برج در محله اقدسیه

تغییر رفتار در معاملات مسکن آذر ماه؛ کدام عامل قیمت مسکن را تقویت کرد؟

بررسی روند معاملات بازار مسکن در آذر ماه نشان می‌دهد که رفتار ملکی این بازار نسبت به آبان ماه تغییر داشته است. به نظر می‌رسد این تغییر تحت تاثیر دو عامل مهم بیرونی رخ داده است که یکی به موضوع بیم‌ها و امیدها نسبت به مذاکرات برجامی و دیگری به بازگشت بازیگردان قدیمی به بازار مسکن مربوط می‌شود.

به نقل از دنیای اقتصاد، بازار معاملات مسکن شهر تهران در آذر متاثر دو عامل مهم بیرونی یعنی مذاکرات برجامی و نوسانات بازار دلار قرار داشت.

افزایش تقاضای سرمایه‌ای

در ۸ روز ابتدایی آذر ماه به دلیل امیدواری‌‌‌ها نسبت به کاهش ریسک‌های غیراقتصادی، معاملات ملکی متوقف شد. از روز هشتم آذر ماه تا شروع مذاکرات برجام بیم و امید ناشی از مشخص نبودن شرایط مذاکرات و ناامیدی نسبت به حصول نتیجه مطلوب، تقاضای سرمایه‌‌‌ای در بازار ملک افزایش یافت؛ اما به محض انتشار اخبار برگزاری مذاکرات در روز ۲۳ آذر ماه، فضای امیدواری به بازار مسکن بازگشت. خاتمه نیافتن مذاکرات با نتایج مطلوب، حضور تقاضای سرمایه‌‌‌ای در بازار ملک را بیشتر کرد.

با نوسانات افزایشی قیمت دلار در آذر ماه، بازدهی آن در آذر ماه در مقایسه با آبان ماه به ۶.۳ درصد رسید.

خرید آپارتمان در دیوارورود بازیگردان قدیمی به بازار مسکن

ورود بازیگردان قدیمی بازار مسکن یعنی نوسانات دلار، مهم‌ترین عامل تغییر در نرخ تورم پنهان و تغییر حجم عرضه فایل‌‌‌های فروش آپارتمان در بازار معاملات املاک تهران است.

در سال ۹۷ نوسانات افزایشی قیمت دلار مهم‌ترین عامل جهش قیمت مسکن در آن زمان بود. این موضوع منجر به خروج حجم قابل‌ توجهی از متقاضیان مصرفی و به‌خصوص خانه‌‌‌ اولی‌‌‌ها از بازار معاملات مسکن شد. در سال ۹۹ در کنار نوسانات ارزی، هیجانات ناشی از بازدهی بالای معاملات سهام، به بازار مسکن نیز سرایت کرد.

اما از اواخر سال ۹۹ و در نیمه اول سال ۱۴۰۰، نوعی ثبات نسبی در بازار مسکن حاکم شد. این ثبات به دنبال آرامش نسبی در بازار دلار، معاملات سهام و امیدواری‌‌‌ نسبی درباره حل بحران‌های مربوط به ریسک‌های غیراقتصادی ایجاد شد و انواع تقاضای مسکن کاهش یافت. در واقع با از بین رفتن جاذبه سرمایه‌گذاری و سفته‌‌‌بازی، سطح و میزان تقاضای خرید سرمایه‌ای مسکن به شدت کاهش یافت.

در آبان ماه امسال، کسانی قصد تبدیل مسکن به واحدهای بهتری وارد بازار شدند، در این ماه همچنین عرضه فایل به بازار مسکن تقویت شد. اما در آذر ماه شرایط دیگری در بازار معاملات مسکن رقم خورد.

تفاوت معاملات آذر ماه

معاملات آذر ماه از دو جهت یعنی تغییرات سطح قیمت پیشنهادی (تورم پنهان) و میزان رشد حجم عرضه فایل به بازار ملک با بازار آبان ماه متفاوت است.

در آذر ماه از شدت تمایل برای فروش آپارتمان تا حدودی کاسته شد، اما تقاضای سرمایه‌ای افزایش یافت. این تغییر به «نوسانات امیدواری و ناامیدی مرتبط با مذاکرات در آذر ماه» و «رشد قابل‌توجه نرخ دلار» مربوط می‌شود.

برخلاف معاملات چند سال اخیر، در امسال از ماه‌ها قبل، ثبات نسبی در بازارهای رقیب به‌‌‌ خصوص دلار، به ثبات نسبی قیمت مسکن و حتی کاهش قیمت کمک کرد، اما به نظر می‌رسد نوسانات افزایشی نرخ دلار در آذر ماه، بار دیگر محرک خریدهای غیرمصرفی مسکن شده است.

افزایش تورم پنهان مسکن

تورم پنهان مسکن (میزان رشد قیمت پیشنهادی در فایل‌ها)، در آذر ماه به دو ‌درصد رسید که این میزان از شهریور امسال بی‌‌‌سابقه است.

در مقابل رشد تورم پنهان مسکن، نرخ رشد عرضه فایل به بازار مسکن تهران نسبت به آبان ماه دو واحد‌ درصد کاهش و از ۱۸ درصد به ۱۶ درصد است. اما کماکان روند عرضه فایل به بازار معاملات مسکن افزایشی است.

منبع: دنیای اقتصاد

اخبار مرتبط

از بلدرچین تا فرش؛ داستان موفقیت خانواده ضیائیان با دیوار

چطور با رسید جعلی کلاه سرمان نرود؟ مقابله با رایج‌ترین نوع کلاهبرداری اینترنتی

پشتیبان هوشمند دیوار: راهکار ۲۴ ساعته برای حل مشکلات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *