برخی از کارشناسان با ارائه ادلههایی چند معتقد هستند که وضع حاضر صنعت خودروی کشور، نه بهدلیل تحریمها و سیاستگذاریهای نامناسب بلکه بهدلیل فعالیت هدفمند نوعی تشکیلات مافیایی در این صنعت است. تحریمهای اقتصادی، افزایش نرخ ارز و مسدودشدن حسابهای بانکی کلماتی است که در چرایی صنعت خودرو شنیدهایم، اما این تمام ماجرا نیست. فساد در خودروسازی از جمله معضلاتی است که امروزه با آنها مواجه هستیم و فقط مربوط به امروز نیستند و خیلی از اتفاقات از یک مکان خاص و در یک زمان خاص و با جمعشدن افراد خاص در سالهایی دور به امروز رسیدند.
برخی افراد و گروهها صنعت خودرو را به انحصار خود در آوردهاند. خودروسازان اعتقاد به ساخت خودروی ملی دارند، اما کارشناسان معتقد هستند که این توان با وجود مافیای خودرو امکانپذیر نخواهد بود و تنها توان مونتاژ کاری خودرو را داریم. مافیا وجود دارد، اما در جاهایی که شاید با تصور مردم متفاوت باشد، یعنی شبکههایی وجود دارد که منافع آنها اجازه نمیدهد، اتفاقات خوبی بیفتد. بنابراین منافعی شکل گرفته که با منافع مردم هم راستا نیست.
سید علی موسوی دبیر و سخنگوی هیئت تحقیق و تفحص مجلس از صنعت خودرو درباره آخرین اخبار از تحقیق و تفحص از صنعت خودرو اظهار کرد: «طی فرآیند تحقیق و تفحص مجلس از صنعت خودرو، لیست جدیدی از اسامی مافیای خودرو به دست آوردهایم که بهزودی آن را منتشر خواهیم کرد.»
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
وی در ادامه افزود: «ریشهکنشدن مافیای خودرو قطعاً میتواند بخش قابلتوجهی از مشکلات صنعت خودروسازی کشور و بهبود کیفیت در این حوزه را حل کند. از طرفی مافیای خودرو دست به واردات قطعات دستدوم و بدون کیفیت میزند که استفاده این قطعات در خودرویی مانند پراید خطرات جانی متعددی را برای مردم ایجاد کرده است.»
موسوی با اشاره به موضوع واردات خودرو ادامه داد: «واردات خودرو تا حدی میتواند بر تعدیل قیمت خودروی داخلی اثرگذار باشدً اما نباید فکر کنیم که با واردات اتفاق خاصی در زمینه تعدیل قیمت خودرو بیفتد؛ زیرا که فرآیند واردات نیز به دست مافیای خودرو خواهد افتاد.»
این نماینده مجلس تأکید کرد: «البته بنده مخالف واردات خودرو نیستم، چراکه بهوسیله واردات میتوانیم در حوزه افزایش کیفیت خودروی داخلی و ایجاد فضای رقابتی اثرگذار باشیم. بااینحال واردات نمیتواند اثر چندانی بر کاهش قیمتها داشته باشد.»
زمانی که ایران خودروساز بود، چین، هند و کره جنوبی در این صنعت جایگاهی نداشتند، اما امروز تنها کشور چین ۳۰ درصد خودروسازی جهان را به دست گرفته است. باید مشخص شود که چه دستهایی پشتپرده بوده که همین واردات حداقلی هم برای شکستن انحصار در صنعت خودروسازی را برنمیتابند.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.