اگر کارمند هستید یا کارگر، کارفرما یا ازکارافتاده، فرقی نمیکند؛ در هر موقعیتی که باشید، باید اطلاعات لازم را درباره قوانین بیمه تامین اجتماعی داشته باشید. آگاهی نسبت به قوانین و شرایط مختلف، به شما کمک میکند از خدمات بیمه بهخوبی استفاده کنید. در ادامه، به بررسی نحوه پرداخت بیمه تامین اجتماعی میپردازیم.
پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی به عهده چه کسانی است؟
قبل از هر چیز، بهتر است بدانیم که پرداخت حق بیمه وظیفه چه کسانی است؟
هرجا که مشغول به کار هستید، باید نسبت به شرایط پرداخت حق بیمه به خوبی اطلاع پیدا کنید. تأمین اجتماعی، قوانین بهخصوصی دارد که یکی از آنها، یعنی ماده ۲، تعیین کرده که افراد باید وجهی را برای استفاده از مزایا به سازمان تامین اجتماعی بپردازند.
مبلغ حق بیمه، معادل ۳۰درصد از درآمد شماست که ۷درصد آن را خودتان پرداخت میکنید. کارفرما وظیفه دارد که ۲۳درصد باقیمانده را بپردازد. کارفرما وظیفه دارد بهصورت ماهانه و مرتب، حق بیمه شما را پرداخت کند. درصورت پرداخت نکردن حق بیمه، کارفرما مجبور به واریز جریمه خواهد شد.
کارفرمای شما، وظیفه دارد که تا آخرین روز ماه و بعد از اینکه لیست دستمزد و حقوق را تنظیم کرد، یک نسخه از لیست تهیهشده را به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد و حق بیمه خود و کارگران را پرداخت کند. در صورت خطا و پرداخت نکردن، باید بهازای هر ماه، معادل ۲درصد از حق بیمه را بهعنوان جریمه، به تامین اجتماعی بپردازد.
چرا حق بیمه پرداخت میکنیم؟
برای برخورداری از برخی مزایا، باید حق بیمه خود را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کنیم. مبلغ این حق بیمه، متناسب با دستمزد ماست. هر سال، حداقل حقوق و دستمزد تعریف میشود و طبق همان، کارفرما و کارگر باید حق بیمه خود را به صورت ماهانه بپردازند. اما پرداخت حق بیمه، این امکانات را در اختیار ما قرار میدهد:
• برخوردار شدن از بیمه درمانی
• بیمه حوادث و بیماریها
• دریافت غرامت دستمزد برای ایام بیماری
• برخورداری از کمکهزینه بارداری
• دریافت کمکهزینه برای ازدواج
• دریافت مستمری
• دریافت مستمری هنگام ازکارافتادگی و بازنشستگی
• دریافت بیمه بیکاری
• دریافت کمکهزینه سمعک، عینک، ویلچر و پروتز
چگونه باید برای پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی اقدام کنیم؟
حالا که با بیمه و مزایای پرداخت آن آشنا شدید، لازم است بدانید که چگونه میتوان مبلغ آن را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کرد. برای این کار، روشهای مختلفی در دسترس افراد قرار گرفته است. هر کسی طبق شرایط خود، میتواند یکی از روشها را انتخاب و نسبت به پرداخت حق بیمه اقدام کند. این روشها عبارتند از:
۱- پرداخت حق بیمه از طریق سامانه سازمان تأمین اجتماعی
اگر کارفرما هستید، برای اینکه بتوانید حق بیمه خود و کارگران را به سازمان پرداخت کنید، لازم است این مراحل را طی کنید:
- مراجعه حضوری به نزدیکترین شعبه بیمه تأمین اجتماعی محل سکونت
- تکمیل کردن توافقنامه
- دریافت نام کاربری و رمز عبور برای مراجعه به سامانه
بعد از انجام این مراحل، میتوانید هر ماه از طریق سامانه سازمان، با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور در سامانه https://samt.tamin.ir حق بیمه خود را پرداخت کنید.
۲- پرداخت حق بیمه با عابر بانک
یکی دیگر از راههای موجود برای پرداخت حق بیمه، استفاده از دستگاه عابر بانک است. اگر میخواهید از این روش استفاده کنید، لازم است این مراحل را طی کنید:
- به همراه داشتن یک شناسه برگه پرداخت
- تعیین کردن مبلغ حق بیمه
برای اینکه شناسه برگه خود را دریافت کنید، به سامانه https://samt.tamin.ir مراجعه کرده، برگه پرداخت خود را مشاهده و شناسه مبلغ را یادداشت کنید. - با رفتن به عابر بانک و انتخاب کردن گزینه پرداخت حق بیمه و پرداخت آن میتوانید رسید دریافت کنید.
۳- پرداخت حق بیمه به کمک تلفن همراه
همه افرادی که ملزم به پرداخت حق بیمه هستند، میتوانند به کمک تلفن همراه خود و بهسادگی، مبلغ حق بیمه را پرداخت کنند. حالا این مراحل را در خاطر خود داشته باشید:
- کد دستوری #۷۱۳*۷۲۴* را وارد کنید.
- وارد منوی پرداخت قبض تامین اجتماعی شوید.
- اطلاعات شناسه قبض، مبلغ قبض، شماره کارت و رمز دوم را ثبت کنید.
۴- پرداخت از طریق تلفن بانک
میتوانید به کمک اُپراتورهای تلفن بانک و راهنماییهای آنها پرداخت قبض بیمه را انجام دهید. این روش برای افرادی که امکان انجام سایر روشها را ندارند، توصیه میشود.
۵- پرداخت از طریق شعب
با این روش، بعد از مراجعه حضوری به شعبه بیمه تأمین اجتماعی، حق بیمه خود را پرداخت میکنید.
۶- اپلیکیشن پرداخت بیمه
سازمان تأمین اجتماعی، اپلیکیشنی را طراحی و اجرا کرده است که به شما برای پرداخت حق بیمه کمک میکند. با دانلود برنامه تأمین اجتماعی من، قبض مربوطه را پرداخت کنید.
۷- پرداخت از طریق سایت بانکی
یکی دیگر از روشهای موجود، مراجعه به سایت بانکی است که در آن حساب دارید. منوی وبسایتهای بانکی، به خوبی شما را راهنمایی خواهد کرد.
۸- مراجعه حضوری به بانک
اگر جزو افرادی هستید که هنوز رمز دوم کارت خود را فعال نکردهاند و تراکنشهای بانکی را به شیوه سنتی انجام میدهید، لازم نیست نگران باشید. شما میتوانید با مراجعه حضوری به بانکهای ملی، سپه، ملت، رفاه، تجارت و صادرات حق بیمه خود را پرداخت کنید.
راهنمای گامبهگام ارسال لیست بیمه
همه چیز درباره مدارک و شرایط اخذ کد بیمه کارگاه توسط کارفرما
سوابق بیمه تامین اجتماعی | نحوه جمعآوری، مشاهده و اعتراض
مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی با کد ملی چگونه انجام میشود؟