مجموعهای از خطوط و سطوح تیز و تخت و شکسته منجر به خلق شخصیت و پیکرهای خشمناک، جدی، عبوس و متفاوت در قالب کانسپتی با نام XM شده است تا بار دیگر BMW را با کانسپتهای جنجالیاش در دنیای خودرو مطرح نماید. پیش از پرداختن به XM اجازه بدهید نگاهی به تاریخچه مدلهای M این گروه داشته باشیم.
اولین بار در سال ۱۹۷۸ بود که BMW اولین عضو مستقل خانواده M با نام M1 را در قالب یک خودروی موتور وسط ۳.۵ لیتری با قدرت ۲۷۴ اسب بخار معرفی کرد و حال پس از ۴۰ سال، BMW دومین مدل مستقل M خود را معرفی کرده است. کانسپت XM یک کراساوور پلاگین هیبریدی با پیشرانه ۸ سیلندر ۷۵۰ اسب بخاری (۱۰۰۰ نیوتن متری است.
نکته بسیار مهم آنکه اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که استایل کلی آن را چندان نمیپسندید باید بگوییم که بنابر نقل قول سایت اتوموتیو نیوز از مدیران BMW، نسخه تولیدی XM شباهتی ۹۰ درصدی به کانسپت فوق خواهد داشت. جلو پنجره کلیوی شکل بامو در این مدل، بیش از همیشه اغراق شده و ابعادی بزرگ دارد و ترکیب آن با چراغهای باریک و خشمناک و خطوط شارپ و بُرنده سپر، چهره ای ناآرام اما مقتدر به این کانسپت خشیده است.
در نمای جانبی نیز خطوط و سطوح تخت و شکسته، شکلدهنده کلیت پیکره خودرو هستند که هرچند در یک نمای کلب جالب توجهاند اما در نواحی دماغه و بخش عقب خودرو اندکی شلوغ و پیچیده بخ نظر میرسند. نکته جالب توجه آنکه خط شانه خودرو نیز در قالب یک نوار مشکی رنگ، تکمیلکننده فرم گرافیکی شیشههای جانبی یا DLO بوده و اتفاقی جدید در طراحی کانسپتهای این شرکت محسوب میشود. از جمله انتقادات برخی کارشناسان به این کانسپت، عدم تناسب چرخها با حجم کلی بدنه است و اعتقاد بر این است که در یک نسخه کانسپت که محدودیتهای فنی از اهمیت بالایی مانند نسخه تولیدی برخوردار نیست، بامو میتوانست از چرخهای بزرگتری استفاده کند.
با رسیدن به نمای عقب خودرو با استایل و جزیباتی خاص، متفاوت و البته شلوغ و ساده روبرو میشویم، فرم شیشه و چراغهای LED عقب در کنار حذف لوگو BMW از مرکز درب صندوق و انتقال آن به دو لوگوی نصب شده در طرفین بالایی شیشه عقب، حرکتی جسورانه است، اما طرح سپر و خروجی اگزوز چهارتایی و همچنین فرم شلوغ سپر عقب هرچند بدیع بوده اما الزاماً این بدعت به معنی زیبایی تمام نیست و به نظر میرسد طراحان بیش از حد لزوم به شلوغ کردن فرم مجموعه سپر پرداختهاند. فرانسیسکو ون میل، مدیر بخش M کمپانی BMW میگوید هدف ما از ساخت مدل XM، جذب مشتریان برونگرا و طرفداران استایلهای ساختارشکن و نامتعارف بوده است. همچنین وی از XM با عنوان «یک پرچمدار در بیان تجمل» یاد کرده است.
بیشتر بخوانید: معرفی و بررسی فیسکر اوشن
طراحی داخلی XM نیز همانند بدنه همچنان ساختارشکن و لوکس و تجملی بوده، اما هنوز نمیتوان نزدیکی آن با نسخه تولیدی را حدس زد. کابین XM متمرکز بر راننده شکل گرفته و استفاده از چرم قهوهای با ظاهری قدیمی و ترکیب آن با تِمهای رنگی مس و فیبر کربن حسی عجیب را ایجاد میکند. ردیف عقب با دو صندلی مجزا و ترکیبی از متریال مخمل الماسگونه دوخته شده به رنگ آبی، تجربهای شبیه به یک سالن مجلل را برای دو سرنشین عقب ایجاد میکند. ضمن آنکه هدلاینرهای با ساختار منشوری سه بعدی در ترکیب با LEDهای محیطی، یک نمایش جذاب از بازی نور را ایجاد میکند. کانسپت XM بر روی کاغذ میتواند تا ۳۰ مایل (۴۸ کیلومتر) را تنها با باتری و با کمک سیستم درایو M Hybrid که به تازگی توسعه داده شده، طی نماید.
کلام آخر آنکه خوب یا بد، زشت یا زیبا، بامو و دیگر رقیب هموطنش مرسدس این روزها در تلاش برای معرفی کانسپتهایی جنجالی با طراحیهای متفاوت و عجیب هستند. برخی از آنها به واقع زیبا و خاص بوده و برخی به شدت مورد انتقاد قرار گرفتهاند و اگر تصور شما بر این است که تمامی ساختههای این دو برند آلمانی بیعیب و بدون اشکال است، باید بگوییم که بهتر است در عقیده خود تجدیدنظر کنید.
این روزها برخی خودروسازان گمنام، مدلهایی چه در قالب کانسپت یا نسخه تولیدی روانه بازار کردهاند که از منظر طراحی بسیار قویتر از صاحبنامان این صنعت بوده و به نظر میرسد یکه تازی برخی برندها حداقل در مقوله طراحی همانند سابق نیست. با توجه به تاکید بامو در خصوص نزدیک بودن ۹۰ درصدی طراحی کانسپت XM با مدلتولیدی، مشتاقانه منتظر رونمایی از نسخه تولید انبوه XM هستیم.