شیوع کرونا، کمبود جهانی تراشهها و ادامه فشار برای برقیسازی اتفاقات جالبی را در بازار جهانی خودرو در سال ۲۰۲۱ به وجود آورد. شایان ذکر است که برخی کشورها وضعیت خوبی در این حوزه نداشتند و این آمار هنوز کمتر از سطح قبل از شیوع کرونا است که ۸۹٫۶ میلیون خودرو در سال ۲۰۱۹ بوده است. اگر بخواهیم بررسی بر عملکرد کشورها در تولید خودرو داشته باشیم، هیچکدام هم قد و قواره دوران اوج خود ظاهر نشدهاند و در این مورد کارنامه همگی مثبت نیست.
کمبود تراشه از آثار و نتایج تعطیلیهای سراسری ناشی از شیوع ویروس کرونا است که با تأخیر خودش را نشان داده است. تراشهسازان بهخاطر جلوگیری از مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا مجبور شده بودند، بهطور کامل خطوط تولید خود را تعطیل کنند. در آن دوره زمانی تأمینکنندگان خارجی که اکثر آنها در کشور چین هستند، مجبور به جبران کسری این قطعات شدند و باتوجهبه رشد تصاعدی تقاضا برای لپتاپ، تبلت و گوشیهای هوشمند معضل کمبود تراشه و پردازشگرهای نیمه هادی به این سادگی حل نمیشود.
بااینحال چین با تولید ۲۶ میلیون دستگاه خودرو رشدی ۴ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰ و رشدی ۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۹ داشته و از این حیث چشم بادامیهای پرحاشیه همچنان در صدر ایستاده و یدککش عنوان بزرگترین بازار خودرو دنیا هستند. فروش خودروهای هیبریدی در بازار آمریکا در سال ۲۰۲۱ از خودروهای برقی بیشتر بود، حتی با اینکه اکثر خودروسازان دنیا خود را برای آینده آماده میکنند و همه برنامههای آنها روی خودروهای برقی متمرکز شده است.
در آمریکا با وجود بهبود اندک نسبت به سال ۲۰۲۱ یعنی افزایش ۴ درصدی در قیاس با سال ۲۰۲۰، آمار فروش ۱۵ میلیون دستگاه است که همچنان با ۱۷ میلیون دستگاه سال ۲۰۱۹ فاصله زیادی دارد.
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
همان طور که از بررسی آمارها برمیآید، در کشورهای اروپایی رونق خودروهای برقی هنوز برای جبران اثرات منفی چند سال گذشته کافی نبوده است. فروش خودروهای سبک بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ حدود ۲۵ درصد کاهش یافته و به عدد ۴ میلیون دستگاه رسیده است که یک افت سنگین را نشان میدهد. از نظر تاریخی بازار خودرو اروپا حجمی مانند بازار آمریکا دارد. بااینحال با یک جهش از فروش ۱٫۱۵ میلیون دستگاه در سال ۲۰۱۹ به ۳٫۲ میلیون دستگاه در سال گذشته بهبود پیدا کرده است.
خودروسازانی مثل فورد و جنرال موتورز مجبور به تولید ناقص خودروهای خود شدهاند و آنها را در پارکینگهای خود تا زمان رسیدن قطعات و تراشهها نگهداری میکنند. تویوتا در سپتامبر سال ۲۰۲۱ مجبور شد ۴۰ درصد از تولیدات جهانی خود را کاهش دهد. در همان ماه نیز جنرال موتورز تولیدات خود را در کارخانههای آمریکای شمالی به نصف کاهش داد.
مشکلات در بازارهای اصلی اروپا دلیل این آمار کاهشی بوده است. بهعنوان مثال ایتالیا که از نظر تاریخی در بین ۱۰ بازار بزرگ خودروی دنیا قرار داشت، سال گذشته در جایگاه دوازدهم و پس از روسیه قرار گرفت. در سال ۲۰۱۹ ایتالیا با نزدیک به ۲٫۱ میلیون دستگاه پس از برزیل با ۲٫۶۸ میلیون دستگاه و بالاتر از کانادا با ۱٫۹۳ میلیون دستگاه نهمین بازار خودروی بزرگ دنیا بود. این سناریویی تکراری برای آلمان، فرانسه، انگلیس و اسپانیا است که همگی بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ بین ۲۲ تا ۳۱ درصد کاهش فروش را ثبت کرده است. آلمان کشور پیشروی اروپایی در رده پنجم جا خوش کرده است.
ظهور خودروهای برقی در سراسر اروپا با انگیزههای مختلفی توسط دولتها تقویت و تشویق میشوند، اما این لزوماً به معنی کاهش قیمت این گونه خودروها نیست تا بتوانند جایگزین محصولات سنتی احتراق داخلی شوند. مقررات سخت گیرانه آلایندگی نیز در تولید خودروهای برقی تأثیرگذار هستند، اما قیمت بیشتر خودروهای اصلیترین دلیل عدم تمایل مشتریان نسبت به خرید آنها هستند.
در بازارهای دیگر مانند کره جنوبی، شیلی و ترکیه اوضاع به مراتب بهتر است. کره جنوبی در دو سال گذشته به معنی واقعی کلمه جای خود را با ایتالیا عوض کرده و از رتبه دوازدهم به نهم صعود کرده است. شیلی توانست با بحران بهتر کنار بیاید، چراکه صنعت محلی ندارد و تقریباً همه چیز وارداتی است. این دلیل اصلی پیشی گرفتن از آرژانتین و تبدیلشدن به دومین بازار بزرگ خودرو در آمریکای جنوبی است. جالب آنکه آرژانتین ۲٫۴ میلیون نفر بیشتر از شیلی جمعیت دارد. ترکیه از رتبه ۲۵ در سال ۲۰۱۹ به رتبه هجدم در سال گذشته جهش کرد و از آفریقای جنوبی، هلند، عربستان، لهستان، بلژیک و تایلند پیشی گرفت.
***
شما میتوانید اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]