پارکت و لمینت کفپوشهای زیبایی هستند که نهتنها کیفیت بالایی دارند، بلکه جلوهای خاص به خانه میبخشند. اما موضوع جالبی که کمتر به آن توجه میشود، موارد بسیار مهم هنگام خرید انواع پارکت است که امروز مفصل از آنها خواهیم گفت.
بدون شک پارکت یکی از زیباترین و باکیفیتترین کفپوشهایی است که میتوان در خانه از آن استفاده کرد. با اینکه برخی معتقدند با راه رفتن روی پارکت زیر آن صدا میدهد، ولی هنوز هم خیلیها عاشق این کفپوش هستند و برای خرید آن برنامهریزی میکنند. البته مدلهای دیگری از کفپوشهای زیبا و باکیفیت هم وجود دارند که از جنس لمینت ساخته میشوند.
اولین چیزی که از پارکت کف خانه در ذهن ما تداعی میشود، همان کفپوش قهوهای طرح چوب است که اصالت و شکوه خاصی به فضا میبخشد. این کفپوش از سال ۱۶۰۰ میلادی در فرانسه مد شد و یکی از قدیمیترین کفپوشهای بازار است. اما خرید آن به سادگیای که فکر میکنید نیست و باید نکات مهمی را برای انتخاب پارکت در نظر بگیرید. در این مطلب همراه ما باشید.
پارکت چیست؟
همین ابتدا بهتر است خیلی کوتاه ببینیم پارکت چیست. این کفپوش در واقع از قطعات چوبی سفت و محکم تشکیل میشود که همچون قطعات پازل در کنار هم قرار میگیرند. این نوع از کفپوش چوبی انواع مختلفی دارد که طرح و رنگهای مختلف آن را میتوانید در بازار پیدا کنید.
انواع پارکت
پیش از آنکه بخواهیم بهترین خرید را داشته باشیم، باید با انواع پارکت آشنا شویم. در این قسمت درباره انواع این کفپوش صحبت میکنیم:
- پارکت چوبی یکتکه: این مدل که Solid هم گفته میشود، کاملا از چوب یکتکه ساخته شده است و به کمک میخ و چسب روی کف اتاق نصب میشوند. برای قرارگرفتن چوبهای یک تکه در کنار هم از شیار و زبانه استفاده میشود. نکته مهم این است که چون به صورت شناور نصب نمیشود، پس خیلی سر و صدا ندارد و تقریبا فیکس قرار میگیرد. ضخامت چوبهای به کار رفته در پارکت یک تکه بین ۱۲ تا ۲۴ میلیمتر است که دوام، استحکام و صد البته قیمت بالایی دارند. اگر دنبال مدل با کیفیت هستید که سالها شما را از هزینه کردن دوباره بینیاز کند، این مدل را در نظر داشته باشید.
- پارکت مهندسیشده: این کفپوش سه لایه به صورت پرسی تولید میشود و در نهایت به ظاهر یک لایه دیده میشود. ضخامت کفپوش مهندسیشده ۱۰ تا ۱۵ میلیمتر است و جزو مدلهای زیبا و باکیفیت بازار به شمار میرود. این سه لایه به صورت زیر قرار میگیرند:
- لایه اصلی که همان اولین لایه است، از چوب با فیبر تراکم بالا تشکیل میشود.
- در لایه میانی از چوب معمولی یا روکش چوب استفاده میشود. به همین دلیل استحکام لازم حفظ شده ولی هزینهها ثابت کمتر میشود.
- لایه رویی هم در واقع روکش کار است که کمترین ضخامت آن ۲/۵ میلیمتر است. معمولا جنس به کار رفته همان چوب بلوط یا چوب یک تکه است و طبیعتا هر چه باکیفیتتر و ضخیمتر باشد، در مجموع دوام پارکت بهتر میشود.
- پارکت لمینت: نوع دیگری از انواع پارکت مدل لمینت است که نسبت به نمونههای دیگر قیمت پایینتری دارد و جنس آن لمینتشده است. برای ساخت این محصول از تخته فیبر متراکم چند لایه یا تخته فیبر HDF استفاده میشود.
- پارکت وینیلی: اگر دنبال مدلی هستید که ارزانقیمت بوده ولی ظاهر آن با پارکتهای چوبی تفاوتی نداشته باشد، میتوانید سراغ جنس وینیل (Vinyl) بروید که کاملا پلاستیکی است. البته مدلهایی از این انواع پارکت وجود دارد که با چوب، پلاستیک و پلیمر ترکیب میشود.
مطلب مرتبط: دکوراسیون راهروی خانه را با این ۱۰ ایده متحول کنید
تفاوت انواع پارکت و لمینت
با توجه به اینکه پارکت و لمینت دو مدل پرکاربرد و پرفروش هستند، حتما برایتان سوال شده است که تفاوت پارکت و لمینت چیست. از آنجایی که مدلهای چوبی قیمت گرانتری دارند و نگهداری و تمیزکردن آنها سختتر است، جنس دیگری وارد بازار شده که لمینت نام دارد. این جنس در واقع همان فیبر HDF است که در سرویس چوب و سرویس خواب هم نمونههای آن را میبینیم و نسبت به چوب قیمت کمتری داشته ولی در ظاهر با پارکتها تفاوتی ندارد.
