در چهار سال اخیر قیمت یک متر مربع زیر بنای مسکونی در تهران ۷۰۰ درصد رشد کرده است. نمیتوان انتظار داشت که قیمتها در بازار مسکن کاهش یابد اما تخلیه حباب قیمتی آن از طریق رکود بلندمدت و افزایش نیافتن همپای نرخ تورم کل، سناریوی بسیار محتملی است.
به نقل از همشهری، براساس گزارش بانک مرکزی تعداد معاملات با ۳۳.۵ درصد افزایش نسبت به مهر ماه به هفت هزار و ۳۰۴ مورد رسیده که نسبت به آبان پارسال نیز ۶۳.۵ درصد افزایش دارد. میانگین قیمت مسکن در این معاملات با رشد ۱.۲ درصدی نسبت به ماه قبل، به بیسابقهترین رقم تاریخ بازار مسکن تهران رسیده و ۳۲ میلیون و ۹ هزار تومان ثبت شده است.
جدیدترین آگهیهای فروش مسکونی را اینجا ببینید
تاوان رشدهای ۱۰۰ درصدی مسکن
در چهار سال اخیر یعنی از آبان ۱۳۹۶ تا آبان ۱۴۰۰ میانگین قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی شهر تهران ۷۰۰ درصد رشد کرده و از محدوده ۴.۵ میلیون تومان به بیش از ۳۲ میلیون تومان برای هر متر رسیده است. همزمان تورم عمومی، در این بازه زمانی ۲۴۰ درصد رشد کرده است. بهعبارتدیگر میزان رشد قیمت مسکن در این چهار سال سه برابر میزان رشد تورم بوده که دلیل آن نیز اثرپذیری بالای این بازار از قیمت ارز است.
نکته اینجاست که قیمت ارز نیز در این بازه ۶۰۰ درصد رشد کرده و همچنان قیمت مسکن در مقایسه با قیمت دلار نیز یک هفتم بیشتر رشد کرده است. البته عوامل متعددی نظیر وضعیت تقاضا، روند تولید، کسری مسکن، قیمت زمین شهری و … بر تغییر قیمت مسکن اثرگذار است که همسنجی قیمت فعلی مسکن با این شاخصها نیز قادر نیست حباب قیمتی مسکن در مقایسه با واقعیتهای اقتصادی را کتمان کند.
بیشتر بخوانید: الان وقت خرید خانه است یا نه؟
تخلیه حباب قیمتی بازار مسکن
در این وضعیت، به واسطه چسبندگی شدید قیمت مسکن در اقتصاد ایران که آن هم دلایل متعددی دارد، کاهش قابل توجهی برای قیمت این کالای سرمایهای متصور نیست؛ اما تخلیه حباب قیمتی آن از طریق رکود بلندمدت و افزایش نیافتن همپای نرخ تورم کل، سناریوی بسیار محتملی است که در دورههای قبلی نظیر ابتدای دهه ۹۰ نیز تجربه شده است.
در شرایط فعلی نیز آنچه از تحولات بازار مسکن بهنظر میرسد، ادامه همین روند تخلیه حباب قیمتی از طریق ثبات نسبی قیمت آن است. بررسیها نشان میدهد تورم نقطهبهنقطه مسکن تهران در آبان امسال نسبت به آبان سال قبل فقط ۱۷.۷ درصد است در حالی که این شاخص در آبان ۹۹ نسبت به سال قبل از آن معادل ۱۱۸.۲ درصد بوده است.
به عبارت دیگر، شیب رشد تورم نقطهبهنقطه در بازار مسکن تهران به شدت کاهش پیدا کرده آن هم در شرایطی که نرخ تورم نقطهبهنقطه مصرفکننده در آبان امسال ۳۵.۷ درصد یعنی دو برابر این شاخص در بازار مسکن تهران بوده است.
به بیانی سادهتر، آهنگ رشد قیمت مسکن در ماههای اخیر کمتر از آهنگ رشد سایر کالاها است و از این مسیر، بازار مسکن تاوان رشدهای ۱۰۰ درصدی در چهار سال اخیر را پس میدهد و بخشی از حباب قیمتی آن تخلیه میشود.
منبع: همشهری