مأموریت اپلیکیشنهایی نظیر دیوار، تسهیل مبادله محلی موفق و امن است و اقتصاد دسته دوم به تمام ایرانیان کمک میکند تا در این امر موفق شوند. ۴۴ میلیون گوشی یکتا که در سال ۹۹ اپلیکیشن دیوار را باز کردهاند.
تعداد شمارههای موبایلی که در سال ۹۹ در دیوار آگهی گذاشته اند، ۱۸.۵ میلیون بوده است. با این آمار به نظر میرسد که این اپلیکیشن محلی عالی برای خرید، فروش و یافتن تقریباً همهچیز محسوب میشود.
اقتصاد دسته دوم روشی عالی برای میلیونها ایرانی است که در مراحل مختلفی از زندگی پول نقد اضافهای بهدست آورده و طولعمر اقلام دستهدوم را بیشتر کنند. بسیاری از مردم ما با جمعآوری اقلام دستهدوم خانهشان و فروش آنلاین آنها به اقتصاد دستهدوم رو آوردهاند. ضمناینکه دیگران هم پساندازهای بالقوه و منافع زیستمحیطی خرید اقلام دستهدوم را از جامعه در نظر میگیرند.
قابلیت دستیابی اقتصاد کالای دسته دوم طی سالهای اخیر تغییرات بسیاری داشته که عمدتاً این تغییرات بهواسطه ظهور فناوری، خدمات و پلتفرمهای آنلاین بودجه. جامعه هفتمیلیونی گامتری گواهی بر این مدعاست. گامتری طی ده سال گذشته به رشد اقتصاد دستهدوم بهعنوان ابزاری آنلاین برای تمام احتیاجات زندگی کمک کرده.
برای بهتر درک کردن این معادله، نگاه کردن به گزارش کار اپلیکیشنهای بزرگی که کار اصلیشان در اقتصاد دست دوم تعریف میشود، کمک کننده است. به همین منظور، بخشهایی از گزارش سال ۲۰۲۰ Gumtree را مرور خواهیم کرد:
بر اساس گزارش Gumtree (بزرگترین اپلیکیشن فروش اقلام دست دوم در استرالیا) یافتههای سال ۲۰۲۰، از طریق اقتصاد دستهدوم نشان میدهد که استرالیاییها با پاکسازی اجناس بلااستفاده و بهبود فضاهایشان سود خوبی بهدست آورده و اقلامی دستهدوم همچون دکوراسیون و اثاثیه خانه خریدهاند. ۴۰ درصد استرالیاییها میگویند امروز بیش از دوران پیش از کووید ۱۹ از طریق اقتصاد دستهدوم اجناسشان را میفروشند.
استرالیایی ها می توانند سهم خود را از اقتصاد دست دوم ۴۶ میلیارد دلاری کسب کنند. ارزش کل اقتصاد دست دوم در سال جاری ۳ میلیارد دلار است
۸۵ درصد استرالیاییها اقلام ناخواستهای دارند که میتوانند آنها را بفروشند. استرالیاییها امسال بهطور میانگین در هر خانه ۵۸۰۰دلار اقلام استفادهشده داشتند که این میزان هم از زمان گزارشهای گامتری بیسابقه بوده. ارزش متوسط این اقلام حدود ۵۰۰دلار برای هر خانه افزایش یافته که نشان میدهد افراد بیشتری به این شکل دادوستد پیوستهاند و نسبت به قبل هم پول بیشتری معامله میشود.
طبق گزارش گامتری، رایجترین این اقلام به این شرح است:
- پوشاک، کفش و لوازم مربوط به مد (۵۳درصد)
- کتاب (۴۵درصد)
- موسیقی، دیویدی و سیدی (۴۴درصد)
- اقلام الکترونیکی، ازجمله تلفن و کامپیوتر شخصی (۴۱درصد)
- بازی و اسباببازی (۳۵درصد)
- اثاثیه و دکور خانه (۲۸درصد)
- ابزار/ باغبانی/ ابزارآلات (۲۱درصد)
تغییرات اقتصاد کالای دستهدوم در سال ۲۰۲۰
۴۲ درصد استرالیاییها میگویند حاضرند نسبت به دوران پیش از کووید ۱۹ از طریق اقتصاد دستهدوم اقلام خانگیشان را بفروشند. ۵۶ درصد آنها فکر میکنند تأثیر پاندمی کووید ۱۹ باعث رشد اقتصاد دسته دوم خواهد شد.
۶۸درصد از نسل هزاره و ۶۴ درصد از نسل ایکس به قابلیتشان برای پرداخت هزینههای خانگی همچون غذا، قبضها و اینترنت اهمیت میدهند که این میزان نسبت به نسل متولدین پس از جنگ جهانی دوم تنها ۵۳ درصد است.
