکنولوژی و ایمنیهای جدید باز هم خودروهای جذابی باشند.
طبق قانون، خودروهایی که پلاک ملی ندارند و دارای پلاک قدیمی هستند، اجازه تردد در معابر شهری و برونشهری ندارند؛ به همین دلیل چندین سال پیش کارگروهی تشکیل شد و کانون جهانگردی تمام مسائل را مطرح کرد. دستاورد آن کارگروه این بود که خودروهایی که اصالت دارند و بهصورت فابریک هستند، مالکانشان میتوانند آنها را به کانون جهانگردی جهت بررسی تحویل میدهند. پس از بررسیهای لازم توسط کارشناسان، این خودروها میتواند صاحب پلاک تاریخی شود و در طول سال، تردد مشخصی بر اساس کیلومتر تعیینشده داشته باشند.
اردشیر درویشی، مدیر حوزه اتومبیلرانی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، عملکرد کارگروه شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی را در ۷ ماه گذشته تشریح کرد. او با بیان اینکه کارگروه شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی تمام تلاش خود را برای حفظ این بخش از میراث فرهنگی صنعتی کشور به کار گرفته است، گفت: «در راستای اجرای آییننامه هیئت وزیران درخصوص شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی، از آغاز امسال تا پایان مهرماه از ۷۲ دستگاه خودرو با قدمت ۳۰ سال به بالا، بهمنظور بررسی و صدور شناسنامه ثبتنام شده است.»
او اعلام کرد: «از میان خودروهای ثبتنام شده، پس از انجام بررسیهای تخصصی توسط کارشناسان پلیس راهور ناجا، کارگروه شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی و نمایندگان کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، ۴۵ دستگاه خودرو بر اساس ضوابط دستورالعمل اجرایی و احراز اصالت، واجد شرایط شناخته شده و برای دریافت پلاک به پلیس راهور معرفی شده است.
درویشی به نقش صدور شناسنامه و پلاک تاریخی در حفظ و نگهداری وسیلههای نقلیه تاریخی و کلاسیک اشاره کرد و ادامه داد: «در بازه زمانی فروردین تا مهرماه ۱۴۰۰ برای ۴۵ دستگاه خودرو شناسنامه تاریخی صادر شده است تا از نابودی و فراموشی این میراث گذشتگان جلوگیری شود.»
او صدور مجوز خروج از کشور برای وسیلههای نقلیه بالای سن فرسودگی را از وظایف کارگروه شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی برشمرد و گفت: «بر اساس وظایف این کارگروه، در سال ۱۴۰۰ مجوز خروج موقت از کشور برای ۸۹۸ دستگاه از این نوع وسیلههای نقلیه صادر شده است.»
درویشی در ادامه افزود: «کانون در راستای این عضویت و باتوجهبه وظایف ذاتی خود، امسال با همراهی و همکاری علاقهمندان به این خودروها، اقدام به راهاندازی کمیته وسیلههای نقلیه تاریخی در ۳۱ استان کشور کرده است. وظیفه این کمیتهها که از سوی علاقهمندان و یا بهنوعی عاشقان خودروهای کلاسیک مدیریت و اداره میشود، برگزاری همایش، نمایشگاه، گردهمایی و انواع رالی است که با کمک حامیان مالی در استانها برگزار میشود.»
طبق اظهارات مدیر حوزه اتومبیلرانی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، دارندگان و مالکان وسیلههای نقلیه تاریخی با قدمت حداقل ۳۰ سال و دارای اصالت کالبدی و سلامت فنی، میتوانند برای ثبتنام خودرو در سامانه دریافت پلاک تاریخی به نشانی اینترنتی www.taci.ir مراجعه کنند.
بر اساس مصوبه هیئت وزیران، در اردیبهشتماه ۱۳۸۹ آییننامه شناسایی و صیانت از وسیلههای نقلیه تاریخی (اصلاحیه ۱۷ شهریور ۱۳۹۵) به تصویب رسید. بر اساس ماده ۲ این مصوبه بهمنظور شناسایی مصادیق خودروهای تاریخی و اتخاذ تدابیر هماهنگ برای حفظ و صیانت از آنها، کارگروهی با حضور نمایندگان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بهعنوان رئیس، سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت ورزش و جوانان (فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی)، معاونت راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، وزارت صنعت، معدن و تجارت و کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.
***
شما میتوانید اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.