گزارش مرکز آمار ایران از تورم آذر ماه نشان میدهد که شاخصهای تورم مسکن نسبت به آبان ماه نه تنها رشد نداشته بلکه افت بسیار اندکی داشتهاند، در واقع این آمارها از توقف روند افزایشی قیمت در بازار مسکن خبر میدهند.
به گزارش بلاگ دیوار، شاخص کل مسکن در آذر ماه روی سطح ۲۶۵ واحدی قرار گرفته است که نسبت به آبان ماه رشد سه پلهای را نشان میدهد، اما این رشد شاخص به اندازهای نبوده که بتواند نرخ تورم را نیز افزایش دهد.
تورم ماهانه
منظور از تورم ماهانه درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه قبل است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران، با این که قیمت مسکن در آذر ماه نسب به آبان ماه رشد یک درصدی داشته اما از میزان رشد آن کاسته شده است؛ تورم ماهانه آبان ۱.۵ درصد بوده است.
تورم ماهانه مسکن در بخش شهری با ۰.۹ درصد اندکی کمتر و در بخش روستایی با نرخ ۱.۲ درصد اندکی بیشتر از تورم کل کشور است.
تورم نقطهای
تورم نقطهای میزان تغییر یک شاخص را نسبت به ماه مشابه سال قبل را نشان میدهد. تورم نقطهای آذر نسبت به آبان رشد ۰.۴ درصدی داشته است.
خانوارهای کشور برای تامین مسکن خود در آذر ماه امسال نسبت به آذر ماه سال گذشته ۲۶.۵ درصد بیشتر هزینه کردهاند. تورم نقطهای شهرنشینان با تورم کشور فاصلهای ندارد، اما روستانشینها تورم نقطهای ۲۸.۴ درصدی را در بخش مسکن تحمل میکنند.
تورم سالانه
تورم سالانه هر ماه میزان رشد قیمت را در ۱۲ ماهه منتهی به همان ماه را نشان میدهد. در آذر ماه تورم سالانه نسبت به ماه قبل تغییر محسوسی نداشته است.
خانوارهای کشور در یک سال اخیر رشد قیمت ۲۷.۲ درصدی را در تامین مسکن خود تحمل کردهاند. این تورم برای شهریها همین میزان برآورد شده و برای روستاییها ۲۷.۸ درصد ثبت شده است.
بیشتر بخوانید: خانه چه مقدار از سبد هزینه خانوارها را تشکیل میدهد؟
فاصله تورم با سبد هزینه مردم
اگرچه تورم نقطهای و سالانه در محدوده ۲۶ و ۲۷ درصد است، اما براساس آمارها هزینه اجارهنشینی در شهرهای کشور در سال ۹۹ به ۴۳ درصد افزایش یافته که یک رکورد تاریخی برای وزن مسکن در سبد مصرفی به حساب میآید و نشان دهنده افزایش بیسابقه اجارهبها است.
همچنین طبق گزارش مرکز آمار ایران، شاخص قیمت املاک مسکونی شهر تهران در آبان ۱۴۰۰ بر اساس ماه پایه فروردین ۱۳۹۵ به عدد ۷۷۴/۸ رسیده که نسبت به ماه مشابه پارسال بیش از ۲۰ درصد رشد کرده است. نرخ تورم سالانه املاک مسکونی در شهر تهران نیز طی آبان امسال به ۵۱.۸ درصد رسیده است.
آمارها نشان میدهد تامین مسکن به اصلیترین دغدغه خانوارهای ایرانی تبدیل شده است، چرا که بین تورم و درآمد آنها فاصله معناداری وجود دارد. در واقع مردم هر روز با قیمتهای جدیدی روبهرو میشوند اما حقوقشان ثابت است.
حتی اگر در آینده تورم نیز افزایش نیابد، جهش قیمتی که در چند سال اخیر رخ داده، بین هزینه و درآمد خانوارها شکاف بزرگی ایجاد کرده است.
نویسنده: فاطمه افشاری