انواع چوب به کار رفته در پارکت
همانطور که گفتیم بخش عمدهای از انواع پارکت از جنس چوب ساخته میشوند. برای ساخت آنها از انواع چوب استفاده میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- افرا
- اقاقیا
- راش
- گردو
- آلبالو
- زبان گنجشک
- شاه بلوط
- فندق
قیمت انواع پارکت و لمینت
در موارد مختلف اشاره کردهایم که شاید دلمان بخواهد بهترینها را بخریم، اما چارهای نداریم جز اینکه فکر جیبمان هم باشیم. ازطرفی برخی موارد هست که هر طور شده باید تلاش کنیم بهترین جنس را بخریم؛ چرا که مانند جوراب و تیشرت نیست که نهایتا آنها را خیلی زود عوض کنیم. پارکت هم از این قاعده مستثنی نیست و شما نمیتوانید خیلی راحت هر وقت که خواستید کفپوش خانه را بکنید و آن را تعویض کنید. بنابراین به دنبال بهترین کیفیت باشید که دوام و زیبایی خوبی داشته باشد. پارکتهای آلمانی در این زمینه حرف اول را میزنند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره بررسی پارکت، لمینت و پیویسی
پارکت دوبعدی یا سهبعدی
پارکت سهبعدی یک حربه تبلیغاتی نیست. سالهای قبل بیشتر مدلهای دوبعدی را در بازار میدیدیم، ولی با پیشرفت تکنولوژیهای تولید حالا شاهد پارکت لمینتهای سهبعدی هستیم که طرحهای جذاب و واقعیتری دارند. بنابراین اگر دکوراسیون خیلی برایتان مهم است میتوانید از مدل سهبعدی استفاده کنید.
پرداخت و جلای پارکت
یکی از موارد مهم هنگام خرید هرنوع از انواع پارکت توجه ویژه به پرداخت و جلای آن است. پارکتهای چوبی در دو مدل خام و پیشپرداخت شده عرضه میشوند. آنهایی که خام هستند در اتاق نصب شده و سپس جلا داده شده و صیقل میخورند. حواستان باشد خرید پارکت خام خوب است، ولی پرداخت آن کار هر کسی نیست و این کار باید توسط یک فرد متخصص انجام شود.
پرداختهایی که انجام میشود شامل موارد زیر است:
- روغن جلا: این گزینه جزو پرداختهای پرکاربرد و نام آشناست که تولیدکننده در کارخانه انجام میدهد. پرداخت روغن جلا به صورت دو یا سه لایه روغن روی سطح پارکت انجام میشود و بیشتر برای جاهای پرتردد و مرطوب کاربرد دارد.
- لاک الکل: در این حالت به جای روغن جلا، از لاک الکل برای پرداخت استفاده میشود که اجازه نفوذ آب و مایعات و لک شدن پارکت را نمیدهد.
- موم: اگر میخواهید کفپوش شما استحکام و دوام عالی داشته باشد، یکی از بهترین گزینهها استفاده از موم است که پارکت را خوشرنگ و زیبا میکند. البته باید بیشتر از مدلهای دیگر مراقبش باشید.
- قلم مو: یکی دیگر از روشهای پرداخت استفاده از قلم مو است که به کمک آن اول رگههای چوب رنگآمیزی شده و سپس روی آن از لاک الکل استفاده میشود. این مدل ظاهر براق و جذابی دارد و زیباتر به نظر میرسد.
- پرداخت شیاردار: همانطور که گفتیم یکی از مدلهای پارکت، مهندسیشده است. پرداخت شیاردار بیشتر برای این مدل پارکت کاربرد دارد و در آن لبههای تحتهها تراشیده شده و به شکل مورب در میآید. این مدل هم جزو گزینههایی است که باید در کارخانه انجام شود.
بهدنبال خانه با مشخصات و طراحی داخلی عالی هستید؟ دیوار را فراموش نکنید.
مزایا و معایب پارکت چوبی
همانطور که گفتیم پارکت چوبی یکی از بهترین نمونههای موجود در بازار است که قیمت کمی هم ندارد. اما این مدل هم مانند هر محصولی دیگری مزایا و معایبی دارد که در ادامه میبینید.
مزایای پارکت چوب
- کیفیت و دوام بالا
- زیبایی
- تنوع خوب
- نگهداری راحت
- طبیعی و ارگانیک بودن
معایب پارکت چوب
- قیمت نسبتا بالا
- نفوذ مایعات و رطوبت
- محل زندگی موریانه
- خراشیدگی
- متورم شدن
انواع طرح پارکت و لمینت
پیشتر هم اشاره کردیم که پارکتهای موجود در بازار جنس و طرحهای مختلفی دارند. همانطور که درباره جنس مختلف آن صحبت کردیم و با آنها آشنا شدیم، حالا زمان آن رسیده که طرحهای مختلف پارکت را بشناسید:
- استخوان شاه ماهی
- قفسهای
- آجرنما
- رگهدار
- سروته
- استخوان شاه ماهی دوبل
- موزاییکی
- شطرنجی
- ورسایی
- حصیری
- حصیری دوبل