اواخر مهر ماه هر سال با فرا رسیدن روز ملی نخبگان سلسله برنامههایی برای حمایت از نخبگان ایرانی در کشور برگزار میشود. متولی اجرای این برنامهها هم بنیاد ملی نخبگان است که زیر مجموعه معاونت علمی ریاست جمهوری فعالیت میکند.
این بنیاد هر ساله تلاش میکند تا با سلسله برنامههایی اثربخشی نخبههای ایرانی را در سطح جامعه افزایش دهد. در واقع این سازمان قصد دارد تا هم با دادن تسهیلاتی مانع از خروج بیش از حد نخبههای ایرانی از کشور شود و هم نخبههایی که در ایران حضور دارند را به در شرایطی به کار بگیرد که بیشترین تاثیرگذاری و اثربخشی را برای ایران داشته باشند.
با همین رویکرد بنیاد برنامههای زیادی تعریف کرده تا اثربخشی نخبهها را در کشور بالا ببرد. یکی از این برنامهها استفاده از ظرفیتهای قانونی برای بکارگیری نخبهها در مدیریت بدنه دولت است. آنچنان که قائم مقام بنیاد ملی نخبگان اعلام کرده استانداریهای ایران موظف شدهاند که ۵ نخبه را به عنوان مشاور استخدام کنند و از خدمات آنها در استانشان استفاده کنند.
دستور به استانداران برای بهکارگیری ۵ نخبه به عنوان مشاور
ناصر باقری مقدم، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان است. او به تازگی و به مناسبت برگزاری دوازدهمین همایش ملی نخبگان که قرار است در ۲۶ مهر با حضور رئیس جمهور برگزار شود کنفرانس خبری برگزار کرده و بخشی از برنامههای این سازمان برای نخبههای ایرانی را عنوان کرده است.
باقری مقدم در بخشی از صحبتهایش از یکی از برنامههای استخدامی برای نخبهها هم یاد کرده است. او در این نشست خصوص طرحی که قرار بود هر استانداری نخبگانی را در اداره امور در کنار خود داشته باشد و نتیجه آن نیز بیان کرد:
«این موضوع را نیز پیگیری میکنیم؛ براساس بخشنامهای که سازمان اداری استخدامی داده است، هر کدام از استانداران میتوانند حداکثر تا ۵ نخبه را به عنوان مشاور در کنار خود داشته باشند. با کمکی که وزیر محترم کشور کردند این موضوع به استانداریها ابلاغ شد و پیگیر اجرایی شدن آن در همه استانها هستیم و در برخی استانها این کارگروه مشاور نخبه شکل گرفته است. هنوز آمار رسمی که بتوانیم بگوییم چه تعداد ساختار نخبگی در این رابطه ایجاد شده وجود ندارد و تا آخر سال قطعا این موضوع را پیگیری میکنیم.»
سایر برنامههای استخدامی بنیاد ملی نخبگان
به جز این طرح که مشخصاً روی استخدام در استانداریها متمرکز است، بنیاد ملی نخبگان همچنین برنامههای مستمری هم برای استخدام نخبههای ایرانی در دستگاههای اجرایی دارد. این برنامهها در جهت دو هدف مهم بنیاد طراحی شدهاند: نخست نگهداشت نخبهها در ایران و جلوگیری از مهاجرت آنها. دیگری اثربخش کردن حضور نخبههای ایرانی در دستگاههای اجرایی.
- برای این منظور، بنیاد ملی نخبگان هر ۶ ماه یکبار فراخوانی را منتشر میکند. بعد از انتشار فراخوان متقاضیان باید سوابق فعالیتهای خود و رزومه کاری و علمیشان را در سامانه سینا بارگذاری کنند.
- با همکاری بنیادهای ملی نخبگان استانی طی ۱۰ روز بعد از بارگذاری مدارک متقاضیان بررسی و راستیآزمایی میشود.
- نتایج این مرحله به گروه شناسایی ارسال میشود. کار از این مرحله به بعد در اختیار گروه شناسایی قرار دارد. این گروه متشکل از نماینده بنیاد به عنوان رئیس کارگروه و دست کم سه نفر از صاحب نظران حوزه فعالیت نخبگانی است.
- این کارگروه با تشکیل جلسه در هریک از زمینههای تحصیلی امتیاز نهایی متقاضیان را محاسبه و اعلام میکند. این امتیاز در چهار بخش فعالیتهای فناورانه-مهارتی، آموزشی، پژوهشی و اجتماعی فرهنگی مطابق استانداردهای تعریف شده محاسبه میشود.
- نهایتا هم یک ماه پس از نام نویسی متقاضی نتیجه به او اعلام میشود. اگر فرد متقاضی در این سنجش رد شود میتواند با ارتقای کارنامه فعالیتهایش دوباره شانسش را امتحان کند. البته حتما باید حداقل سه ماه از نخستین تقاضایش گذشته باشد.
برای مطالعه بیشتر در خصوص طرحهای استخدامی بنیاد میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
https://bmn.ir
در دیوار بخوانید:
***