استرالیاییها برای پول درآوردن دنبال روشهای هوشمندانهای میگردند و ازآنجا که ۸۵ درصد جمعیت آنها اقلامی دستهدوم یا استفادهنشده دارند، ممکن است در خانه خود روی گنجی ۵۸۰۰ دلاری نشسته باشند. بسیاری از استرالیاییها بهشکل بالقوه هزاران دلار در خانه خود دارند- پول نقدی بسیار بیشتر از آنچه در گزارشهای سالهای پیش دیده میشد.
با نگاهی دقیقتر به این جمعیت ۸۵ درصدی که اقلام استفادهنشده یا دستهدوم دارند متوجه میشویم که نسل ایکس نسبت به نسلهای جوانتر اقلام بیشتری در خانههای خود دارند ولی نسل هزاره نسلی است که بالاترین رقم را برای ارزش تخمینی اقلامشان دارند.
در سال گذشته ۵۴ درصد استرالیاییها اقلام دستهدوم خود را فروختهاند. متوسط دریافتی آنها بین نسلهای مختلف به این شرح است:
- نسل زد: ۳۷۰۰ دلار
- نسل هزاره: ۹۰۰۰ دلار
- نسل ایکس: ۵۶۰۰ دلار
- نسل بعد از جنگ جهانی دوم: ۲۰۰۰ دلار
این ارقام مربوط به حدود ۹۰ میلیون قلم جنس است که در سال ۲۰۲۰ دستبهدست شده که بهطور میانگین برای هر فرد ۱۱ قلم میشود. ۴۱ درصد استرالیاییها اجناس دسته دوم خود را بهشکل آنلاین میفروشند تا از بار هزینههای خانگی بکاهند. توجه ۴۸ درصد آنها به ردپای زیستمحیطی خرید «اجناس نو» جلب شده، که نسبت به سال ۲۰۱۹ از ۳۹ درصدی که چنین احساسی داشتند، بیشتر شده. ۴۱ درصد آنها هم اجناس خود را دیگر دور نمیاندازند تا سهم خود را در پرکردن محوطههای دفن زباله کمتر کرده باشند.
بهترین اقلام دستهدوم فروختهشده
بین استرالیاییها محبوبترین اقلامی که در سال ۲۰۲۰ فروخته شده دکوراسیون و اثاثیه خانه است (۳۳درصد). همچنین این اقلام با سرعت بیشتری فروخته شده و به استرالیاییها کمک کرده که بیشتری پول را بهدست بیاورند. رایجترین اقلام دستهدوم یا استفادهنشده در خانهها و باغها به شرح ذیل است:
- ۲۰ درصد وسایل خانگی
- ۱۷ درصد اقلام آشپزخانه و غذاخوری
- ۱۷ درصد صندلی
- ۱۵ درصد ابزار و تجهیزات باغبانی
- ۱۵ درصد وسایل روشنایی
- ۱۴ درصد دکوراسیون خانه
استرالیاییها متوجه شدهاند که با فرض وضعیت اقتصادی جاری، خرید اقلام دستهدوم برای خانههایشان میتواند بهشکل بالقوه در مناطق دیگر پول بیشتری را در دستری قرار دهد.
۸۷ درصد استرالیاییها یکبار در زندگی خود جنسی دستهدوم خریدهاند. ۴۳درصد از خریداران اجناس دستهدوم تصور میکنند با خریدن یک جنس دستهدوم دستکم نیمی از هزینهای را که باید برای خرید جنس نو میکردند، پساندازه کردهاند. ۶۰درصد نسل هزاره هم دستکم سالی یکبار یا بیشتر چیز دستهدومی خریدهاند. اقلام دستهدومی که استرالیاییها حاضرند از بازاری آنلاین بخرند به این شرح است:
- ۴۸ درصد دکوراسیون و اثاثیه خانه
- ۳۹ درصد خودرو
- ۳۹ درصد کتابهای درسی
- ۳۲ درصد تجهیزات ورزشی
- ۳۱ درصد اجناس الکترونیک
براساس گزارش اقتصاد دستهدوم سال ۲۰۲۰ Gumtree، استرالیاییها روشهای گوناگونی برای بهدست آوردن پول نقد دارند (حتی بیشتر از سالهای پیش!)، که نشان از خلاقیتشان و حسشان برای حفظ پسماندها از زمینهای دفع زباله دارد.
این ارقام مربوط به حدود ۹۰ میلیون قلم جنس است که در ۱۲ ماه گذشته دستبهدست شده که بهطور میانگین برای هر فرد ۱۱ قلم میشود. ۴۱ درصد استرالیاییها اجناس دستهدوم خود را بهشکل آنلاین میفروشند تا از بار هزینههای خانگی بکاهند. توجه ۴۸درصد آنها به ردپای زیستمحیطی خرید «اجناس نو» جلب شده، که نسبت به سال ۲۰۱۹ از ۳۹ درصدی که چنین احساسی داشتند، بیشتر شده. ۴۱ درصد آنها هم اجناس خود را دیگر دور نمیاندازند تا سهم خود را در پرکردن محوطههای دفن زباله کمتر کرده باشند.