گاهی کارگر مایل است به دلایل گوناگون به قرارداد کاری خود با کارفرما خاتمه دهد، اما به اتمام رساندن قرارداد بهصورت ناگهانی امکانپذیر نیست و باید با رعایت تشریفات و قوانین صورت بگیرد. در ادامه، با هرآنچه که باید درباره شرایط ترک کار تامین اجتماعی بدانید آشنا میشوید؛ با ما همراه باشید.
ترک کار چیست؟
ترک کار بدین معناست که کارگر بدون انجام فرایند استعفا برای همیشه شغل و محل کار خود را ترک کند. در واقع، ترک کار کارگر یعنی فسخ یکجانبه قرارداد از طرف کارگر بهصورت غیرقانونی. بااینحال اگر قصد و نیتی در فسخ قرارداد وجود نداشته باشد، ترک کار محسوب نمیشود.
تفاوت غیبت و ترک کار
عنوان ترک کار اغلب با مفهوم غیبت در کار اشتباه گرفته میشود. درحالیکه این واژه در قانون دارای بار معنایی و حقوقی جداگانهای است. غیبت همیشه به معنای ترک کار نیست. اگر غیبت کارگر بدون نیت فسخ قرارداد باشد، ترک کار محسوب نمیشود و کارفرما موظف است علت غیبت کارگر را جویا شود تا آن را به اشتباه ترک کار تلقی نکند. اگر غیبت کارگر بیش از حد مجاز باشد، کارفرما میتواند قرارداد را فسخ و کارگر را اخراج کند.
تفاوت پایان قرارداد و ترک کار
قراردادهای کاری در زمان معین پایان پیدا مییابند. برخی موارد مانند فوت، بازنشستگی، از کارافتادگی و استعفا میتوانند منجر به خاتمه قرارداد شود. در صورت پایان قرارداد، کارفرما موظف است تمام حقوق قانونی کارگر را بهطور کامل بپردازد.
نحوه قطع همکاری به صورت قانونی
چنانچه کارگر قصد قطع همکاری و ترک محل کار خود را داشته باشد، باید بهصورت قانونی اقدام نماید. مراحل ترک کار تامین اجتماعی به این گونه است که ابتدا کارگر باید استعفای خود را بهصورت کتبی به کارفرما ابلاغ کند. همچنین او موظف است به مدت ۳۰ روز به کار خود ادامه دهد تا کارفرما نیروی جایگزین پیدا کند. درصورتیکه کارفرما همان روز اول با استعفای کارگر موافقت کند، الزامی به ادامه کار نیست. طبق ماده ۲۵ قانون کار، هرگاه قرداد برای مدت موقت یا کار معینی منقعد شده باشد، هیچ یک از دو طرف به تنهایی حق فسخ آن را ندارند.
عواقب ترک کار تامین اجتماعی
چنانچه کارگری بدون هیچ عذر موجهی اقدام به ترک کار کند و باعث وارد شدن ضرر به کارفرما شود، کارفرما میتواند مطالبه خسارت کند. به کارگری که کار را ترک کند، حق سنوات و مزایای پایان کار هم تعلق نخواهد گرفت و طبق ماده ۲ قانون بیمه بیکاری، از مزایای بیمه بیکاری هم بهرهمند نخواهد شد.
نحوه شکایت کارفرما
چنانچه کارگر بدون اطلاع قبلی و ناگهانی کار را ترک کند و از این بابت به کارفرما خسارت وارد شود، او میتواند با مراجعه به اداره کار و اثبات ادعایش با ارائه مدرک از کارگر شکایت نماید. البته در صورتی که میان کارفرما و کارگر قرارداد کتبی وجود نداشته باشد، اثبات ادعا بهراحتی امکانپذیر نیست و در اکثر مواقع قانون کار حق را به کارگر خواهد داد. بااینحال، در صورتی که کارفرما بتواند ادعای خود را ثابت کند، حتی بدون قرارداد کتبی هم میتواند طلب خسارت کند.
در چه صورت کارگر بابت ترک کار مسئول نیست؟
همانطور که گفتیم، مطابق قانون تامین اجتماعی، کارگر تا ۳۰ روز قبل از ترک کار موظف است شرایط را به کارفرما اطلاع دهد و به کارش ادامه دهد. بعد از این بازه زمانی، کارگر هیچ مسئولیتی ندارد و نبود او ترک کار محسوب نمیشود.
نکات مهم ترک کار بیمه تامین اجتماعی
- چنانچه کارگری برای ترک کار استعفا دهد اما تا ۱۵ روز پس از استعفا از عمل خویش پشیمان شود، میتواند جهت بازپسگیری استعفای خویش اقدام نماید.
- چنانچه کارگری بر طبق شرایط قانونی ترک کار کرده، استعفا داده و قرارداد خود را فسخ نموده باشد، کارفرما ملزم به پرداخت سنوات است.
- چنانچه کارفرما بخواهد بهخاطر غیبت کارگر او را اخراج و قرارداد را با وی فسخ نماید، لازم است که میزان غیبت از حد مقرر بیشتر باشد تا مجوز فسخ و اخراج کارگر برای کارفرما وجود داشته باشد.
- استراحت پزشکی و بارداری نباید بهعنوان ترک کار در فهرست کارفرما قرار بگیرد.
- غیبت غیرموجه و ترک کار هر دو از موارد قصور کارگر محسوب میشود و کارفرما میتواند قرارداد را فسخ و از کارگر در خواست خسارت نماید.
- اگر کارفرما قصد به اجرا گذاشتن سفتهها را داشته باشد، باید بتواند تخلف کارگر را در محیط کار اثبات کند.
- اختلاف میان کارگر و کارفرما دلیل موجهی برای ترک کار از سمت کارگر نیست و حل این مشکل باید به مراجع اداری واگذار شود.
- طبق قانون کار و تامین اجتماعی، در صورتی که کارفرما از بیمه کارگر امتناع ورزد، کارگر میتواند از او شکایت کند اما حق ترک ناگهانی محیط کار را ندارد.
جمعبندی
در صورت تصمیم برای قطع همکاری، حداقل از یک ماه قبل باید به کارفرما اطلاع داده شود، در غیر این صورت کارفرما این اختیار را دارد تا علیه کارگر شکایت کند. در این مقاله به بررسی مفهوم ترک کار تامین اجتماعی و تفاوت مفهوم ترک کار با مفاهیم غیبت و استعفاء پرداختیم.
جدیدترین آگهیهای استخدام را ببینید
نظر شما درباره ترک کار بیمه تامین اجتماعی چیست؟ اگر کارفرما هستید، آیا تجربه ترک کار نیروهای خود را داشتهاید؟ اگر کارگر هستید، آیا تجربه ترک کار را داشتهاید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
یک پاسخ
سلام من کارگر شهرداری سنندج هستم ۲۲سال سابقه کار شرکتی در مشاغل سخت وزیان آور دارم بیمه تامین اجتماعی شعبه ۱استان مونده که نامه ترک کار بنده بزنه تا اون موقع باید صبر کنم درسته ممنون از راهنمایی