تلاش برای حفظ نیروهای کارآمد و نخبه در داخل کشور یکی از مهمترین اهداف بنیاد ملی نخبگان در سالهای اخیر بوده. این بنیاد در این سالها با در پیش گرفتن سیاستهای جذب تلاش کرده تا با فراهم آوردن فرصت برای اشتغال نخبگان در دانشگاهها، صنعت و دستگاههای اجرایی ایجاد کند و بهاینترتیب، در برابر موج مهاجرتی نیروی کار کارآمد ایرانی اقداماتی انجام دهد. بهتازگی هم این بنیاد در ادامه مسیر جذب نیروهای کارآمد دانشگاهی از سامانه استخدام نخبگان در بدنه دانشگاهی رونمایی کرده است. برای اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
این خبر را روز گذشته ناصر باقری مقدم، قائممقام بنیاد ملی نخبگان اعلام کرد و گفت که سامانه شناسایی برای جذب نخبگان در دستگاههای اجرایی کشور در بنیاد ملی نخبگان راهاندازی شده است.
راهاندازی این سامانه در جهت رسیدن به اهداف آییننامه جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی است که اسفند سال گذشته در هیئت وزیران تصویب شده بود. آنچنان که آقای باقری مقدم گفته، این آییننامه که به پیشنهاد مشترک بنیاد ملی نخبگان و سازمان اداری و استخدامی کشور مصوب شده، کلیه دستگاههای اجرایی را به جذب و نگهداشت استعدادهای برتر و نخبه مکلف کرده است.
به همین دلیل، بنیاد ملی نخبگان برای شناسایی و جذب این نیروها در زمینههای تخصصی، نظام اداری و حکمرانی، سامانهای راهاندازی کرده است که به نام سامانه سینا خوانده میشود.
سامانه سینا چیست؟
آنچنان که بنیاد ملی نخبگان طراحی کرده است، سامانه سینا (سامانه استخدام نخبگان) قرار است نیازهای دستگاههای اجرایی را از طریق نیروهای نخبه دانشگاهی تأمین کند. بهاینترتیب، در یک سوی این سامانه اطلاعاتی در خصوص نیروهای موردنیاز سازمانها و دستگاههای اجرایی وجود دارد و در سوی دیگر، دانشجوها و دانشآموختگانی که برای جذب شدن اعلام آمادگی میکنند. در این میان، یک بدنه کارشناسی با بررسی رزومهها و تواناییها نیروها را به سازمانهای اجرایی معرفی میکند. در حال حاضر اولین فراخوان برای شناسایی و جذب نیروهای نخبه دانشگاهی از سوی بنیاد ملی نخبگان منتشر شده است. در متن این فراخوان آمده است:
«دانشآموختگان دانشگاهها و مؤسسات عالی کشور و دانشجویان سال آخر تحصیل میتوانند برای استفاده از این تسهیلات از یکشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه تا ۱۰ خرداد ماه جاری (در فراخوان اول) جهت تشکیل و یا تکمیل پرونده و ثبت درخواست به سامانه سینا به آدرس https://sina.bmn.ir/ مراجعه و اطلاعات خود را در این سامانه بارگذاری کنند. پس از بررسی اولیه اطلاعات ایشان، پرونده متقاضی به کارگروه تخصصی مربوطه ارسال خواهد شد و در صورت تائید، بر اساس تخصص و توانمندی داوطلبان و همچنین نیاز دستگاههای اجرایی، متقاضیان شناسایی شده پس از طی دورههای توانمندسازی توسط سازمان امور اداری و استخدامی به دستگاهها معرفی میشوند.»
آیا سامانه سینا منجر به استخدام خواهد شد؟
برخی منتقدان بر این عقیده هستند که چنین سامانهای اگرچه ایده خوبی برای استخدام نیروها دارد ولی درمجموع، منجر به خروجی مشخصی نمیشود. پاسخ طراحان این طرح اما این است که در مرحله اول، این طرح با موافقت سازمان امور استخدامی در حال اجراست و همراهی این سازمان، ضمانت اجرایی جذب این نیروها در بدنه تخصصی سازمانها و ادارت را فراهم میکند. از سوی دیگر، بنیاد ملی نخبگان بهزودی امکان رصد کارایی این سامانه را از سوی همه کاربران هم فراهم میکند. بهاینترتیب که کاربرها به روی پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان به آدرس bmn.ir میتوانند گزارشهای دقیق جذب این نیروها را ببینید. همچنین بنیاد مکلف شده است با ارائه گزارشهای منظم، آخرین آمار اشتغال نخبگان در کشور، بر اساس این مصوبه را به اطلاع مردم و مسئولین برساند. موافقان این طرح امیدوارند با راهاندازی چنین سامانهای فرصتهای شغلی بهصورت عادلانه در اختیار نیروهای مستعد و کارآمد کشور قرار بگیرد. قائممقام بنیاد ملی نخبگان در این زمینه میگوید:
«اجراییسازی این مصوبه با ارائه سازوکار شفاف و قابلاجرا، علاوه بر ایجاد امکان اشتغال برای نخبگان و مستعدان برتر، گامی باشد در راستای حل مشکلات دستگاههای اجرایی که به حل مسائل واقعی توسط نخبگان و مدیریت تحولات کشور توسط ایشان منتج شود.»
استخدام در نیروهای مسلح و جذب نخبگان نظام وظیفه
نمایشگاه کار ۱۴۰۱ فرصتی برای معرفی پتانسیلهای بازار
ابلاغ شیوهنامه شناسایی و جذب استعدادهای برتر در دستگاههای اجرایی