سال گذشته تولید ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو از سوی سیاستگذار خودرو وزارت صمت هدفگذاری شد؛ قرار بود که ۳ خودروساز در کشور یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار خودرو در سال تولید کنند. بر این اساس برای اینکه این میزان بهدرستی بهدست مشتری برسد، طرح قرعهکشی را راه انداختند که در آن طرح باید خودروها هم بهصورت فروش فوقالعاده و هم پیشفروش بهدست مشتری برسد.
هدفگذاری سیاستگذار کلان خودرو برای سال گذشته در کف، تولید ۱ میلیون دستگاه خودرو و در سقف نیز تولید ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه تعیینشده بود. باتوجهبه اینکه سال ۹۸ بهدلیل تحریمها شاهد افت تولید بودیم و خودروسازان ۹۰۰ دستگاه خودرو تولید کردند، در سال ۹۹ میزان تولید افزایش یافت.
دو خودروسازی بزرگ کشور از ابتدای امسال تا پایان مردادماه ۳۳۷ هزار و ۷۱ دستگاه خودروی سواری تولید کردهاند که در این بین ایرانخودرو سهم ۵۳ درصدی از کل این بازار را در اختیار گرفته است. بر اساس آمار منتشرشده از سوی دفتر صنایع حمل و نقل وزارت صمت، ایرانخودرو در مرداد امسال ۳۱ هزار و ۳ دستگاه خودرو سواری تولید کرده است.
همان طور که میدانید، خودروسازان از سالهای قبل تعهداتی داشتند که باید انجام دهند و اگر تعهدات را انجام ندهند، باید سود بپردازند. اینگونه نیست که این کار را انجام دهند تا به خودرو افزایش قیمت بخورد. خودروسازان باید فروش را افزایش دهند.
- شرکت سایپا در مردادماه توانسته است ۲۴ هزار و ۱۴۲ دستگاه خودرو به تولید برساند.
- گروه صنعتی ایرانخودرو از ابتدای امسال ۱۸۶ هزار و ۶۷۷ دستگاه خودرو سواری تولید کرده است.
- گروه خودروسازی سایپا نیز در سال ۱۴۰۰ و تا پایان مردادماه ۱۵۰ هزار و ۳۹۴ دستگاه خودرو سواری به تولید رسانده است.
- سهم سایپا در بازار خودروی سواری کشور ۴۲ درصد و سایر سواریسازان نیز حدود ۵ درصد است.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.